POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw61000

Új Doctor Who 6.10

Az új sorozatról részenként

6.10 The Girl Who Waited (A lány aki várt)

Amy többször várta már a Doctort, kislánytól felnőtt koráig, az esküvője napja előtti éjszakáig, kétezer évet egy dobozba zárva miközben a teljes univerzum összeomlásnak indult, egy hadsereggel őrzött aszteroidán a gyereke születése után, és a Doctor mindig ment, hogy megmentse őt, a lányt aki várt rá, a lányt, akit ez egyszer mégsem menthetett meg elégszer.

Apalapucia

A bolygó rózsaszín-lilás égbolttal, oxigéndús légkörrel, kétmilliárd fényévnyire a Földtől, ahol látványos naplementék, ormok, és szárnyaló ezüst oszlopsorok várják az odalátogatókat, amiből sajnos sokat nem láthatunk, de steril fehér falakat és ajtókat minden mennyiségben, a bolygón ugyanis járvány tört ki, egy egynapos betegség formájában, amiből kigyógyulni nem lehet.

dw6102

Kettősfolyam Létesítmény

A Chen-7 vírus csak a két szívvel rendelkező fajokra jelent veszélyt, azok számára azonban halálos, és egy nap alatt végez velük. Ezért hozták létre ezt a kórházszerű létesítményt, aminek célja a betegek elkülönítése, kezelése, és annak elősegítése, hogy a teljes élethosszukat leélhessék tartalmas és szórakoztató időtöltésekkel.

Mindezt úgy érik el, hogy a betegek sűrített időfolyamon élnek, így a normál időfolyamhoz képest gyorsabban telik az idejük, ez a részleg a Vörös Vízesés nevet kapta. A látogatók a saját normál idejükben biztonságban lehetnek, és nézhetik ahogy beteg hozzátartozóik egy nap alatt leélik a teljes életüket, ez a részleg a Zöld Horgony elnevezésű. A két időfolyamot egy időüveg szinkronizálja, ezen keresztül léphetnek kapcsolatba egymással a látogatók és a betegek.

A létesítményben egy központi irányító interfész válaszol a kérdésekre, és Kezesrobotok (arc nélküliek és a kezükkel érzékelnek) végzik a betegek kezelését, ami annyit jelent, hogy előbb érzéstelenítenek, majd beadják a szükséges gyógyszereket. Nem gondoltak azonban azokra az idegenekre, akik csak véletlenül tévedtek a fertőző részlegre, és se nem kétszívűek, se nem betegek, így rájuk nézve a kezelés jelentheti a halált.

dw6101

Amy-k

Érkezéskor Rory és a Doctor az ajtó nyitásához a Zöld Horgony jelölést választották, Amy viszont a Vörös Vízesést, ezért ő a gyorsított időfolyamon él, néhány perc számára egy hetet jelent. A Doctor az időüveget használva beméri Amy jeleit, hogy Rory érte mehessen a fertőzött részlegre, mivel ő egyszívűként immúnis a vírusra.

Amy-nél eközben rohan az idő. Egyszer beszél időskori önmagával, aki elmondja neki (fiatalabb önmagának), hogy nem fogják megmenteni, mert ő nem akarja hogy így legyen, majd 36 évet tölt a létesítményben anélkül, hogy bárki is érte menne. Ezután jön Rory, és akkor küldi el Amy az üzenetet a fiatalabb önmagának, hogy nem segít neki kijutni a létesítményből, mert azzal az ő élete eltűnne mintha soha nem is létezett volna.

A másik Amy az a lány, aki szintén megöregszik és emlékszik rá, hogy az időskori önmaga nem mentette meg fiatalabb korában, de valahogy a fiatalabb önmaga ugyan abban a beszélgetésben sikeresen meggyőzi őt arról, hogy miért kellene meggondolnia magát. Az idősebb Amy ezt azzal a feltétellel teszi meg, ha őt is kiviszik a létesítményből. A TARDIS erősen tiltakozik a paradoxonok ellen, Amy azonban hajthatatlan, így a Doctor enged neki. Így idős Amy az, aki a fiatalon nem megmentett Amy életét élte, de mégis segített fiatalkori önmagának megmenekülnie.

dw6103

A megint másik Amy, aki nem olyan sokat várt, nem őrült bele az egyedüllétbe, és nem gyűlölte meg a Doctort, mert időben érte mentek. Ez az Amy győzi meg időskori önmagát, hogy Rory miatt segítsen megmenteni őt, amihez nem is kell mást tennie, mint legyőzni a sorsot, a kauzalitást, és az idő egységét egy fiú kedvéért. Így Amy, aki emlékszik rá, hogy az időskori önmaga nem mentette meg őt fiatalkorában, megmenti fiatalkori önmagát idős korában, így a fiatalon megmentett Amy sohasem fog eljutni ahhoz az időponthoz, hogy döntést kelljen hoznia erről.

Hazudtam neki, Rory!

Ha eddig valaki hiányolta volna a Doctor sötét oldalát, ebben a részben most megmutatkozik, mert kétszer, két különböző Amy-nek ígéri meg, hogy magával viszi, de tudja, hogy csak egyiküket mentheti meg. A Doctor szerint az idősebb Amy nem is Rory felesége, csak akkor, ha valóban ott hagyják egyedül 36 éven át, viszont ha megmentik, nem is létezik. Ezzel szemben ez a sohasem létezhető Amy minden erejével azon van, hogy bejusson a TARDIS-ba, Rory-nak pedig választania kell a két felesége között, és megszegnie egyiküknek tett ígéretét.

dw6105

Oszd meg másokkal is!