POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dr-who-tardis-wallpaper

A színfalak mögött: Hogyan készül egy kék fülke?

Nem kérdés, napjaink egyik legnépszerűbb sci-fi sorozata a Doctor Who. Számtalan témában ihlette már meg a zeneszerzőket, énekeseket, festőket, játékkészítőket, képzőművészeket. A leggyakoribb témája a műveknek pedig nem más, mint az ikonikussá vált kék doboz. Szinte minden rajongónak a szobájában díszeleg belőle valamilyen formában egy darab. Sokak szerint röhejes, sokak szerint viszont olyan zseniális, hogy népszerűsége már az Ezeréves Sólyoméval vetekszik.  Kukkantsunk be a kulisszák mögé egy rövid beszélgetésben, hogyan is készül a Tardis kék fülkéje?

Beszélgetőtársunk Bozó Ákos, hintókészítő mester, aki Magyarországon egyedülálló módon egy 1:1 arányú Tardis replikát épít.  Üdvözlünk, köszönjük, hogy időt szakítasz ránk.
Üdvözlök én is minden olvasót és rajongót. És nagyon szépen köszönöm a felkérést, hogy beszélhetek a Tardis munkálatairól.

Mikor jött az első gondolatod, hogy elkészítsd a Tardist?
Az  első gondolatokat egy nagyon kedves barátom és munkatársam keltette fel bennem, hogy a Tardisal foglalkozzak és neki kezdjek elkészíteni.

Mik ez előkészületi lépései egy ilyen nagyszabású projektnek?
A Doctor Who sorozatból való Tardis ismerete. A szakmai tapasztalat az elkészítéshez . És az anyagi háttér finanszírozása.

Mi volt az első lépés a tényleges megvalósítás felé?
A  Tardis ismerete, ahogy már az előbb is mondtam. Úgy értem a Tardis műszaki rajzok beszerzése és tanulmányozása. Ha kellett újra kellett rajzolni ezeket, és az elkészítésének folyamatát is megterveztem. Valamint a faanyag pontos kiválasztása.

Autocad Tardis

(A képen a Tardis újrakészített tervrajzát láthatjátok)

Azoknak a rajongóknak akik még nem láttak élőben ilyet, mit kell elképzelniük, mekkora egy ilyen konstrukció?
A Tardis három méter magas és másfélszer másfél méter alapterületű. Több hónapos munka a tervezéstől a kivitelezésig.

Mik a legkritikusabb pontok és a legnagyobb buktatók, amikbe az ember belefuthat egy ilyen három méter magas szerkezet elkészítésénél?
Ha a tervek nem pontosan és precízen vannak előkészítve. A szerkezet, váz összeépítése, hogy a tető részt megtartsa. És hogy mozgatni és szállítani  is lehessen. De a legutolsó folyamat a legfontosabb: a kék festés.

Milyen eszköz és anyaghasználattal élsz a munka folyamán?
Az első lépés, hogy autocad programmal újratervezem a műszaki rajzait a Tardisnak. Utána az első osztályú (borovi) fenyő beszerzése és megmunkálása következik. Ezeket odahaza egy precíz faipari műhelyben csinálom, az anyag szabásával gyalulásával, marásával, csiszolásával és pontos, helyes összeillesztésével. Csak pontos és jó gépekkel lehet ezt kivitelezni. Után jöhet a festés.

Rengeteg munkának tűnik ezt így véghez vinni.
Az is.

Képernyőn fele akkorának sem tűnik ez a kék fülke mint a valóságban. Egyáltalán, hogyan fog ez kiférni a műhelyből?
A sorozatban sem egyben viszik be a belső helyszínekre, hanem darabokban, és ott szerelik össze. Nos, itt ugyan ez a helyzet, csak a kivitellel.

Mikorra tervezitek az első nyilvános megjelenését a Tardisnak?
Tavaszra, de hogy a Mondo Conon vagy a Doctor Who találkozón fog először debütálni, az még kérdéses. Addig viszont nem szeretnénk félkész munkákat megmutatni, esetleg azt a részletet, amit épp most készítünk rá. Kíváncsi vagyok, rájönnek a rajongók, melyik részével foglalkozok ma?

Mi lehet ez

A hintókészítésben szerezett szakmai tapasztalataid nagy segítséget nyújtanak az építésben, vagy úgy érzed, akárki nekieshet minimális sufni-barkács ismeretekkel?
Igen nagy segítség ez nekem, hogy oly sok évet dolgoztam hintókészítőként, és a szakmai tudásomat fel tudom használni a Tardis elkészítésében. Én nem ajánlom senkinek, aki nem készített ehhez hasonlót. De aki érez magába lendületet, bátorságot és kitartást az nyugodtan belekezdhet.

Körülbelül milyen anyagi vonzata van egy életnagyságú Tardis építésének?
Jelenleg olyan százötvenezer forintnál jár az anyagköltség, és ugyanennyit nyugodtan felszámolhatnánk munkadíjnak is.

Van e terved más Tardis témájú dolgok esztergálására, esetleg más sorozatok emblematikus tárgyainak elkészítésére?
Egyenlőre ezen még nem gondolkodtam, de ha a jövőben adódik hasonló dolog, akkor nem zárkózom el előle.

Minden rajongó egyik legnagyobb rigolyája, ha megmutatjuk nekik ezt a színt, és azt mondjuk kék, rá fogják vágni: “nem, ez Tardis kék”. Viszont ilyen színt nem lehet kapni hétköznapi boltokban, te magad kevered ki a színt, vagy hogy készítteted?
A festésnél még nem tartok, de színskálához fogom kevertetni a kéket. Ugyanakkor úgy tűnhet egyszerű dolog a fát bemázolni kékre, de valójában ez egy nagyon bonyolult munkafázis. A következő a menete: pólustömítés, alapozás, csiszolás, majd le kell festeni fehérre, és újra csiszolni. Csak ez után jöhet a csodás kék három soron, hogy megtartsa azt a színt, amit a sorozatban is láttunk. Majd újra összeilleszteni, és voila, készen is volnánk. Azt azért hozzátenném, hogy fehér kesztyűben kell festeni, mert ilyen nagy test mozgatásánál könnyen sérülhet a festés.

Mennyi időt vesz igénybe a tervezési fázistól a megvalósítás végéig a gyártás?
Hat hónapot vesz igénybe, de hozzáfűzném, hogy ez hobbi.

Tervezed eladni, vagy rendelésre újabba(ka)t készíteni?
Ezt a darabot egyelőre Andris barátomnak készítem, de ha volna, akinek megtetszene, annak szívesen újat is készítenék, eladásra is.

Ha jól tudjuk, egymagad készíted a Tardist, viszont a súlya igen jelentős, van segítséged az összeillesztéseknél, vagy egyéb teendőknél?
Az alkatrész előkészítésnél egyedül dolgozok rajta, de a nehezebb dolgoknál Andris barátom segít benne.

Nagyon szépen köszönjük a válaszaidat. Igen érdekes számunkra tudni, hogy valami, ami állandó és örök a sorozatban, nem csak úgy hipp-hopp leesik a teherautóról, hanem igen sokat dolgoznak vele. Üzensz valamit a rajongóknak?
Nézzetek Sok Doctor Whot, és remélhetőleg tavasszal találkozunk.

Köszönjük szépen még egyszer.
Én is köszönöm a lehetőséget.

Oszd meg másokkal is!