POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
prax

Új Doctor Who 12.6

Az új sorozatról részenként

12.6 Praxeus

7 milliárd önálló élet, összekapcsolódva. Az óceánok mélyétől az atmoszféra széléig. Igen, ez az emberiség ami éppen sikeresen teszi tönkre önmagát és a bolygót. Persze vannak akik ebben fantasztikus lehetőséget látnak, hogy megmentsék magukat.

Egy űrhajó landoló egysége nagyon eltér a tervezett iránytól és az Indiai-óceánba csapódik. Eközben egy bolti tolvajt üldöz az ex-rendőr aki önkényes biztonsági őrré válik de a bolt vezetője közli vele, hogy nem nagyon tudja a kényszerszünetét elfogadni.

Gyorsan elugrunk Peruba két kalandvágyó csajjal, akik egy szemétdomb közepén vernek sátrat. Én is szoktam utazgatni, de azért valahogy nem érzek semmi affinitást arra, hogy egy szemétdomb közepén aludjak miközben a fejem felett egy csomó madár köröz. Persze az egyik lány felébred, kimegy, elkapják, soha többé… szóval mint a tipikus horrorfilmekben. Kicsit Hitchkock feelingje van az egésznek.

Praxeus blogtor who

Na ugorjunk vissza a volt zsaruhoz. Éppen iszogat egy bárban amikor a BBC híreiben megjelenik az eltűnt asztronauta híre. Eléggé felzaklatja ez a hír is, de rögtön utána érkezik egy ismeretlen számról egy sms, amiben valaki segítséget kér. Amikor visszakérdez a feladóra, kiderült, hogy az űrhajós az. Honnan ismeri vajon a rendőrt, és miért kéri pont az ő segítségét? Jogos a kérdés, ahogy az is hogyan kerül Hong Kongba és a fakabát, hogy tud utánamenni, de ne akadjunk fenn ilyen kis dolgokon mint vízum, pénz, egyebek. Azért mondjuk a forgatókönyvíróknak szólhattak volna, hogy 1997 óta nem brit gyarmat. Na mindegy.

Megint Peru. A másik lány aki az elveszett csaj barátnője reggel felkel, nem találja, ellenben talál döglött madarat de mielőtt felvenné, Ryan közbelép és elviszi magával. Mármint a madarat és a lányt is.

Praxeus1 blogtor who

Megint ugrás, vissza Hong Kongba. Ott tartunk hogy a zsaru a GPS segítségével megtalálja a helyet amit Adam küldött neki. Valami elhagyott sikátor egyik raktárépülete. Mivel a csengetésre senki nem felel, így a szokásos zsarumódszerrel próbál bejutni (berúgni az ajtót), persze eredménytelenül, ellenben a zajra megjelenik Yaz és Graham. Csak úgy a semmiből. Ezeket imádom, amikor a  főhősök megjelennek a semmiből mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy éppen arra járnak. Ahogy Yazék bóklásznak a sötét raktárban, egy full vegyvédelmi cuccba bújt valaki nagyon figyeli őket.

Új helyszín, Madagaszkár. Ezúttal pingvinek nélkül. Két ilyen tudóspalánta találkozik reggel amikor is a Doctor segítségkérőn rohangál az Indiai-óceán partján. Nahát, nahát. Egy partra vetett tengerészt kell kimenteni, aki magához is tér, de csak bemutatkozni van ideje, illetve elmondani, hogy valami pont az ő tengeralattjárójukba csapódott be. Ezután valami fertőzés egy pillanat alatt szétporlasztja a testét.  A Doctor persze már látja, hogy van valami összefüggés a tengerész halála, a perui döglött madarak és a hong kongi furcsa, idegen energia közt (neki az űrhajós még nincs meg).

Praxeus-medium com

Eközben Peruban a közösségi média erejének hála megtalálják azt a kórházat ahova a lény barátnőjét vitte a mentő. Legalább annyira kietlen hely mint a kínai raktár. A karantén helyiségben elkülönítve találják meg Jamilát. Ugyolyan fertőzés nyoma látszódik rajta mint a tengerészen, ezért is hívja Ryan a Doctort, aki pont jókor érkezik, mert ahogy a srác hozzáér Jamila arcához az kvázi zombiként feléled majd szintén pillanatok alatt szétporlad.

Hong Kongban közben megtalálják az elveszett űrhajóst, szépen kiterítve egy vizsgáló asztalra. Amikor épp kiszabadítanák két vegyvédelmis robban be az ajtón, amit kb. egy perccel korábban rúgott be a zsaru és elkezdenek lövöldözni rájuk. Miután sikeresen elintézik a támadókat hirtelen felbukkan a Doctor is. Szépen kimegy az egész társaság, jön a klasszikus rácsodálkozás a TARDIS-ra, majd Yaz közli, hogy van odabent valami amit el akar hozni mindenképp, szóval némi huzakodás után megegyezik a Doctorral, hogy egy óra múlva visszatérnek érte. Persze a blogger csaj most hogy magára maradt szívesen betársul.

Praxeus2 blogtor who

Közben Madagaszkár újra fontos lesz, kiderül hogy mennyire valószínű, hogy egy jól felszerelt biológiai kutató labort pottyantanak le az óceán mellett csak úgy, mindenféle különösebb megbízás nélkül. Megtudjuk, hogy az asztronauta és a rendőr házasok, bár most éppen meg a haragszomrád van köztük. Arra is fény derül, hogy a ketyere amiért Yaz visszament valójában egy teleport. Kapunk biológia leckét is a patogénekről. Az új két kószáló lány elkószál egy látszólag idegen bolygóra ahol megtalálják az elveszett tengeralattjárót is. Nem mesélek el mindent mert akit érdekel  és nem látta az epizódot ne kapjon spoilergörcsöt.

Amíg fontosabb attól undorodni, hogy két férfi szereti egymást és össze is házasodnak mint, hogy annyi műanyagot halmozunk fel amibe lassan belefulladunk, addig biztos lesz elég ideje egy idegen fajnak kísérleti nyuszit csinálni belőlünk a saját fajuk megmentése érdekében. A rasszizmus-jellegű nézetek nem fogják megszüntetni a klímakatasztrófát, és ahogy a Holokauszt sem volt kamu úgy ez is valós probléma. Vajon meddig tartjuk csukva a szemünket, hogy ne lássuk ami zavar minket?

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!