POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw79hide

Doctor Who 7.9

Az új sorozatról részenként

7.9 Hide (Rejtek)

Nem az első és nem is az utolsó kísértethistóriája ez a Doctor Who történeteknek, amikben annyi hasonlóság szokott lenni, hogy a szellemek nem is annyira rémisztőek mint amilyennek látszanak, és semmikép sem természetfelettiek, csak valahol eltévedtek vagy ottragadtak a téridőben, ahonnan aztán nagyon szeretnének kiutat találni. Nem is miattuk látogatja meg a Doctor ezt az ismert kísértetkastélyt, hanem mert valami egészen más furcsaságra keresi a válaszokat, de közben azért nem felejt el családegyesíteni és eljuttatni a hősszerelmest élete párjához.

Caliburn ház

A házat Alec Palmer professzor csak azért vette meg, hogy a Kút Boszorkányának nevezett szellem után vizsgálódhasson, mivel a jelenség mindig ugyan abban a formájában mutatkozott, és már azelőttről vannak róla feljegyzések, hogy felépült volna a ház.

Az erre alkalmazott speciális műszerei mellett, segítségére van ebben az asszisztense, aki egy empata, vagyis a jelenségekhez kapcsolódó érzelmeket érzékeli, nem úgy mint a telepaták, akik mások gondolataiban olvasnak.
Megvannak az efféle képességek hátrányai is, például az empaták sem válogathatnak a befogadott érzelmek között, ugyan úgy félnek és szenvednek mint az aki átéli a történteket, csak ők azt sem tudják mi váltja ki ezeket az érzelmeket, mint ahogyan most Emma Grayling sem láthatja mitől fél a szellem, viszont nagyon erősen érzi őt.

Az is az empaták egyik nagy problémája, hogy nyitva állnak minden rejtett érzelemnek, a bűntudatnak, a szomorúságnak, emiatt általában nagyon magányosak. Ha valaki közel kerül hozzájuk sosem lehetnek biztosak benne, hogy a másik fél valóban érez valamit irántuk, vagy csak azt érzik ki belőlük, amit szeretnének hogy érezzenek irántuk, ezért a kísértetkutató páros azzal sincs igazán képben, hogy több van köztük mint munkakapcsolat.

Hozzájuk csatlakozik a Doctor Clara-val, jelezve, hogy ők a szellemirtók, és jöttek a saját szemükkel látni a Kút Boszorkányát, ami sikerül is nekik, aztán hogy kideríthessék mióta lehet a környéken, beszállnak a TARDIS-ba végigpörgetni azt a néhány évet, amikortól és ameddig ember élhetett a Földön.
Hasonló élmény lehetett ez Clara számára mint mikor valaki belép a Telepszichopatikus Turbomixerbe, ahol egyetlen bepillantást kaphatunk a teremtés elképzelhetetlen végtelenségéből, és amely nagy egészben van egy mikroszkopikus méretű jelzés, amin az áll: „Ez vagy te”. (Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak 2. Vendéglő a világ végén)

Az emberek a nagy egészhez való viszonylatukat viszonylag nehezen viselik, és bár Clara csak a földi történelem idejét látta elsuhanni néhány pillanat alatt, úgy gondolja a Doctor számára ő is csak egy szellem, aki pillanatnyilag feltűnni látszott ahhoz képest ameddig még nem, és már nem élt ezen a bolygón. Azt kérdezi a Doctortól minek látja ő az embereket, és a Doctor azt válaszolja: „Az egyetlen rejtély, amit érdemes megoldani.”

The-Doctor-and-Clara-in-HIDE

Ezt a boszorkányt elég hamar sikerült megfejteni, nem más ő mint egy majdani időutazó ember, Hila Tacorien, aki néhányszáz évvel később elindult és beleesett egy zsebuniverzumba, ahol még üldözőbe is vette egy furcsa lény. Nem olyan rossz azért a helyzete, mert számára ez csak néhány perce történik, és a Doctor egy féreglyukon át ki is tudja menekíteni.

Mint kiderül a kutatópáros közös leszármazottja, vagyis ami eddig nem lett volna számukra nyilvánvaló, arra most élő bizonyítékot kaptak egy valahanyadik ükunoka formájában. Ebből jön rá a Doctor, hogy minden történetben ott a szerelem mint motivációs tényező (ehhez egy dalból is idéz), és a zsebuniverzumban ragadt furcsa lény számára megkeresi hasonlóan érdekes társát, akik végre újra egymásra találhatnak. A lények itt nem kerültek megnevezésre, de görbe emberként azonosítják be őket, a lényeg pedig az lenne, hogy minden furcsa görbe lénynek megvan a maga furcsa görbe párja az univerzumban, akik csak arra várnak, hogy azonos dimenzióba kerüljenek.

doctor-who-hide-the-crooked-man-570x321

De hogy miért is akart a Doctor feltétlenül eljutni ide a Caliburn házba? Kizárólag azért, hogy Emma empatikus képességeit Clara-n működtesse.
Clara. Miféle ő? -Kérdezi a Doctor, amire ismét ugyan azt a választ kapja: Egy lány. Egy teljesen hétköznapi lány.

Oszd meg másokkal is!