POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Doctor-Who-Series-12-trailer-Episode-4-Nikola-Tesla-cultbox.co.uk

Új Doctor Who 12.4

Az új sorozatról részenként

12.4 Nikola Tesla’s Night of Terror (Tesla rémséges éjszakája)

Valamiért mostanában ez a név nagyon sokszor hangzik el, de valójában minden úgy történt a szerb feltaláló életében ahogy az a könyvekben le van írva? Lehet hogy nem? Ki tudja? Talán a Doctor. Nézzük meg!

A Niagara vízesésnél vagyunk, ahol Nikola Tesla (akit Goran Visnjic játszik, szerintem zseniálisan ) bejelenti, hogy nagy dolgokra készül, majd egy üzemben az előbbi helyszínen is ott levő befektetői csoportot kéri egy kis támogatásra, potom 50000 dollárra. Ha beleszámítjuk hogy a XX. század elején járunk akkor azért ez a pénz mára milliókat jelent. Persze az aki a Marsról fog jeleket és ezt még nem is tagadja, sok sikerre nem számíthat. Úgy meg pláne nem, hogy a munkatársai sorra hunynak el titokzatos balesetek során.

Doctor Who _ Season 12, Episode 4 - Photo Credit: James Pardon/BBC Studios/BBC America

Az üzemben, ahol a gépei vannak egy furcsa gömb jelenik meg, amit Tesla persze elrak további tanulmányozásra. Az már csak a hab a tortán, hogy egy sith lordnak látszó köpenyes alak lövöldöz rá és kolleginájára, amikor csak úgy véletlen rájuk nyit a Doctor. Miután az idegen továbbra is lövöldöz, így aztán kimenti Tesláékat a New York felé robogó Orient Expresszre, ahol a csapat már korabeli öltözetben zötykölődik. Érdekes, hogy a Doctor nem ismeri fel elsőre kit mentett meg, de ahogy bemutatkozik Tesla, rögtön leesik az álla. Közben a köpenyes továbbra is lövöldöz rájuk, valószínűleg a korábban lenyúlt kis gömb miatt. Miután sikeresen lefegyverzik, a Doctor közli, hogy egy sziluri fegyverrel durrogtatott a nem sziluri idegen. A feltaláló nem hajlandó átadni, amiért valószínűleg vadásznak rá, így nem marad más lehetőség mint elkísérik New Yorkba, a laborjába.

Abban semmi meglepő nincs hogy egy csomó tüntető van a labor előtt, akik szerint a váltóáram halálos átok, és Tesla egy idegen (hiszen Szerbiában született), amire azt válaszolja hogy amerikai állampolgár és lehet szépen a távozást választani a tüntetőknek. A laborral szemben üldögél egy furcsa alak, aki élvezi a felhajtást.

dorothy-skerritt-cultbox.co.uk

A laborba lépve a Doctor féktelen eksztázisa, hogy láthatja a zseni alkotóműhelyét gyorsan lelohad, mert nem úgy tűnik mintha ez annak a Teslának a laborja lenne akiről SI mértékegység lett elnevezve. Viszont a gömb beazonosításra került, és ennek kapcsán jól elbeszélgetnek arról milyen nehéz a feltalálók élete. Úgy pláne, hogy ha valakinek Thomas Edison az ellenfele, aki az egyenáramot támogatja Tesla váltóárama helyett. Na de minek kellene egy másik zseninek egy ilyen eszköz? Tény, hogy nem minden találmánya volt teljesen saját ötlet, de akkor sem valószínű, hogy tudná mi is az amit Tesla talált, hogy mire jó egy thassor-gömb.

bad-guy-Nikola-Tesla-Doctor-Who-cultbox.co.uk

A Doctor elmegy Edisonhoz is, ahol kiderül, hogy tényleg nem tudja mi is van Tesla birtokában. Viszont egy idegen őt is meglátogatja, akit sikerül arra kényszeríteni hogy felfedje magát. Valójában egy skorpió, Tesla és Yaz pedig hamarosan megismerkedhet a Skorpiókirálynővel is (persze nem szabad akaratukból). Miközben a skithrák vezetője felfedi mit akarnak Teslától, a csapat Edisonostúl átmegy Wardenclyffbe, ami mint azt Thomas báttya megállapítja Long Islandon van. Egy speciális eszközzel sikerül a Doctornak visszalopnia Teslát és Yazt, de ettől még nincsenek teljes biztonságban. Miután Edison már lehidalt a TARDIS-tól, sikerül Teslát is meglepni vele. Aztán persze a Skopiókirálynő visszatér, és mivel a Doctor ravasz terve megbukni látszik élvezi a fölényét. Amíg teheti.

Doctor-Who-Series-12-trailer-Episode-4-Queen-Skithra-cultbox.co.uk

Nem akarok spoilerezni, a lényeg hogy bár Tesla nincstelenül halt meg, mégis olyan dolgokat adott amik nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Mert nélküle nem tudtam volna erről az epizódról írni mivel nem lett volna hol megnézzem, és ti sem tudnátok most ezt olvasni. Szóval ha a jelen nem ismer el, az nem akkora tragédia mert a jövő a tied lehet.

Írta: Badwolf

 

 

Oszd meg másokkal is!