POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Picture Shows: Mabil (LOIS CHIMIMBA), Astos (BRETT GOLDSTEIN)

Új Doctor Who 11.5

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.5 The Tsuranga Conundrum (A Tsuranga-rejtély)

Nem tudom mi a rosszabb egy űrhajó fedélzetén. Tonnaszámnyi Tribbli (lásd: Star Trek) vagy egy Pting? Ez a kérdés, válasszatok!

Szóval egy szemétbolygón kezdünk, mivel az űrszemét már bolygókká áll össze, na és hol lehet olcsón alkatrészhez jutni máshol mint itt. Vagy egy másik ilyen bolygón, de a Doctor sem emlékezhet pontosan mindenre. A nagy guberálás közben ráakadnak egy olyan dologra, amire nem kellett volna. Képletesen szólva rálépnek egy szónikus aknára ami sajnálatos módon nem nyomásérzékeny, hogy át lehessen verni, hanem önkioldó és fel is robban.

Kicsit később egy hajó fedélzetén találják magukat ahol két egészségügyis sertepertél körülöttük amikor is a Doctor magához tér. Érdekes hogy az emberek hamarabb felépültek a detonáció utóhatásaiból mint a mindentudományok doktora. Márpedig egy ilyen ketyere szépen destrukturálja az ember belső felépítését, de hőseinknek szerencséjük volt. Na és itt kerül először szóba Tsuranga, aki kampányol hogy az ilyen eseteket elkerülendő jobban átkutassák a környéket. A Doctornak beugrik hogy valahonnan ismerős a név, de a TARDIS megtalálása most fontosabb. Bár aki lépni sem tud a lépétől… pontosabban az ektolépétől… pontosabban annak a fájdalmától, annak nem lenne szabad ugrálni. De mint tudjuk a Doctor önfejű, így már rögtön a kijáratot keresi.

45563358_185585255659065_543654353282531328_n

Így fut bele egy beszélgetésbe amiben Cicero tábornok, a leghíresebb neuropilóta a Keeba galaxisból, a testvére és a klóndrón hitvese vesznek részt. Bár ez inkább vitának tűnik, amibe hőseink is becsatlakoznak kicsit. Főleg a Doctor aki ugyanúgy benne van az Ünnepélyességek Könyvében mint a tábornok, csak éppen róla egy egész kötet szól amit nem tud szó nélkül hagyni. Mennek tovább, és megint egy kórterembe (pontosabban az egyik gondolába) tévednek ahol éppen egy kispapa várakozik a szülése beindulására. Ja ez nem a Junior című vígjáték, hanem csak egy gifftan akiknél a terhesség egy hét és a férfiak hordják ki a fiú babát, a nők a lányokat. Mit neked genetika, azt mondod jó ez. Attól hogy egy hétig tart, még nem lesz egy jó hecc.

Amikor menni akarnának akkor ébred rá a Doctor hogy innen nehéz lesz kijutni mivel a 65. századi Vöröskeresztnek megfelelő mentőhajón vannak amit ráadásul távvezérléssel visznek a Resus Egy űrállomásra, így aztán a személyzet ebből a két főből áll akik ráadásul csak a betegek ellátásához értenek, bár egyikük még nagyon zöldfülűnek tűnik igaz kicsit később meg kell mutatnia hogy mire képes mivel a kvázi felettesét egy vészgondolával kilövi majd megsemmisíti valami.

Ez a valami egy élőlény, ami kb. úgy néz ki mint Stitch (lásd: Lilo és Stitch) 3D-s verziója és mindent megeszik ami szervetlen. Legalábbis a hivatalos ismertető szerint amit a hajó adatbankjából szednek ki. A bőre mérgező, agresszív… szóval egy cuki pofa és nagyon esélyes hogy előbb zabálja fel a hajót mint az célba érne. Igaz a Pting annyira halálos veszélyforrás, hogy inkább elpusztítják távolról azt a hajót amibe bekerül mintsem az állomáson landoljon.

tsu3

Az érzékelők ki is szúrják, és ha háromszor egymás után az érzékelők ellenére azt jelzik vissza hogy semmi para, minden rendben akkor azt úgy veszik hogy az ellenség átvette a hajót és távvezérléssel felrobbantják. Innentől kezdve arról szól a történet hogyan lehet ettől a kis élősködőtől megszabadulni, illetve ami talán még ennél is fontosabb… nem várjunk csak, mi lehet fontosabb annál mint hogy egy űrből érkezett izé éppen felzabálja az űrhajót, illetve mint kiderül csak az energiát de az is bőven elég? Na jó ha ettől a lényeges problémától eltekintünk, akkor egy fontos mondanivalója van az epizódnak: a felelősségvállalás

Ahogy a Rosa című epizód kapcsán említettem, azért is kedvencem ez a sorozat mert szórakoztatva oktat. Most éppen fizikát. Értem hogy a Doctor szinte elélvez a gyönyörtől ahogy látja a hajtóművet ami bizonyítja: lehet iPhone méretűre zsugorítani a CERN hadronütköztetőt, de nekem próbálhatják bármennyire átkonvertálni hétköznapira ha fizika órán azt sem tudtam feldolgozni hogy az ék is gép (Egyszerű gépnek vagy erőátviteli eszközöknek nevezzük azokat a berendezéseket, melyek alkalmasak egy erő nagyságát és/vagy az irányát megváltoztatni, átalakítani, kényszermozgások révén – köszi Wikipédia).

Na szóval a legfontosabb mondanivaló a felelősség. Van akinek be kell vállalnia a gyereket, bármilyen felelőtlen is volt. Van akinek be kell vállalnia hogy olyan betegsége van, ami lerombolná azt a mítoszt ami az egész életét jellemezte és hogy erről hazudott a saját testvérének, van akinek el kell fogadnia hogy képes vállalni a felelősségét annak hogy a betegek eljussanak a célállomásra.

tsu2

Na és ott van Ryan, akinek az édesanyja szinte a szeme láttára halt meg és haragszik az apjára amiért otthagyta amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. Csak mert felnőtt létére nem vállalta a rá háruló felelősséget. Azt mondjuk erősen furcsáltam, hogy a Doctor úgy veszi ki az önmegsemmisítőt a hajtóműből mintha csak egy cd-t venne ki a lejátszóból és később a Ptinget csalja lépre vele, de nem lehet minden tökéletes. Legfeljebb a tábornok utolsó útja lehetne az, de nem tudja végigvinni a pilótaszíve miatt. Így az öccsére hárul a feladat, hogy eljutassa a hajót a Resus Egyre ami persze sikerül is.

Minden győzelem mögött sok áldozat van, de végül mégis sikerül. Utána pedig akik hátramaradtak a küzdelemben azok is megdicsőülhetnek, és megérdemlik a fohászt:

„Minden csillagok és csillagképek szentjei adjanak neked reményt, midőn kivezetnek a sötétségből a fénybe, ezen utazásodon és a következőn és minden eljövendő utakon. Most és mindörökké.”

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!