POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Journey3-610x300

Új Doctor Who 7.10

Az új sorozatról részenként

7.10 Journey to the Centre of the TARDIS (Utazás a TARDIS középpontja felé)

Attól függően hol és melyik korban vagyunk, előfordulhatnak vonatrablások, kalóztámadások, vagy repülőgép-eltérítések, a világűrben pedig mágneses befogókkal kapják el az űrhajókat zsákmányszerzés reményében.

Megelőzhető lenne mindez a hajó pajzs-oszcillátorával, ha az be lenne kapcsolva, de Clara éppen barátkozni próbál a TARDIS-szal, (mivel a kezdetektől fogva elég feszültnek mondható a viszonyuk), és ehhez a Doctor alapra tette a beállításokat, de persze nem azért mert Clara lány, hanem csak mert ember… vagy mert nem időlord… vagy mert nem maga a Doctor… Azt nem tudni miért, de ennek a véletlen összjátéknak köszönhetően amint a lány hozzáér a gépezethez, a hajó minden elektromos impulzusa elszáll, és a TARDIS teljesen védtelenül száguld a mágneses lassítómezőbe, majd becsapódva egy másik hajó fedélzetére olyan súlyosan megsérül, hogy csak a Doctor kerül elő belőle élve.

A három fős tolvajbanda úgy tesz mintha sajnálatos és véletlen baleset történt volna, mert szegényeknek fogalmuk sincs arról, hogy mit fogtak el, és hogy ki az a Doctor, na meg hogy mire képes ez a Doctor, amikor a társát akarja megmenteni.

doctor-who-journey-to-the-centre-of-the-tardis-brothers

Elsősorban hazudik, vagy sokkal inkább fenyegetőzik, vagyis magukra zárja a TARDIS-t, az önmegsemmisítőt beállítja egy órára, aztán az így létrejött önkéntes alakulattal elindulnak megkeresni Clarat.
Bármennyire is vészes a helyzet, egy roncsalkatrész-kereskedőnek mégiscsak aranybánya ez a hely, különösen akkor ha a műszere azt jelzi, hogy az egyik ajtó mögött ott van minden amire csak vágyhat, és aminek az értéke felbecsülhetetlen. Ez a hajó Építészeti Újrakonfiguráló Rendszere lenne, ami a kérésnek megfelelően bármit képes megépíteni. Gregor kérdés nélkül le is akasztja az egyik gömböt, aminek a TARDIS egyáltalán nem örül, és úgy próbálja magánál tartani a hiányzó áramkört, hogy útvesztőt generál a terem köré. Rosszabbodik a helyzet, mikor ezekben a járatokban és elágazásokban felismerhetetlen alakok bukkannak fel, amik ha megérintenek valakit, az ott helyben porrá ég, legalábbis Bram így végezte.

doctor-who-7.10-journey-to-the-centre-of-the-tardis-architectural-reconfiguration

Clara eközben a konzoltermet keresve bolyong a TARDIS gyakrabban emlegetett mint látott részeit érintve, elhalad az uszoda és a csillagvizsgáló mellett, majd egy hatalmas könyvtárban találja magát, ahol nem csak az időháborúról olvashat, de megtalálja a Doctor nevét is. Végül elérkezik az ismerős konzolterembe, de a hajó ajtaja zárva van, és a porráégető alakok egyike is előbukkan.

A TARDIS az utasai védelmezésére az eredeti konzolterem több másolatát hozta létre, amik egymás visszhangjaiként léteznek, vagyis miután a Doctor is megérkezett Tricky-vel a terembe, Clara-t már csak át kellett rántani magukhoz.
Ezután Gregor jogosan követeli, hogy engedje ki őket a Doctor, a hajó motorjai azonban annyira instabillá váltak, hogy azok bármikor felrobbanhatnak, így az eddigi ál-megsemmisítés most valós veszélynek mutatkozik, nincs más választásuk mint a Harmónia Szemén keresztül eljutni a gépházba, hogy helyrehozzák amit még lehet, ehhez pedig le kell jutniuk a TARDIS legmélyebb bugyráig, ami a hajónak ebben a sérült állapotában szó szerint forró olvadékot jelent.

A Harmónia Szeme időlord-technológia, úgy jött létre, hogy megállították az időt egy robbanó csillag körül, amikor az éppen fekete-lyukká alakul. Az összeomlás hatalmas és végtelen potenciális energiája adja az egyik energiaforrást a hajó számára. Ez az energia egy lehetséges, vagyis a jövőben bekövetkező energiafelszabadulásból jön létre, hasonlóan ahhoz, amivel a Síró Angyalok táplálkoznak, csak ők egyének szintjén teszik ezt.
Az időörvény egy olyan folyosó a téridőben, ahol eltűnik az anyagi univerzum, így ennek létrejötte az energiamegmaradás törvénye miatt hatalmas energiakisülést okozna, vagyis ezt az energiát kell kiegyenlítenie azzal, hogy egy éppen létrejövő fekete-lyuk potenciális energiatöbbletét használják fel úgy, hogy közben az eseményhorizont lassú szivárgása is végbemegy, azaz a Hawking-sugárzás miatt kiszabaduló pozitív részecskék mennyiségével arányosan csökkenő fekete lyuk energiát is ki kell egyenlíteni ugyan ezzel az energiával.

p0187hmn

Vagyis itt ez a hajó ami bármit megépít a térben, és önmagán belül is több időt tud egyszerre fenntartani, a meghibásodások miatt azonban az idősíkok átszivárognak egymásba, így a múlt, a jelen és a jövő, néha egy térben létezik. A Doctor, Clara, Gregor és Tricky azon vannak, hogy elkerüljék a már bekövetkezett jövőjüket, amit a csapat fele kevésbé sikeresen teljesíti.

A Doctor és Clara eljutnak a motortérbe, ami már felrobbant, vagyis éppen a robbanás pillanatában fagyasztotta meg az időt körülötte a TARDIS, de közben minden más szétesőfélben van megállíthatatlanul. A Doctor rájön, hogy a TARDIS üzenni próbál nekik, és hogyan máshogyan tehetné ezt egy időgép, mint az időn keresztül nyomokat hagyva, konkrétan Clara-ra égetve a menekülésük egyetlen módját, amihez nem kell más mint megnyomni egy nagy, barátságos gombot.

 

 

Oszd meg másokkal is!