POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
marsw

Az új Doctor Who 4.16

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.16 The Waters of Mars (A Mars vizei)

Azoknak akik idén már nem indulhattak útnak a Mars irányába, várniuk kell legalább 2031-ig egy hasonlóan gyors szabad visszatérési pályára, de még az is előfordulhat, hogy 2058-ig nem léphet ember a vörös bolygó felszínére, mert vannak olyan időpontok és események a tér-idő kontinuumban, amik végérvényesen és megmásíthatatlanul rögzültek, és amiken soha, semmikor, semmilyen esetben, még egy időúr sem változtathat. Vagy mégis?

Fix pontok

Olyan személyek vagy események, melyeknek léte az idővonalon hosszú távon kihat az elkövetkezendő események sorozatára, és amiknek meg nem történte beláthatatlan következményekkel járna. A rögzített pontok körüli események rugalmasan alakíthatóak, nem kell mindennek pontosan úgy történnie ahogyan az eredeti idővonalon, csak a folyamatok végkimenetelének kell egyeznie.

Ez történt ebben az epizódban is, ahol a Doctor bár beavatkozott az eseményekbe, mégsem sikerült megváltoztatnia a jövőre ható kiváltó okot. Akik most azt gondolják ilyesmi úgyis teljességgel képtelenség lenne, azokra még vár néhány különleges esküvő, és egy lehetetlen asztronauta a későbbi részekben.

Víz a Marson

A felszíni nyomokból kiindulva a kutatók mindig is arra következtettek, hogy valamikor folyékony víz lehetett a Marson, és talán lehet még belőle most is, ezt találták meg 2018 nyarán a bolygó déli jégsapkája alatt. A jövőben arra keresik majd a választ, hogy ebben a tóban fennmaradhatott-e mikrobiális élet, és amennyiben ez beigazolódna, azt reméljük nem így fognak viselkedni velünk, mint ahogyan ők itt.

flood

A 2009-es epizódban, ami 2059-ben játszódik, megtalálják a vízben élő idegen létformát amikor egy nem megfelelően szűrt marsi gleccservízből fogyasztanak. A nem igazán tárgyalóképes faj (The Flood), hamar átveszi az irányítást a gazdatestek felett, és megcélozza a legközelebbi vízzel teli bolygót, ami a Föld.

Egyes Bowie Bázis

A Gusev-kráterben épült kolónia, ahol 17 hónapja dolgozott az a kilenc ember akik 5 éves kiküldetésre érkeztek, és azt vizsgálták élhetővé lehet-e tenni a bolygót az emberek számára. A biodómban kertészetet is működtettek, a kupolák és a rakéta hosszú folyosókkal kapcsolódtak az irányítóközponthoz. Még hosszabbnak tűntek ezek az összekötő szakaszok, mikor menekülni kellett egyik ajtótól a másikig, a Doctor javasolta, hogy  máskor hozzanak magukkal összecsukható bicikliket. Szerencsére kéznél volt Gadget a robot, ami külső vezérléssel, az emberi mozgást követve hajtotta végre a feladatokat, és viccesen azt mondogatta, hogy “Gadget! Gadget!”. A Doctor viszont nem kedveli a vicces robotokat, kivéve persze a kutyákat. A bázis David Bowie-ról kapta a nevét, utalva ezzel a Life on Mars című dalra.

Bowie

A diadalmas időúr

Az eredeti idővonal szerint az egész bázis megsemmisül aznap, mikor a Doctor megérkezik a Marsra, és mind a kilenc ember meghal. A Doctor azonban nem akar többé veszíteni csak nyerni, és úgy tűnik nem maradt senki, aki megállíthatná ebben. Talán csak egyetlen ember, aki szerint nincsenek fontosabb és kevésbé fontos emberek, ahogy nem lehet senki az univerzumban, aki eldönthetné ki meddig élhet, és kinek melyik napon nem kell meghalnia.

 

Oszd meg másokkal is!