POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
WARNING: Embargoed for publication until 21:00:01 on 26/01/2020 - Programme Name: Doctor Who Series 12 - TX: n/a - Episode: n/a (No. 5) - Picture Shows: **POST TX** 
 **STRICTLY EMBARGOED UNTIL 26/01/2020 21:00:01** The Doctor (JODIE WHITTAKER), Ruth Clayton (JO MARTIN) - (C) BBC  - Photographer: Ben Blackall

Új Doctor Who 12.5

Az új sorozatról részenként

12.5 Fugitive of the Judoon (A judoonok szökevénye)

Te mit csinálnál ha éppen sétálgatnál Gloucester utcáin, és egyszer csak megjelenne előtted egy csapat fegyveres orrszarvú akik egy szótagos, o-ra végződő szavakkal kommunikálnak? Te biztos telibe tennéd a gatyád, ha nem vagy whovian, de a Doctor régi ismerősként üdvözli az űrrendőr judoonokat.

Egyszerű, szép hétköznap reggel. Mindenki megy a maga dolgára. Ruth, a helyi idegenvezető is megy dolgozni, amíg egyszer csak meg nem jelennek a rinocéroszok. Miután emberi nyelvre váltanak kiderül, hogy egy szökevényt keresnek. A probléma az, hogy nem tudni ki az, de mivel ugye inkább nevezném őket fejvadásznak mint rendőrnek, így nem a kíméletességükről ismertek. Szerencsére a Doctor és csapata időben érkezik a vérontás megkezdése előtt. Sikerül a rend őrzőjének az eszére hatni, pontosabban a büszkeségére hiszen fejvadászként is a törvényt követi. Igaz, hogy ez a faj amolyan rendőrbíró típus, aki azonnal végre is hajtja az ítéletet, és a kivégzésen kívül nem sokféle ítélettípust ismernek.

doctor-who-judoon-digitalspy

Ruth férje tud valamit amit jól rejteget és a helyi kávézó tulajdonosa ezt látja, főleg mert szerelmes Ruthba. De olyan kis esetlen, szerencsétlen balféknek tűnik az ember.

Mindeközben Graham egy idegen űrhajón találja magát, ahol egy hang közli vele, hogy ne mozduljon, majd kisvártatva megjelenik a réges-rég nem látott Jack Harkness kapitány és simán lesmárolja. Aztán gyorsan kiderül a tévedés. Kicsit később a két fiatal is felkerül a hajóra, és mivel Graham tájékoztatta a kapitányt, hogy a Doctor immár nőként reinkarnálódott Jack rögtön megtalálja Yazt, de viszonylag gyorsan realizálja, hogy ő sem az aki neki kell.

jack-movisignature.couk

Ugorjunk vissza a Földre, elmennek egy közeli katedrálisba ahol Ruth összetűzésbe kerül egy judoon alakulattal és a parancsnokukat megszégyeníti. Érdekes módon rögtön ezután a rinocéroszok elteleportálnak és az idegenvezető “visszaváltozik” egyszerű földi halandóvá, akinek lövése sincs arról hogyan tudta lefegyverezni az orrszarvú századost. Mielőtt a judoonok elkapták a férjét, az ő utolsó üzenetét követve a Doctorral elmennek oda ahol Ruth felnőtt elvileg. Aztán ott jön a megvilágosodás Ruthnak és a teljes zavarodottság a Doctornak. Ugyanis a világítótorony tövében ásott sírban ahol elvileg a szülők fekszenek nincs senki, ellenben van valami elásva. Konkrétan egy TARDIS. Ruth pedig… igen, ő a Doctor. Plusz ő a keresett szökevény is egyúttal.  A Doctor viszont nem árulta el magáról, hogy ő a Doctor, amíg a Doctor TARDIS-ába nem teleportáltak. Zavaros? Nem csodálom, mert ez nem a mi Doctorunk TARDIS-a, hanem a Ruth-féle Doctoré. Kicsit olyan ez mint a Meseautó című magyar filmben: “Ez nem a mi Szűcsünk. Egy egészen más Szűcs. Egy kis Szűcs.”

judoon - blogtor who

Persze Harkness kapitánynál is zajlik az élet, főleg mert folyamatosan lőnek rájuk. Mivel nincs sok ideje magyarázkodni, a jópofa bájgúnár komolyra vált és üzenetet hagy a Doctornak. Mármint a mi Doctorunknak (ebbe fogok megbolondulni). Szóval vigyázzon a magányos Cyberman-nel. Ezután kénytelen lelépni mielőtt a hajó védelmi rendszere megölné. Na de térjünk vissza a Doctorokhoz!

Halkan jegyezném meg hogy a dialógusok írói végre mertek beszólni a mi Doctorunk öltözete kapcsán, amit én az elejétől fogva kritizálok. Nem, nem kívántam, hogy tűsarkút adjanak rá (persze abban is lenne poén forrás mondjuk egy menekülés során) de ez a halászasszony szett valahogy túlságosan eltér az eddigiektől (ok, mondjuk a kilencedik Doctor a maga bőrkabátjában sem volt elegáns, de az még a belefér kategória nálam, mert nem vonta el a figyelmem a cselekményről). Bezzeg Ruth Doctor pontosan azt mutatta meg milyen lehetne ha kicsit igényesebben nyúlnak hozzá a jelmezhez.

Mandip Gill as Yaz, Jodie Whittaker as The Doctor, Tosin Cole as Ryan, Jo Martin as Ruth Clayton, Neil Stuke as Lee Clayton - Doctor Who _ Season 12, Episode 5 - Photo Credit: Ben Blackall/BBC Studios/BBC America

Ok, kitérő megvolt, ennyi idő alatt a judoonok pont megtalálják a TARDIS-t és fel is vontatják a hajójukra. Mint kiderül Ruth férje valójában a védőtisztje volt és elbújtak valaki elől akivel ennek a Doctornak van egy kis problémája. Mint kiderül ez az ügynök valójában szintén időlord, aki a Doctor múltjához tartozik, ahogy a Ruth-féle Doctor is, csak nem tudni hova kellene beszúrni őket az időfolyamba, mert a Doctor sem tudja, hiszen ilyen erőszakos énjére nem emlékszik. Megvallom őszintén én azt hittem valami párhuzamos idősíkba kerülnek és ezért lesz két Doctor. De mindegy is már. A Ruth-féle Doctor elzavarja a mi Doctorunkat, aki visszatérve megkapja Jack üzenetét, és teljesen kétségbe esik, mert túl sok jelet kap a múltból. Először a Master tért vissza, akit azóta próbál elkapni pedig semmi jele hogy a fénylények rabságából kiszabadult volna. Aztán most a másik Doctor, plusz Jack, és a magányos Cyberman. Valami jön, ami üldözi de nem tudjuk mi, és a Doctor sem. Ez az igazán ijesztő, de a csapat a családja, és a család összetart. Majd meglátjuk mennyire.

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!