POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
1-9

Új Doctor Who 1.9 és 1.10

Az új Doctor Who sorozatról részenként

1.9 The Empty Child (Bomba meglepetés)

1.10. The Doctor Dances (A mutáns gázálarcosok támadása)

A “Látott valaki lezuhanni valamit az égből?” és a brit zászlós póló. Dolgok, amiket nem kérdezünk és nem viselünk Londonban, 1941-ben. Ellentétben a gázálarccal, ami elengedhetetlenül szükséges, olyannyira, hogy szinte már hozzánőtt az emberek arcához. Két epizód egyetlen éjszakája a ködös város sötét korszakából, mikor a levegő nanogének milliárdjaival töltődött meg, és egy kisfiú az anyukáját kereste.

Az első dal: It Had To Be You

Blitz

Kezdetben az Anglia elleni támadás a repülőterek, és katonai bázisok bombázását jelentette, a németek így akarták megszerezni a partraszállásukhoz szükséges légi fölényt. A tervük jól működött, a britek egyre nagyobb hátrányba kerültek, és hogy a légierőnek ne maradjon ideje a megerősödésre, a németek elrendelték a folyamatos éjszakai bombázásukat is.

Egy ilyen éjszakai bevetés során, véletlenül London egyik lakónegyedét érte találat, és bár a pusztítás állítólag nem volt nagyobb mértékű, arra éppen elég okot adott, hogy a britek is elkezdjék bombázni Berlint. Válaszul Hitler elrendelte a lakóvárosok támadását, egyrészt bosszúból, másrészt annak reményében, hogy előbb adják meg magukat, ha sikerül megtörni a civil lakosságot. Stratégiai szempontból a döntés helytelennek bizonyult, mivel ez idő alatt a brit légierőnek sikerült megerősödnie, és ezzel a német partraszállás végleg meghiúsult. Ha az a bomba akkor nem esik rossz helyre, a németek akár győzhettek is volna.

A britek elleni terrorbombázás, vagyis a Blitz, 1940 szeptember 7-én kezdődött és 1941 május 10. éjjelén ért véget. Rose és a Doctor 1941-ben érkeztek oda, akkoriban a Londont ért bombatámadások száma kevesebb volt mint a kezdeti időszakokban. Ahogy a Doctor is elmondta – mert ennyire jó történelemből – az evakuálás már korábban, a háború előtt megkezdődött, kb. 650 ezer gyereknek kellett elhagynia az otthonát.

Az üres gyermek

Azokra a gyerekekre akik mégis ott maradtak, Nancy vigyázott. Nekik a támadásra figyelmeztető szirénaszó jelentette a vacsora kezdetét, a végét pedig az asztaltól való hirtelen távozás.  A gázálarcos kisfiú viszont egyedül sétál a sötét, sikátoros utcákon, nem éhes, nem szomjas, nem álmos, de képes mindenféle készüléket távolról irányítani még akkor is, ha azok egyáltalán nem működhetnének. Ő csak látszólag olyan mint a többiek. Belül üres. Nancy és a gyerekek félnek tőle, majdnem annyira, mint mi ott a képernyők előtt. Kár lenne tagadni.

Jack Harkness kapitány

Időutazó az LI. századból, aki hihetetlenül fiatal, aki bárkit levesz a lábáról, és akinek az itt felsorolt jellemzőit a szavaknak igen szoros értelmében vehetjük. Megtudjuk róla, hogy a távoli jövőben időügynökként dolgozott, de otthagyta őket mikor rájött, hogy elraboltak két évet az emlékezetéből. Tehát legális munkája nem nagyon, de stílusa annál inkább van, ezen kívül pedig egy Chula hadihajója, ami láthatatlanná tud válni és a Big Ban-nél lett lehorgonyozva.

” The roses are sighing a Moonlight Serenade.”

1-10-1

Nanogének

Szubatomi méretű gyógyító robotok, amik testi sérüléseket, elvesztett végtagokat állítanak helyre az általuk ismert, eredetiként beazonosított állapotnak megfelelően. Képesek magukat újraprogramozni, az alanyok fizikai képességeit tovább fokozni, például lehetővé teszi számukra, hogy bármilyen készüléken keresztül kommunikálhassanak.

A Doctor táncol

Általában mikor időutazók találkoznak, valamiért késztetést éreznek rá, hogy összemérjék a képességeiket. Miközben nem csak a saját, de egy egész bolygó életben maradásáért folyik a küzdelem, hajlamosak lehetnek megemlíteni néhány információt az  űrhajójuk felszereltségéről, az ismereteik nagyságáról, a kalandjaik sokszínűségéről, és persze a fegyvereik hatékonyságáról. Már amikor van mivel kérkedni:

Jack Harkness: Oké. A fegyverem lehet szónikus pisztoly, szónikus ágyú, vagy háromszorosan szigetelt szónikus romboló. Magának mije van?

Doctor: Nekem szónikus… na mindegy.

Jack Harkness: Tessék?

Doctor: Maradjunk abban, hogy szónikus.

Jack Harkness:  Romboló, ágyú, vagy mi?

Doctor:  Szónikus, totálisan szónikus, teljes mértékben az!

Jack Harkness:  De szónikus micsoda?

Doctor: Csavarhúzó!

Jack Harkness: Kinek van szónikus csavarhúzója?

Doctor: Nekem!

Jack Harkness:  Aha, szóval a csavarhúzó, az aztán igazi szuperszónikus dolog.

Doctor: Maga sosem unja ezt? Sose volt még olyan dolga, amihez ez kellett volna? Mondjuk egy szekrény?

Rose szerint végül az állás mégis kiegyenlítődik, mert legyen bármilyen hatékony a fegyver, elég nagy csalódás, ha túl hamar lemerül. Úgy tűnik a Doctor egy valamiben maradhat alul, ez pedig a tánc. A tánc, ami a továbbiakban is fontos szerepet játszik majd az emberiség történelmében. De nem kell mindig túlgondolni a szavak jelentését. Van mikor a tények, mindennél előbbre valóak.

1-10-2

Szeretitek Glenn Millert?

 

Oszd meg másokkal is!