POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Orphan_551

Új Doctor Who 12.3

Az új sorozatról részenként

12.3 Orphan 55 (Árva 55)

Mit tennél ha kiderülne, hogy nyertél egy kéthetes nyaralást egy Idill nevű gyógyfürdőbe, amiről kiderül, hogy annyira idilli mint egy boncteremben szikékkel késdobálósdit játszani miközben téged próbálnak eltalálni?

A fiatalok, és a Doctor éppen javában felmosnak a  TARDIS-ban, amikor Graham berobban, hogy megtalálta a kávéfőző kuponokat. Mikor szépen összerakja kiderül, hogy a kuponok egyben teleportálnak is, és már szempillantás alatt az Idillen találják magukat. (Belegondolok, hogy ezt az én időmben beutalónak hívták, és az odajutás nem 4 másodpercig tartott.)

19487929-high_res-doctor-who-series-12-scaledblogtorwho

Aki fogadja őket úgy néz ki mint egy anime rajongó cosplayer, nem mint egy üdülőhelyi dolgozó. Mindenki megy élvezni a kéthetes nyaralást, de a Doctor kicsit aggódik, nem véletlenül. Ugyanis mint kiderült, az Idill a látszat. A falakon túl van valami sokkal aggasztóbb, amire egy biztonsági szolgálat is fel van készülve.

Miután Ryant megfertőzi egy szökdécsvírus ami üdítőautomatáról emberre is terjed (és amit a Doctor sikeresen kiféreghajt belőle), megismerkedik egy szállodakritikussal, aki nem is az valójában, de ez mindegy. Közben megszólal a riasztó és a szokásos sablonduma, hogy ez csak gyakorlat, nincs ok a pánikra. Ehhez képest ez a Macskák musical szereplő csajszi kissé ideges, amit a Doctor persze rögtön kiszúr. Viszonylag hamar kiderül, hogy a tisztaruha raktár valójában a biztonsági központ.

A probléma, hogy a biztonsági szolgálat két főből áll, és ők sem a randalírozó pihenni vágyók miatt vannak ott. Sokkal inkább a két lábon járó, emberoszauruszok miatt. A szökdécsvírus persze minden rendszert hazavág sorban, amit a Doctor próbál valahogy helyrehozni. Egy ionizált membrán hivatott védeni a létesítményt, de nem sok sikerrel, mert valaki meghekkelte. Mivel az emberoszauruszok nem ennyire mesterei az informatikának, így rá kell jönni kinek áll érdekében az őshonos dregeket ráuszítani a vendégekre.

doctor-who-bloody digusting com-dreg

Az egész Idill Gyógyfürdő valójában egy úgynevezett  árva bolygóra épült, persze merő nyereségvágyból. Mivel csak teleporton keresztül lehet be- illetve kijutni, persze hogy senkinek nem tűnik fel, hogy van egy határ amin túl nem lehet menni, különben az ember nem jön vissza. A tulajdonosok azt gondolták hogy az ÁRVA 55-ön terraformálással át lehet alakítani a levegőt, el lehet tüntetni onnan a dregeket és az övék lesz az egész bolygó. Tuti befektetés. Az is kérdés, hogy ezek  az emberoszauruszuk hogy tudták túlélni a lehetetlen időjárást és miért nem döglenek meg a fegyverektől? Egyszerű, adaptálódnak mint a Borg a Star Trekben.

Kis baleset történik miközben egy még életben lévő vendéget keresnek kint a semmiben, a csapatszállító jármű fennakad egy dreg-csapdán kénytelenek egy szervizalagútba menekülni ahol a nem szállodakritikusról kiderül, hogy egy anarchista, akinek legfőbb célja a bolygó szintjével egyenlővé tenni az egész fürdőt. Persze hogy ez annak köszönhető, hogy a saját anyját gyűlöli ennyire amiért elhagyta őket az apjával és helyettük ezt a projektet választotta. Miközben Ryan és a nem szállodakritikus lány Trixabelle, (Hogy lehet ilyen nevet kitalálni?), egy vészteleport segítségével visszajutnak a szállodába, a Doctorék még menekülnek, és felfedeznek az alagútban egy feliratot. Novoszibirszk. Igen, ez a Földön levő szibériai város.

Innentől annyi kérdésem lenne mint égen a csillag. De leginkább az, hogy a jóságos mindenségben lehet ennyire nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyni a földrajz, a kémia, és a biológia törvényeit a forgatókönyv írásakor? Városok közti metró, oxigén nélkül is égő tűz, stb… Eddig azt hittem, hogy ez a sorozat egyfajta oktató szándékkal is készült. Ha ezt egy tanár meglátja, sikítófrászt kap és kitépi a maradék haját is.

doctorwho-orphan55-m0vieblog

Attól meg, hogy ez mire fut ki én fogom felvágni az ereimet életlen levélbontó késsel. Értem én, hogy mi volt a szándék, és hogy ha nem értünk a szép szóból akkor erőszakkal kell elmondani. Na de könyörgöm, akkor már ne tessék egetverő baromságokat beletenni a mondandóba.

A lényeg, hogy az emberiség jövője attól függ, hogy most mit lépünk. Ahogy a Doctor mondja: “A mosogatáson vitatkoztok, miközben ég a ház”. Nincs idő egyéni érdekeket követve legyinteni a klímakatasztrófára és azokra a politikusokra akik nagy ívben tesznek rá. Most kell cselekedni, amíg nem lesz a Föld is egy árvabolygó.

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!