POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
2fgv60k80001000

A Doctor szónikus csavarhúzójának története dióhéjban

A Doctor azon kevés hősök egyike, aki sose hordoz magával fegyvert. “Csak bolondok tartanak maguknál kést.” A gallifreyan az eszével, ravaszságával, bátorságával és egy nagy adag szerencsével oldja meg a helyzetet amibe belekeveredik. Ám van mikor ez sem elég, néha még a Doctor briliáns elméjének is kell egy kis segítség, ilyenkor jön jól az öreg szónikus csavarhúzó.

Szuperszónikus

A képernyőn a 2. Doctor kezében bukkant fel először és meglepő módon, csavarhúzónak használta1. Nem sokkal később kiderült, hogy ennél sokkal többre is képes, hála a benne rejlő fejlett, kis méretű technológiának.

2fgv40k80001000
A 2. Doctor és az első szónikus csavarhúzója

Amikor néhány parazita hínár tombolni kezdett, a 2. Doctor a sonic segítségével halkította le az útitársa, Victoria sikolyait és lézert hozott létre, hogy elintézze az őrjöngő mutánsokat2. Az első sonic nem volt annyira csillogó-villogó vagy futurisztikus kinézetű, mint későbbi társai, egy toll méretű fém zseblámpa volt lényegében, de a célnak megfelelt.

2fgtf0k80001000
A 2. Doctor kicsavaroz egy csavart egy revolver markolatából. (The War Games)

Multifunkciós

A harmadik Doctor divatosan öltözködött és ügyelt arra, hogy a szónikus csavarhúzója ne üssön el a ruházatától. Nagyrészt ezüstben pompázott, tetejénél sárga-fekete csíkos résszel, amit le kellett húzni a bekapcsoláshoz. Az előzőnél nagyobb volt és a végén lévő emittert, mint egy szimpla csavarfejet, ki lehetett cserélni, hogy másra lehessen használni a csavarhúzót.

2fguw0k80001000
A 3. Doctor a szónikus csavarhúzójával (The Sea Devils)

Egy alkalommal egy tükröt rögzített oda, hogy hipnotizáljon egy megvadult bestiát.3 Egy másik kiegészítővel a neutronfolyam polaritását tudta megváltoztatni, ami a Doctor első számú terve volt szinte minden problémára.

A 4. Doctor rengeteg új és találékony használati módot ötölt ki a kedvenc eszközéhez, lényegében mindent – kezdve taposóaknák felrobbantásától és erőterekbe való behatolástól, egészen széfek feltöréséig és szirénák megszólaltatásáig, mégis leggyakrabban ajtók kinyitására használta – határozottan nem az a fajta Doctor volt, akinek megmondhatta bárki is, hogy hova mehet és hova nem!

2fgvf0k80001000
A 4. Doctor és a szónikus csavarhúzó (Destiny of the Daleks)

Elpusztítva!

Az 5. Doctornak nem volt túl sok szerencséje a szónikussal, mindössze pár alkalommal volt csak lehetősége használni, mielőtt egy Terileptil (halszerű gyíklény) szét nem törte. A Doctor maga alatt volt az általa szívébe zárt eszköz elvesztésétől: “Mintha egy régi barátot öltél volna meg” – mondta.4

A Doctor hosszú ideig nem pótolta a sonicot, a 7. Doctor kezében bukkant fel legközelebb egy hasonló darab, amikor a Master maradványait tartalmazó ládát lepecsételte.5

2fgtc0k80001000
A War Doctor szónikus csavarhúzója akcióban (The Day of the Doctor)

A War Doctor szintén a sonic egy módosított változatát használta az Időháború alatt, az emitter fejet lecserélte egy egyszerűbb, világító darabra.

TARDIS kapcsolat

Mire eljött a 9. Doctor ideje, egy teljesen új sonic is megszületett. Repedezett korall nyél, korábbinál erősebb kapcsolat a TARDIS-sal, akár új darabokat is tudott készíteni kérésre, jellemezte az új csavarhúzót.

A 9.Doctor szkennel egy 'üres' embert az Empty Child-ba.
A 9.Doctor szkennel egy ‘üres’ embert (Empty Child)

Azonban volt egy hatalmas hátránya ennek is: nem működött fán! Reteszzárak kinyitása szintén túlmutattak a képességein. Ennek ellenére, sokkal többféle szkennelési, diagnosztikai és orvosi feladatot tudott ellátni és a TARDIS bizonyos funkcióit távolról is lehetett vele vezérelni.

2fgth0k80001000
A 10. Doctor felmutatja a szónikus csavarhúzóját (Doomsday)

Ami a legjobb mind közül, azon képessége, hogy ingyen pénzt áramoltasson ki bankautomatákból! Ez a modell a 10. Doctor alatt is teljesített a szolgálatát, ám nem sokkal egy újabb regeneráció után, javíthatatlan károsodást szenvedett a szónik is, ideje volt egy nagyobb változásnak!6

Telepátia

A TARDIS egy feltuningolt, teljesen máshogy kinéző szónikus csavarhúzóval lepte meg a Doctort. Nagyobb volt, mint korábbi társai, még több funkcióval és egy kinyitható, zölden világító véggel.

A 11. Doctor zölden izzó szónikus csavarhúzója
A 11. Doctor zölden izzó szónikus csavarhúzója

Most először a szónik használója a gondolataival is tudta azt vezérelni, elég volt csak a megfelelő funkcióra gondolni, a helyett, hogy manuálisan kellene beállítani a kellő bemenetet. De, továbbra sem működött fán! A TARDIS folyamatosan gyártotta az újabb és újabb pótlásokat, ahogy a 11. Doctor rendszeresen elvesztette vagy tönkretette eddig soha nem látott kreativitással a szónikját – volt, hogy egy cápa ette meg!7

A 11. Doctor Stonehenge-t vizsgálja (The Pandorica Opens)
A 11. Doctor Stonehenge-t vizsgálja (The Pandorica Opens)

Szónikus napszemüveg!

A 12. Doctor birtokolta ennek a modellnek a végső verzióját és úgy döntött, hogy ideje túllépni a szónikus csavarhúzókon.

A 12. Doctor szónikus napszemüvegben (The Zygon Invasion)
A 12. Doctor szónikus napszemüvegben (The Zygon Invasion)

Egy darabig úgy tűnt, mintha tényleg így is gondolná, fejest ugrott a viselhető technológiák trendjébe és megalkotott egy szónikus napszemüveget, hasonló képességekkel, mintegy helyettesítőként. Végül a TARDIS adott a Doctornak egy átalakított darabot – egy sima, fémes kék színű példányt, rengeteg extrával kiegészítve.

A 12. Doctor élénk kék szónikus csavarhúzója
A 12. Doctor élénk kék szónikus csavarhúzója

Sheffield-i acél

Egy zuhanórepülést követő kényszerleszállás Sheffieldben TARDIS nélkül, egy még növésben lévő testtel és két földönkívüliekkel kapcsolatos, megoldásra váró rejtéllyel ráébresztette a Doctort arra, hogy valami hiányzik – a szónikus csavarhúzója. Mivel nem volt közelben TARDIS újat készíttetni, saját kezébe kellett, hogy vegye a dolgot.

A 13. Doctor megalkotja a szónikus csavarhúzóját sheffieldi acélból és egy idegen kristályból (The Woman Who Fell to Earth)
A 13. Doctor megalkotja a szónikus csavarhúzóját sheffieldi acélból és egy idegen kristályból (The Woman Who Fell to Earth)

A Doctor munkához látott, ehhez mindössze egy raktárnyi lom, egy elhagyott, technológiával teletömött, földönkívüli gömb, a környék összes kanala és egy hegesztőpáka állt a rendelkezésére. Kalapált, forrasztott, ragasztott, csiszolt, hegesztett, öntött és végül egybeolvasztotta őket, így megalkotva egy új, eddigiekhez nem hasonlítható szónikus csavarhúzót. Egy hajlított acél váz védi a belső aranyszínű, kristályszívet, és egy apró képernyő is van az adatok leolvasásához. Lehet furább és kiszámíthatatlanabb, mint amikkel a múltban dolgozott, és hajlamos zagyvaságokat művelni, ha valami trükkösebbet kérnek tőle, ám a Doctor büszke lehet a munkájának eredményére.

A 13. Doctor a kezében lévő szónikus csavarhúzóra büszkén
A 13. Doctor a kezében lévő szónikus csavarhúzóra büszkén

Azonnal használatba is vette, hatástalanította a belé és az új barátaiba telepített DNS bombákat, szkennelte az idegen gyűjtőtekercseket, bekapcsolt egy teleport készüléket, amit egy elhagyatott Stenza kapszulából szedtek ki. Okés, ez a Doctort, Yazt, Ryant és Grahamot a mélyűr közepébe dobta be, de nincs kétség afelől, hogy a szónikus csavarhúzó segíteni fog nekik helyrehozni az egészet.

“Szkenner, diagnosztika, konzervnyitó!” Minden amire egy kalandornak szüksége van az előtte álló hihetetlen utazáshoz!8

2fgv60k80001000
“Svájci bicska sonic – most hozzáadott sheffieldi acéllal!”

 

2 Fury from the Deep – Classic Who S05E06

3 The Curse of Peladon – Classic Who S09E02

4 The Visitation – Classic Who S19E04

5 Doctor Who film (1996)

6 The Eleventh Hour – New Who S05E01

7 A Christmas Carol – New Who 2010 Karácsonyi különkiadás

8 The Woman who fell to Earth – New Who S11E01

Oszd meg másokkal is!