POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
19768509-high_res-doctor-who-series-12-063f927-scaled

Mikor kerül TV-be a Doctor Who 13. évada? Mi történhet a következő évadban és ki fog visszatérni?

Visszatér Jack kapitány? Lesznek új útitársak? És mi van a Dalek-ekkel? Minden, amit tudnod kell Jodie Whittaker új kalandjairól.

Most, hogy a Doctor Who 12. évada véget ért a rajongók nem ülnek a babérjaikon, hanem minden figyelmük egy kérdésre összpontosul – mit várhatunk Jodie Whittaker Doctor-ával kapcsolatban a következő évadban?

Bár a 13. évad legnagyobb részét még homály fedi, viszont néhány fontos információt már felfedtek, a gyártás fő munkatársairól, a szörnyekről és a visszatérő szereplőkről akkor, amikor a Doctor visszatér.

Itt van néhány alapvető információ a 13. Doctor folytatódó kalandjairól…

Mikor kerül adásba a Doctor Who 13. évada?

WARNING: Embargoed for publication until 20:00:01 on 18/02/2020 - Programme Name: Doctor Who Series 12 - TX: 23/02/2020 - Episode: n/a (No. 9) - Picture Shows: UK EXCLSUIVE OPTION The Doctor (JODIE WHITTAKER) - (C) BBC - Photographer: Ben Blackall

Bár még nem volt hivatalos bejelentés, a RadioTimes.com úgy értesült, hogy a 13. évad forgatását 2020 második felében (valószínűleg szeptemberben) tervezik kezdeni, amit a szokásos 10 hónapos forgatás követ.

Ezután a Doctor Who várhatóan 2021 őszén tér vissza a BBC One-ra, valószínűleg az októberi-decemberi időszakban, mint a 2018-as évad.

“Valamikor a következő évben lesz, remélhetőleg, kivéve ha a születésnapom nagyon hosszú ideig eltart, ami mindig nagyon csábító lehetőség.” – mondta a sorozat vezetője, Chris Chibnall az EW-nek.

Ezt megelőzően azonban Chibnall kijelentette, hogy várhatóan lesz egy különkiadás rész, ami valószínűleg 2020 végén kerül adásba.

Apropó…

Lesz 2020-ban Doctor Who karácsonyi különkiadás?

jodie-whittaker-new-year-4febe4e

Chris Chibnall megerősítette, hogy egy ünnepi különkiadás fog jönni Revolution of the Daleks címmel 2020 végén vagy 2021 elején, de jelen pillanatig az ütemezést még nem véglegesítették.

“Még nem tudom, hogy mikor kerül adásba, különben elmondanám!” – nyilatkozta.

“De biztosak lehettek benne, a Doctor és barátai vissza fognak térni egy egyszeri, kibővített különkiadás részben karácsony és újév körül.

Lesznek Dalek-ek. Lesz megsemmisítés. Izgalom, nevetés, könnyek. Tudod. A szokásos. Év végén találkozunk.”

Tekintettel arra, hogy az utolsó ünnepi különkiadást 2019 újév napján vetítették (a 12. évad pedig egy évvel később ugyanezen a napon kezdődött), a legvalószínűbb, hogy a Revolution of Daleks január 1-jén jelenik meg, de ki tudja – lehet, hogy visszatérnek helyette a karácsonyi különkiadásokhoz.

Amit jelenleg tudunk az az, hogy a Dalek-ek is visszatérnek Whittaker és társai, Bradley Walsh, Tosin Cole és Mandip Gill mellett, Nick Briggs pedig a Dalek-ek hangját fogja adni.

“Már filmeztek és én is benne voltam” – mondta Briggs a RadioTimes.com-nak. “Bizonyosan nem csak egy Dalek volt. Nagyon sok érdekes kihívás volt, és néhány érdekes helyszín is.”

Az egyik nyom arról, hogy mit várjunk a résztől, azok a 2019 végén Bristolban forgatott rejtélyes Dalek jelenetek, amelyekben a Doctor legnagyobb ellenségei kétségtelenül egymást támadják a Clifton Suspension Bridge-en.

Ez kapcsolódik a “Revolution” of the Daleks (A Dalek-ek forradalma) címhez (a Dalek-ek egy csoportja fellázad egy másik ellen), szóval valószínűleg egy Dalek polgárháborút fogunk látni, amikor visszatérnek év végén.

“Annyit mondhatok csak nektek, hogy amikor az utolsó rész végén megjelent, hogy ez volt a Revolution of Daleks, az új volt nekem, mert amikor olvastam, akkor csak egy kódszám volt rajta, szóval nem tudtam, hogy hogy hívják,” – mondta el Briggs nekünk.

“Ez egy nagyon találó cím. Tökéletesen illik hozzá – de nem úgy, ahogy gondolod. Meg tudom érteni, hogy miért nevezték el így.”

A 12. évad utolsó képkockái is támpontot adtak ahhoz, hogy hogyan fog a kaland elkezdődni, láthattuk, ahogy a Doctor csapdába esett egy Judoon börtönben amíg társai a Földön landoltak. Biztosak vagyunk benne, hogy nem fog sokáig tartani, amíg újra együtt lesznek.

Befolyásolni fogja a koronavírus a Doctor Who 13. évadát?

25-9615506-scaled

A COVID-19 járvány miatt mindenfajta TV produkció szünetel, de amíg az írás időszaka tart, addig nincs jele annak, hogy lényegesen befolyásolja a Doctor Who-t.

Ahogy fentebb említettük, a Doctor Who 13. évadának filmezését nem tervezték elkezdeni 2020 ősze előtt, és az ünnepi Revolution of the Daleks különkiadást már leforgatták előre a 2020 végi/2021 eleji vetítéshez a tévében.

Természetesen, hosszadalmas gyártási utómunkára van szükség a különkiadás elkészítéséhez, ami magában foglalja az utólagos párbeszéd felvételt (ADR), a szerkesztést és a VFX munkát – amit még feltehetőleg el kell készíteni, szóval lehet hogy lesz némi zavar ezen a területen.

Ennek ellenére a Doctor Who összességében mégis jobban áll, mint sokmás TV sorozat jelen pillanatban, mert a következő különkiadást már felvették és csak a következő forgatásban lehet zavar. Szóval reménykedjünk!

Ki fog szerepelni a Doctor Who 13. évadában? Elmegy Jodie Whittaker vagy Bradley Walsh?

19297297-low_res-doctor-who-series-12-1cec2d7

A jelenlegi Doctor, Jodie Whittaker megerősítette, hogy visszatér a következő évadba, hogy Chris Chibnall mellett belevágjon az új kalandokba.

“Még egy évadot megcsinálok,” – mondta.

“Ez talán ez egy nagyon exkluzív információ, amit nem szabadna elmondanom, de az nem segít, ha azt mondom [hogy nem tudom], mert az pedig nagy hazugság lenne!”

Azonban, az  már kevésbé tiszta, hogy az útitársak, Bradley Walsh, Tosin Cole és Mandip Gill csatlakoznak-e hozzá, mivel olyan pletykák keringenek, hogy a TARDIS csapatának egy vagy összes tagja elhagyja a hajót mielőtt a 13. évadot vetítenék (bár megerősítették, hogy mindhárman meg fognak jelenni a következő ünnepi különrészben).

19306095-low_res-doctor-who-series-12-75a473d

Cole és Walsh részvétele különösen kétséges, azt pletykálják hogy a páros a különkiadás után elmegy, mivel új, nagy szerepet kaptak a 61st Street amerikai jogi drámában és a The Darling Buds of May remake-jében.

A pletykák szerint a sorozat Mandip Gill Yaz-ával folytatódik és valószínűleg plusz egy vagy több útitárs fog a Doctor-ral utazni, Cole és Walsh pedig alkalmanként jelennek meg vendégszereplőkként.

“Nagyon szeretnék [visszatérni]” – mondta Gill a RadioTimes.com-nak. “De még egyszer, a titoktartás miatt senki sem tudja, hogy mi fog történni.”

“Egyszerűen csak örülök, hogy kettő évadnak is részese lehettem,” mondta, – “és felfedezhettem Yaz-t. De nagyon szeretnék a részese lenni.” – emelte ki.

Eközben Sacha Dhawan azt mondta, hogy nyitott a visszatérésre, mint a Mester, a Doctor ellenfele, feltéve ha a rajongók szeretnék.

14-2-84ac824

“Nyilvánvalóan szeretnék visszatérni és megcsinálni,” – nyilatkozta a RadioTimes.com-nak. “Ha megkérnek rá, az szuper. Minden attól függ, hogy a tizedik rész hogyan megy le.

Eddig a rajongók szeretik, de a szereplő nagyon kiszámíthatatlan, nem tudni, hogy élvezni fogják-e ezt az oldalát. Szorítok neki!”

A 12. évad befejező részének vége felé is volt egy nyom, hogy a Mester megint megszökött a biztos halál elől.

“Mindannyian, ide, most!” – kiáltott a Death Particle (Halálrészecske) aktiválásakor, azt sugallva, hogy az új Cyber-Army-ját egy várakozó TARDIS-ba terelte és megszökött Gallifrey-ről.

Visszatér John Barrowman a Doctor Who-ba?

BarrowBoy-491628a

 

“Úgy vélem, hogyha valaha is megkérnek, hogy Jack térjen vissza, akkor azon nyomban megyek,” – nyilatkozta Barrowman a RadioTimes.com-nak.

“Remélem, hogy dolgozni fogok Jodie-val, igen. Az hihetetlen lenne,” – folytatta.

“De még egyszer, nem akarok sokat mondani a történetről, mert kitudja? Ki tudja mi fog történni?

Jack azt mondja ‘Figyelni fogok, – ha szüksége lesz rám, ott leszek,’ ” – tette hozzá Barrowman. “Szóval egy cliffhanger kell, hogy lássuk mi fog történni.

Bármit kiolvashat ebből, de én nem mondok semmi!”

Screen-Shot-2020-01-26-at-19.29.10-7a995c8

Később, Chibnall “határozottan” kijelentette, hogy nem fogjuk újra látni Jack-et a 12. évadban.

“De ki tudja, hogy mikor bukkan fel esetleg újra?” – folytatta.

“Szeretjük Jack kapitányt, szeretjük John Barrowmant.

Remélem, hogy nem ez lesz az utolsó szereplése és egy ponton majd találkozik a 13. Doctor-ral.”

Ez vajon egy nyom Chris Chibnall-tól, hogy Jack fel fog tűnni az ünnepi különkiadásban? Rajongók megjegyezték, hogy 2018-ban a forgatókönyvíró ugyanezt a köntörfalazó beszédstílust használta, hogy elmondja Whittaker TARDIS csapata nem fog klasszikus szörnyekkel találkozni a 11. évadban.

Később, amikor egy Dalek megjelent a 2019-es újévi különkiadásban, Chibnall azt állíthatta, hogy technikailag nem hazudott, hiszen a különkiadás nem volt a 11. évad része.

És ha ismét ezt a trükköt használja, akkor a rajongók talán jól teszik, ha újabb látogatásra számítanak Jack-től a Yuletide évadban. (szerk. a Yuletide egy pogány eredetű téli ünnep, a karácsonyi-újév időszakában). És ez nem az egyetlen nyom, hogy visszatérhet…

Mi fog történni a Doctor Who 13. évadában?

14-1-b407b28

“Már tervezzük az új történeteket,” mondta Chibnall.

“Ha megnézzük ennek az évadnak a végét, akkor látható, hogy néhány történetet már a vágányra helyeztünk a következő évadra. Nagyon nagy, ambiciózus terveink vannak a harmadik együttes évadra.”

A 12. évad azzal fejeződik be, hogy a Doctor-t letartóztatják és bebörtönözik egy Judoon börtönben, ami azt sugallja, hogy a szökése és a viszontlátás a TARDIS brancs tagjaival a következő karácsonyi különkiadás része lesz.

Más leleplezések a Timeless Children című utolsó epizódban – hogy a Doctor egy másik dimenzióból származik, akit a Time Lord-ok regeneráció kinyerésére használtak, és később számtalan életet leélt, amiket később eltávolítottak az elméjéből – szintén előtérbe kerülhetnek a 13. évadban.

Valószínűleg látni fogjuk a Doctor-t kutatni múltbeli önmagát és kinyomozni milyen küldetéseket végzett el a Division-nek, vagy hogy honnan érkezett.

Esélyesnek tűnik, hogy többet fogunk látni a Doctor “új” inkarnációjából (Jo Martin), akit a 12. évad Fugitive of the Judoon című részében mutattak be, Barrowman Jack kapitányával együtt, ha még egyszer visszatér.

Ki írja a Doctor Who 13. évadát?

16567544-high_res-doctor-who-series-11-83ac000

“Tudom, hogy visszatérek egy harmadik évadra,” – mondta Chibnall. “Igen, feltétlenül.”

Jelenleg nem tudjuk, hogy a 12. évad más írói, mint Vinay Patel, Pete McTighe, Ed Hime, Maxine Alderton, Charlene James vagy Nina Metivier is visszatérnek-e, vagy esetleg a 11. évadbeli Malorie Blackman és Joy Wilkinson.

 

Ez a cikk egy fordítás. A forrást ide kattintva nézheted meg.

Oszd meg másokkal is!