POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dwcybm

Új Doctor Who 12.9

Az új sorozatról részenként

12.9 Ascension of the Cybermen (A Cybermanek felemelkedése)

A Cyberman név megint szép lesz,

Méltó régi nagy híréhez.

 (Magányos Cyberman: Cyberman dal)

Valamikor a huszadik századi Írországban járunk, az 50-es években amikor egy bicajozó férfi talál egy mózeskosárban egy kisbabát az út közepén minden levél nélkül. Magukhoz veszik előbb ideiglenesen, aztán véglegesen. Brendannak nevezik a srácot, aki éppen csak iskoláskorú lesz amikor belázasodik. Erre az anyja azt mondja neki, hogy ha nem lesz jobban hívja a doktort.

little boy - Irish Times

Erre hirtelen egy dombot látunk amire felkapaszkodik a Doctor és csapata egy halom nehéz kütyüvel. Mint kiderül ezek a Cybermanek megfékezéséhez kellenek, legalábbis ideig-óráig hiszen ebben a távoli jövőben az acélemberek már szinte teljesen eluralkodtak az igazi embereken. Kicsit Terminátor feeling nem? Vagy csak én vagyok ennyire boomer? Lent a völgyben a romok között van 7 túlélő a cyberháborúból bár a harcoknak még mindig nincs vége. A branch szépen lemegy hozzájuk és összeszerelik a kütyüket, például az érzelemmentesítést feloldó kütyüt, vagy az aranyrészecske sugárzót mivel a Cybermanek allergiásak az aranyra.

A nagy szerelgetés közben egy Cyberman újdonsággal ismerkedünk meg. Ezek a repülő Cyberman fejek, azaz a Cyberdrónok. Pontosan tudták hogy mit lőjenek szét, mintha tudnák mit fog lépni a Doctor. Sajnos vannak akik nem értik azt, hogy ne fuss a Cyberdrónok elől mert sokkal biztosabban levadásznak. A Doctor jobb híján arra utasítja a csapatot hogy tűnjenek el, de azonnal mert a drónok csak kóstoló volt és ha elkapják őket akkor átalakítják azt pedig senki nem akarja. Tanulva Bill Pots tragédiájából.
Ascension-of-the-Cybermen-12.9.E doctor who tv

Ekkor megjelenik a Magányos Cybemrman két katonával meg némi légierővel és a nagy káoszban Graham és Yaz eljutnak a gravjárgányig, ellenben Ryan kint marad a Doctorral egy szerencsétlen véletlen folytán. A félig gépember hagy egy túlélőt hogy valaki hirdesse a Cybermanek dicsőséges győzelmét, és az emberiség pusztulását de a Doctor közbeszól egy gránáttal. Mivel a TARDIS túl messze van így egyetlen opcióként elkötnek egy Cyberhajót. Mondjuk a díszlettervező valószínűleg nem számolt azzal hogy van olyan Whovian aki a történelem világban is otthon van picit és a Cyberkomp irányító modulja (minek nevezzelek?) egy andráskeresztre emlékezteti. Aki esetleg nem tudná, Szent András apostolt egy ilyen keresztre feszítették Patrasban.

Na de ha már a múltba révedünk, térjünk vissza az ír fiúhoz, aki azóta már felnőtté cseperedett és apjával éppen a rendőrőrsre tart mert ő is szeretné a közt szolgálni. Érdekes hogy amíg a srác folyamatosan nő, addig apja illetve a rendőrőrs vezetője valahogy nem öregszik. Ez később fontos lesz.
Ascension-of-the-Cybermen-12.9.L. Doctor Who tv

Újra a jövőben vagyunk, a gravijárgány fedélzetén éppen Ko Sharmushoz tartunk a határra, mint lehetséges menekülési pont. Egy icipici probléma van, hogy a nagy menekülés közben túlhajtják így eléggé minimálisra csökken az esélye a túlélésnek is, nemhogy a célig eljutásnak. Eközben a Doctor, Ryan és egy túlélő kis srác immár a Cyberkompon beszélgetnek amikor is megjelenik a Magányos hologramja. Ahogy ecseteli hogy ő valójában a kiválasztott a cyberfaj felemelkedésének és megdicsőülésének megteremtésére olyan zsigeri gyűlölet van benne az emberek iránt ami egy Cybermannek nem lehet sajátja, hiszen azok érzelem nélküliek, konzekvensek, így kiszámíthatóak, de egy érzelemvezérelt Cyberman sokkal veszélyesebb.

Megint a múlt, az ifjú rendőr egy tolvajt üldöz akinél fegyver van és egy lövéssel leküldi egy magas szikláról a mélybe. Evidens lenne hogy meghalt, hiszen mellkaslövéssel többszáz métert zuhanni a kavicsos tengerpartra… de ő mégis felkel és azt nézi merre futott a tettes. Persze megúszta karcolásokkal, és mivel ez emberileg lehetetlen mindenki csodálkozik.

Grahamék sodródnak az űrben halott cybermanek darabjai és néhány elhagyatott Cyberszállító közt. Nincs veszíteni valójuk, megpróbálnak benavigálni az egyik nyitott hangáron keresztül és láss csodát sikerült. Persze bemenni az oroszlán barlangjába nem a legegészségesebb megoldás de ha nincs más esély, akkor nem lehet nagyon válogatni. A Doctorék elérnek Ko Sharmushoz, ahol kiderül hogy ez nem egy bolygő neve hanem egy emberé aki a határt őrzi és nem hitt abban, hogy vannak még túlélők de azért mégis maradt. Elmeséli a Cyberholocaust rá eső részét, majd megmutatja a határt.

Ko Sharmus - Irish Times

Yazék rájönnek hogy amiben landoltak egy csapatszállító amiben alvó Cybemrmanek vannak, méghozzá nem maroknyian, hanem több ezren. Közben megérkezik a Magányos is két katonával a fedélzetre, csak hogy még élvezetesebb legyen a dráma. Azt nem teljesen értettem hogy a Magányos gyilkolja a saját katonáit akik a silókban vannak vagy egyesével még tovább fejleszti (utóbbi igen sok időbe tellik több ezer katonára vetítve) de nem is ez a fontos most. Sokkal érdekesebb ami a határon túl megmutatkozik. De mielőtt azt látnánk, még egy másik furcsaság. Brendannak eljött a nyugdíj ideje, de amint kilép az örsről az apja és a rendőrörs parancsnoka megkéri fáradjanak a hátsó irodába ahol elővigyázatosságból kitörlik az emlékeit.

Ascension-of-the-Cybermen-12.9.I Doctor Who TV

Miközben a Cybermanek éppen elkapni készülnek Yazékat és ezt a Doctor élő adásban hallgatja a rádión keresztül amit Ko Sharmus használt hirtelen feltárul az ami a határon túl van. Gallifrey, és a határon ki lép át hirtelen? A Master, aki közli hogy jól teszi a Doctor ha fél mert minden meg fog változni. Örökre.

Az, hogy mi minden és mennyire, majd a szezonfináléból kiderül.

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!