POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
bells-doctor-spoonhead1

Új Doctor Who 7.6

Az új sorozatról részenként

7.6 The Bells of Saint John

Clara Oswald az a lány akit kétszer láttunk meghalni, amiből egyenesen következik, hogy valahol él. Hogy kicsoda Clara Oswald valójában, hol él és mivel foglalkozik, azt már a történet elején megtudjuk, de nincs benne semmi különös. Csak egy lány. Londonban él és gyerekekre vigyáz. Nem tud semmit a viktoriánus kori hóemberekről, sem az őrült dalekok bolygójáról, és a Doctort sem ismeri egészen addig a napig még Saint John harangjai meg nem szólalnak.

stjohn

St. John harangjainak hangja egy telefonkészülék csörgésére emlékeztetné azokat akik a 19. század végén vagy az után születtek, azonban a 13. században, pláne egy szerzetes rend közösségében, nem volt mi máshoz hasonlítani az ismétlődő hangjelzést. A Doctor a világtól elzárkózó csuhások társaságánál is elvonultabban, egy barlangban őrzi fülkéjét, ameddig ő a lehetetlen lány lehetséges életén mereng. Úgy tartják ő az őrült szerzetes, de vannak akik szerint nem kellene így nevezniük, mert abban egész biztosak, hogy nem szerzetes.

A TARDIS telefonja viszont cseng, ezért hívják a Doctort, ő pedig szélsebesen érkezik hogy fogadja a hívást. A vonal túlsó végén valaki szeretné használni a netet, és azt mondja az univerzum legjobb ügyfélszolgálatának számát adták meg neki egy boltban. A wifi jelszó pedig nem más, mint ftofée123 amit a telefonáló lány legegyszerűbben azzal a mondattal tudott megjegyezni, hogy: Fuss te okos fiú és emlékezz! Egy, kettő, és háromra a Doctor már Clara Oswald háza mellett áll a kék fülkével.

Csatlakozás

Nem mindegy hogyan csatlakozunk a hálózathoz, mert minél furcsább jelekre kattintunk, annál furcsább dolgok történhetnek velünk, például feltöltődünk a felhőbe és a rendszer irányítása alá kerülünk. Ez történt azzal a sok-sok emberrel, akik mind kétségbeesve kiáltoznak, mert nem tudják hova kerültek és ezt akarják most tenni Clara-val is, akit egy kanálfejű két lábon járó, embernek álcázott router próbál feltölteni a rendszerbe, miközben a Doctor kócos-csuhás őrültként győzködi arról, hogy valahonnan biztosan ismerik egymást.

doctor_who_the_bells_of_saint_john_4

A Doctor meghekkelve a rendszert visszaszerzi magának a lányt, és egy üzenettel jelzi, hogy továbbra is a védelme alatt áll, az illegális lélekletöltögetők pedig mindent megtesznek, hogy erőfölényüket fitogtatva bizonygassák, a Doctor nem győzhet ellenük. Utasszállító repülőket térítenek el, követik a Doctor és Clara minden mozzanatát, végül pedig sikerül elérniük, hogy Clara is a felhőbe kerüljön, de arra nem számítottak, hogy a Doctornak antigravitációs motorja van, amihez nagyon előrelátóan bukósisakot visel, és egy lépéssel mindig az ellenségei előtt jár.

DrWhoStJohns-thumb-860xauto-37605

Az ellenség pedig ugyan az mint legutóbb a viktoriánus időkben, a Nagyhatalmú létforma, aki ismételten egy kisgyermeket nyúlt le magának, hogy rajta keresztül építhesse ki új birodalmát. A már felnőtté vált irányító kedvére állítgathatja alkalmazottai személyiségét, nagyjából úgy, ahogy a Westworld-ben teszik ezt az androidokkal, csak itt valós emberek tudatát meghekkelve tologatják fel-le az engedelmességre való hajlamot, a lelkiismeret- és a paranoiaszintet, annak érdekében, hogy mindenki “önszántából” tegye azt, amire éppen szükség van. Eközben a Nagyhatalmú létforma jót lakmározik az emberi tudatok összességéből, akiknek egy része még élő testtel rendelkezve jár-kel a világban, mások azonban már csak a virtuális térben léteznek, de ott sem tehetnek mást, mint hogy bezárva rettegnek attól, hogy nem tudják hol vannak és mi történik velük.

Screenshot+2019-12-06+11.38.34

A Doctor rájön, hogy egy módon vethet véget ennek, ha mindenkit egyszerre visszatöltenek, így akinek még van teste az visszakerül oda, akinek nincs, azok meghalnak, de ezzel egy időben felszabadulnak a kegyetlen létforma uralma alól. Ezt ahogy mondja, amolyan régimódi úton valósítja meg, és nem az emberek agyát hekkeli, hanem a technológiát aminek következtében a Nagyhatalmú létforma elhagyja a rendszer irányítóját, és annyit hagy meg belőle, amennyi eredetileg is volt, vagyis egy 8 éves gyereket, akit a szülei magára hagytak egy pályaudvaron (ez utóbbi információ nem derül ki a részből, egy kézikönyvben írnak róla).

Clara (Os-Win) Oswald

A Doctor még mindig nem érti, hogy lehet ennyi egyezés a három Clara között, és miért nem emlékszik ezekre a találkozásokra a lány, ezért végigköveti Clara idővonalának fontosabb eseményeit, de nem talál semmi többet annál, hogy csak egy lány, egy teljesen hétköznapi, egyszerű lány.

e41a3890414af17eeb79da3ac2efc840

Oszd meg másokkal is!