POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
1-11kk

Új Doctor Who 1.11

Az új Doctor Who sorozatról részenként

1.11. Boom Town (A nagy durranás)

A Doctor szerint a XXI. századi Cardiff elég biztonságos hely. Csak egy szegény Slitheen szeretné elhagyni a várost, és úgy az egész naprendszerünket, arról meg igazán nem tehet, hogy ehhez terv szerint el kellene pusztítania a Földet. Megint. De a Roald Dahl Plass tér közepére megérkezett a furcsa kék doboz, hogy energiát nyerjen a tér-idő hasadékból, és ez a kis kényszerpihenő jó lehetőség arra, hogy jobban megismerjük az ellenséget, a barátot, és a TARDIS-t, miközben előkészíti a terepet az utolsó részek történéseihez.

TARDIS

1-11-1tA név: Time And Relative Dimension In Space.

Kívül: Kaméleon áramkörrel szabályozza a külső megjelenését, a környezetéhez igazodó formát választ magának. Egyszer a hatvanas évekbeli Londonba érkezett, akkor romlott el a rendszer, azóta rendőrségi telefonfülke formájában maradt.

Belül: Belül nagyobb. Annyival nagyobb, hogy valójában nem is lehet tudni mekkora, termeinek száma valószínűleg végtelen, az egész belső tér külön dimenzióban létezik.

Űrhajó, időgép, szerves gépekből növesztett élő- és érző lény, telepatikus képességekkel rendelkezik, a Doctorral szimbiotikus kapcsolatban áll. A hajó agya az időrotor, ami a konzol fölött helyezkedik el, alatta a TARDIS szíve az időspirállal, amivel átlátható az egész tér-idő kontinuum. A későbbi részekben részletesebb képet kapunk a belső tereiről, a lelkéről, a Doctorral való kapcsolatáról, és az ehhez képest változó külső megjelenéséről.

A barát

mr

Nem lehet nem észre venni, hogy ebben a részben Rose hosszú, színes, csíkos sálat visel, ehhez hasonlóval a nyakában ismerhettük meg a negyedik Doctort, ami kicsit emlékeztet minket arra, hogy bármennyire is küzdünk ellene, a változás néha elkerülhetetlen. Ahogy most Rose és Mickey kapcsolatában is, amit mindketten nehezen viselnek. Mickey, bár nem tűnik bonyolult személyiségnek, mégsem teljesen kiismerhető. Annak ellenére, hogy egy szerencsétlenként kezelik, arra azért mégis használható, hogy amikor kell, segítsen megmenteni a világot, és bármennyire is ragaszkodónak tűnik a Rose-zal való kapcsolatában, végül mégis sikerül önként lemondania róla. Számíthatunk rá, hogy Mickey még véghez visz meglepő dolgokat ebben, vagy egy ehhez hasonló, másik világban.

Az ellenség

Blon Fel-Fotch Passameer-Day Slitheen-t elítélték a szülőbolygóján, ezért egyáltalán nincs kedve hazamenni. A Raxacoricofallapatorius-on a nyilvános kivégzés úgy zajlik, hogy az elítélteket híg esetsavban lassan megfőzik, tehát hosszú kínszenvedéses halál várna rá. Meg akarja győzni fogvatartóit arról, hogy jó útra tért, de az erre tett kísérletek során néha megpróbálja megölni a Doctort, Rose-t, az összes embert, és az sem nagyon zavarja, ha közben a tér-idő hasadékkal együtt a TARDIS is darabokra szakad. Még megemlíti, hogy bár volt A és B terve, lényegében a Föld mindkettőben elpusztult volna. A nőstény Sletheenek szorult helyzetben mérgezett nyilat tudnak kilőni a mutatóujjukból, a maradék mérget a tüdejükből is képesek kilélegezni, mindezt be is mutatja azon a romantikus vacsorán, amit a Doctorral kettesben költenek el. Ezen kívül úgy tűnik a Slitheenek szeretik a jól csengő elnevezéseket, mint a tribofizikális makrokinetikai hullámextrapolátor, vagy mint a Blaidd Drwg, aminek a jelentése gonosz farkas.

1-11-2

Ahová csak megyünk, ez a két szó kísér minket.

Az első évad második részében (The End of the World) Moxx of Balhoon mondta Boe Arcának, hogy ez a “Bad Boo forgatókönyv”. A harmadik részben (The Unquiet Dead) Gwyneth látta meg Rose jövőjében a nagy, gonosz farkast. Az ezt követő dupla epizódban (Aliens of London és World War Three) a TARDIS oldalára lett firkálva a felirat. A hatodik részben (Dalek) a leszálló helikopter neve Gonosz Farkas 1. A hetedik részben (The Long Game) Boo Arca a Gonosz Farkas csatornán jelenti be, hogy terhes. A nyolcadikban (Father’s Day) megint csak falfirka formájában jelenik meg egy poszteren. A kilencedik és tízedik részben (The Empty Child és The Doctor Dances) a bombán szerepel a Schlechter Wolf felirat. Ebben a részben (Boom Town) pedig a tervezett atomerőművet nevezik így.

Á nem! Ez csak véletlen, ha hallunk valamit a rádióban, egész nap az szól a fejünkben. Mondja a Doctor, amiből kiderül, hogy tévedni nem csak emberi dolog.

 

Kísérlet

Készítsünk bármiből egy kék dobozt, aminek van egy nyitható oldala. Vigyük ki a város közepére. Kerüljünk távolabbi megfigyelőállásba, és nézzük az emberek reakcióját:

  1. Hány százalékuk halad el a doboz mellett úgy, mintha ott se lett volna?
  2. Hány százalékuk nézi feltűnően és hosszasan?
  3. Hány százalékuk áll meg mellette, hogy jobban megvizsgálja?
  4. Hány százalékuk nyitja ki a dobozt?
  5. Hány százalékuk kezd kérdezősködni róla, hogy hogyan került oda, vagy mi ez?

A kísérlet pontos helyszínét, idejét, a vizsgálati idő hosszát, és az eredményeket feltétlenül osszátok meg velünk!

Oszd meg másokkal is!