POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
DW_1201_1920x1080-1

Új Doctor Who 12.1

Az új sorozatról részenként

12.1 Spyfall (Kémszakadás) 1.rész

Végre itt van 2020, és a Doctor visszatért nem csak egy újévi különkiadásra hanem immár teljes évadra. Vele együtt én is visszatértem hogy jól kianalizáljam az epizódokat. Hova is tettem a szónikus tollam? Ja megvan. Na lássuk!

Rögtön elsőre kapunk egy dupla epizódot, ami már nagyon hiányzott, mert a tizenharmadik reinkarnáció eddig még nem tudott igazán nagyot durrantani (bár a tavalyi dalekes különkiadás azért már nem csak halkan pukkant). Ráadásul még nagy meglepetést is kaptunk amitől kerekre nyílt a szánk. Nem, nem arra gondolok hogy Stephen Fry megjelent mint az MI6 főnöke, mert olyan túl sok szerepe nem volt, hacsak nem annyi, hogy megadta a kezdő lökést. Sokkal inkább néztem nagyot amikor megjelent… na jó, ne rohanjak ennyire. Menjünk időrendben!

dw-spyfall3 Stephen Fry BBC

A világ különböző helyein, különböző ügynököket támadnak meg falakon és minden szilárd tárgyon áthatolni képes lények. Eközben a Doctor csapata, egy kis pihenő után útra készül, de az MI6 sikeresen keresztülhúzza a tervet. Mivel a bolygó sorsa a tét, így ki mást hívnának mint a Doctort? Na de miért menjen simán, ha mehet bonyolultan is? Miközben Londonba vinnék őket az egyik ügynököt kinyírja a GPS, és kis híján a csapatot is. Aztán a brit titkosszolgálat feje megmutatja, hogy az egyik ügynökük kvázi üres burokként funkcionál, és nem kizárt hogy összefüggés van a támadások és a VOR alapítója között.  Ez a cég lényegében mindenben benne van ami informatika, vagyis a világ legfontosabb cége. Mivel a kémfőnököt is megölik a saját irodájában és a Doctorra is rátámadnának ezek a lények a TARDIS-ban (ami elvileg bevehetetlen), nincs más hátra mint előre. Vagyis kezükbe kell venni a dolgokat.

A fiatalok elmennek San Franciscoba, hogy újságíróknak álcázva magukat bejussanak a világ legbefolyásosabb üzletemberéhez, a Doctor pedig Grahammal (Graham O’Brien) elutazik Ausztráliába, a Nagy Viktória sivatagba, ahol a semmi közepén egy házikóban két rendőrnek tűnő ausztrál ügynök őrzi azt, aki érthet bármit ebből az egészből. Ő O. Mármint a neve. Hiszen valaha az MI6 ügynöke volt ő is, csak C kirúgta. Itt már inkább Man In Blackre hasonlít a történet mint egy igazi 007 sztorira (lásd a címben elejtett utalás a Skyfall című, nagy sikerű Bond filmre). Mondjuk az hogy a VOR tulajdonosáról kiderült egy DNS teszt alapján, hogy csak 93%-ban ember, jogossá teszi Yaz kérdését, hogy akkor a maradék 7%-ban micsoda Daniel Barton?

dw-spyfall6 BBC

A másik érdekesség ahogy éjnek évadján ezek a csúcsfejű lények hirtelen megjelennek immár mint fénytestek, és megpróbálják megtámadni a semmi közepén a Doctorékat. Az egyik fénytestűt sikerül befogni és kideríteni hogy olyasmi fajtájú amit nem lehet felfogni, valamint hogy társaival készen állnak elfoglalni az Univerzumot. Aztán nicsak, a két szál összeér, mert Barton ismeri a fénytestűeket akiknek kidolgozott védelmi stratégiájuk van, és ennek keretében intézik el sorra a kémeket. Sajnálatos módon Yaz-t az egyik fénytestű elrabolja, de meglepő módon nem megöli hanem egy másik helyre transzportálja, ami leginkább ilyen gyökérerdőre hasonlít. Aztán egy amolyan váratlan fogolycsere keretében Yaz hirtelen megjelenik a fénytestű rab helyén. A letöltött adatok alapján kiderül hogy a fénytestek igazából idegen kémek, de még mindig nem tudni, hogy honnan, miért és ki a kémfőnök. Ezért kihasználva a meghívást, a csapat immár O-val együtt elmegy Barton partijára. Na de ugye akárhogy nem lehet menni, ezért mindenki puccba vágja magát, de a Doctor… hát izé… szóval nem tudtak itt sem lemondani arról, hogy hülyegyereket csináljanak belőle. Végre lett volna alkalom, hogy a női mivolta érvényesüljön, de úgy tűnik direkt nem használták ki az írók. Inkább plusz löktek egyet azon, hogy a Doctor nem tud mit kezdeni a reinkarnáció általi nemváltással. Könyörgöm, valaki vegye már le Jodie Whittaker lábáról azt a nyomorult surranót, legalább egy jelenet idejére!

dw-spyfall10 BBC

Persze nem lehetett kihagyni a szmoking-csokornyakkendő-a nevem Doctor, A Doctor klasszikus momentumokat, ha már Bo(lo)ndozunk. Tényleg csak az hiányzik, hogy a Doctor ebben a szettben megjelenik egy dalek célkeresztben, és a szónikus csavarhúzóval lő egyet. Na és ha már a legnagyobb brit kémet utánozzuk, nem maradhat el a híres keménység sem csak most nem ököllel hanem szóban. Barton persze tagad, de menekül, a csapat pedig motorokkal üldöz egy limuzint a szőlőlugas szélén, majd a magángépével menekül tovább, ahova persze a csapat követi. Na és itt jön a nagy meglepetés. O valójában a Master, aki O testét használja (szövettömörítést alkalmaz, ami a klasszikus sorozatokban a Master egyik védjegye volt), és ezt olyan gyermeki élvezettel adja elő, hogy az már fáj. Talán csak a John Simm-féle Master volt ennyire infantilis. Sikeresen eltüntette a pilótafülkéből Bartont, és egy bombát tett a helyére, ami fel is robban, mert nem lehet semmivel hatástalanítani. De hogy még jobban kiélvezze a helyzetet, a fénytestűek is az ő ügynökei és sikeresen elviszik a Doctort, a többiek viszont a száguldó roncson maradnak.

dw-spyfall14BBC

Nos, folytatása következik, és nagyon bízom benne, hogy valahogy be tudják adagolni, hova illesszem be ezt a Mastert, ha Missy nem tudott reinkarnálódni. Vagy ahogy O/Master mondta, tényleg minden amit a Doctor tud, csak hazugság?

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!