POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
12028711_767868459992052_5726526473098647162_o

A színfalak mögött: A sál története

A Doctor regenerációja mindig kritikus pont a sorozatban. Legyen könnyen befogadható, de mégis új, valamint olyan személy, akiből árad a “Doctorság”. Nem csak a színész választás nagy feladat ilyenkor, hanem a címszereplő új öltözetének megtervezése is. A színek, a divat, hogy mi állna jól a karakternek mind-mind fontos szerepet játszanak az elkészítésben, és az is, hogy kívülről is sugallja a természetét a regenerációnak.

Amikor Begonia Popeot felkérték, hogy készítsen egy sálat Tom Baker részére, az új Doctornak, igen komoly feladat elé állították. A hölgynek az igen pontatlan fogalmazás miatt nem volt egészen világos, mégis mekkora sálra lenne szüksége a sorozatnak, csak odaadtak neki egy nagy halom anyagot, hogy kellene egy ilyen ruha kiegészítő.

Végezetül arra jutott magában, hogy elhasználja az összes gyapjút, amit hoztak neki erre a célra. A végeredmény egy röhejesen hosszú sál lett. Elsőre furcsállták a dolgot a forgatáson, de a producer imádta, és amilyen gyorsan csak tudta az elkészülte után, már aggatta is Tom Baker nyakába. (A sorozatban a Doctor azt mondja Madame Nostradamus kötötte neki hálából – Bárka az űrben részek.)

tom-baker

Ez volt az eredeti története a sálnak, de mint minden eszköz, ez is rendesen használódott, beleakadt mindenbe, Baker rendszeresen taposta, húzta a földön és koptatta, így egyre másra új sálakat készíttettek neki. Más-más sálat az egyes jelenetekhez és évadokhoz. Például volt a “csata sál” (nem vicc így hívták a forgatások alatt), amely rövidebb volt, így könnyebben lehetett benne mozogni, és egyszerűbb volt vele az akciójelenetek leforgatása.

Egyértelműen a sok sállal való variálás miatt évadról-évadra, néha részről-részre változott a kiegészítő ruhadarab, amíg egy ponton már elérte a maximális hosszát, nagyjából 7,3 métert.

Érdekes információ lehet, hogy Tom Baker nem csak az alkoholról és a dohányzásról mondott le nyilvános helyen a sorozat kedvéért, de rendszeresen hazalopta a forgatási ruháját, és abban tekergett iskola után Londonban, hogy a gyerekek láthassák a valóságban is a Doctort, ahogy éppen befordul az utcasarkon, vagy felszáll a buszra. Egyszóval nem voltak kímélve a sálak egy percig sem.

A tizennyolcadik évadra June Hudsont kérték fel, hogy készítsen egy teljesen új ruhatárat Tom Baker Doctorának, beleértve a lehetőségét annak is, hogy teljesen hagyja el az egész sálas dolgot, viszont a hölgy azt mondta: “Az a sál túlságosan eggyé vált a Doctorral, így nem vehetjük el tőle.” Így megmaradt a sál, de megkapta ezt a Burgundi színezetet a teljes ruhatárával egyetemben.

A sál pedig egy visszatérő eleme lett a sorozatnak. Tom Baker hordta, Peter Davison lefejtette. Sylvester McCoy ruhakeresgélésnél felvette. Paul McGann a kezébe vette, Tennant ruhatárában feltűnt, Smith viselte, Cappy pedig többször is említette. Azt pedig már ne is említsük, hogy K-9 nyakörve is ezt a mintát követte.

A sálak

Oszd meg másokkal is!