POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
1-3

Új Doctor Who 1.3

Az új Doctor Who sorozatról részenként

1.3 The Unquiet Dead (Testrablók)

Mindenből kapunk egy keveset, ami úgy általában jellemzi az egész sorozatot.

  • A tér-időben száguldozó dobozról kiderül, hogy nem mindig oda és akkora érkezik, ahova és amikorra várják tőle, ráadásul belülről még annál is sokkal nagyobb, mint amennyit eddig láttunk belőle.
  • Máskor, más időkben is keresünk még idegeneket halhatatlan remekművek alkotóival, sőt nem egy alkotás részleteibe is belefeledkezhetünk.
  • Visszatérő kérdésként merül fel, hogy feláldozható-e egyetlen ember, ha azzal egész fajokat, civilizációkat menthetünk meg, és ugyanez megfordítva is működik, megmenthetünk-e néhányakat, ha mindenkit nem lehet.
  • Mindeközben tanulhatunk az időutazás elméletéről, idővonalakról, paradoxonokról, fix pontokról, és beláthatatlan következményekről. Ebben a részben például Rose kénytelen szembenézni vele, hogy meg tud halni abban az időben amelyikben még meg sem született, hiszen a saját idővonala folytonos marad, és ezen belül bármilyen formát képes felvenni. Az is kiderül, hogy a történelem megváltoztatható bizonyos mértékben, mivel az idő folyamatos áramlásban van, nem minden állandó benne.
  • Fontos mondandó lehet még, hogy a Doctor sem tudhat és érthet mindent, ami összefüggésben lehet azzal, hogy önmagában az elme – legyen bármilyen bölcs – még egyáltalán nem elég a világmindenség megfejtéséhez.
  • Messziről, de már érkezik a részeken átívelő nagy, gonosz farkas (Bad Wolf), ami az egész évadot végig követi, és nem biztos, hogy ott meg is áll.

Kicsoda a Doctor?

Charles Dickens is felteszi a mindenkit foglalkoztató kérdést, amire a Doctor válasza ennyi: “Csak egy barát. Átutazóban.” Ebben a részben már észrevehető, hogy a Doctor személyesen is felelősnek érzi magát az időháború következményeiért, ezért is történhetett meg, hogy minden előzetes óvintézkedést mellőzve, szabad utat engedett a világunkba egy ismeretlen létformának.

Kicsoda Charles Dickens?

A Karácsonyi ének (A Christmas Carol) ami általában eszünkbe jut róla, és abban tényleg benne van minden – múlt, jelen, jövő, szellemek – amivel a karakter jól illeszkedik ehhez a részhez. 1868 és 1869 között Dickens valóban ezzel a könyvével haknizott, a szerződése 100 előadásra szólt, ebből majdnem mindet sikerült teljesítenie. Karakterének szkeptikus viselkedése is megfelelhet a valóságnak, mivel A Karácsonyi ének volt az első olyan színpadi előadás 1862-ben, ahol illúziót alkalmazva, üvegtábláról visszaverődő fényekkel jelenítettek meg szellemalakokat, tehát Dickens tisztában volt a látvány technikai feltételeivel. Van még egy kevésbé ismert műve ami kapcsolódik a szellemvilághoz, A kísértet-látó ember (The Haunted Man and the Ghost’s Bargain). Az epizód végén elmondja, hogy megírja a teljes sztorit The Mystery Of Edwin Drood And The Blue Elementals (A rejtélyes Edwin Drood és a kék létformák) címmel, és valóban létezik ilyen befejezetlen műve, a kék lényeket leszámítva persze. De ki tudja? Talán csak véletlenül maradt le. 🙂

dickens

Az idegenek

Gelth

Ez a faj nagyon gáz. (Bocs.) Eredeti formájukban rendelkeztek fizikai testtel, de az Időháború okozta pusztítások miatt kénytelenek voltak gázneművé redukálódni a fennmaradásuk érdekében. Azóta keresik a nekik megfelelő létformát.

1

 

Oszd meg másokkal is!