POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
timeless-masterandcyberlords-doctorwho tv

Új Doctor Who 12.10

Az új sorozatról részenként

12.10 The Timeless Children (Az időtlen gyermek)

Ott tartottunk az előző rész végén hogy megjelent a Master a Határon túlról ahol a lerombolt Gallifrey van. Nos a Doctor egyik legfőbb ellenfele, aki egyben jóbarátja is, kész helyzet elé állítja őt és azokat akik a Határ innenső felén vannak. Mit lehet tenni? A Doctor vele megy a túloldalra, és szinte rögtön megjelenik a cybercsapatszállító, ahol éppen a csapat másik fele próbál menekülni a bádogemberektől.

Doctor-Who-Series-1122-The-Timeless-Children-header

A Master elviszi magával a Doctort aki hitetlenkedve látja mi lett mindkettőjük szülőbolygójával. Persze naívan azt gondolnánk, hogy azt az őrületes bosszúvágyat kielégítette a pusztítás, de valójában nem. Mivel a Doctor is kész helyzet elé lett állítva, sem menekülni sem segíteni nem tud a határ túlfelén állóknak, mi is nézzük meg inkább mi van Grahamékkel a csapatszállítón.

Pont Grahamnek jut eszébe az egyetlen ötlet amivel elrejtőzhetnek és megmenekülhetnek. Mivel csak négyen maradtak, így fognak négy Cybermant akik még nem lettek felébresztve. Szétkapják őket, és mintha csak egy farsangi buliba mennének magukra öltik a hatástalanított páncéljukat.

Eközben Ryanék kénytelenek fegyvert fogni, ami pont nem az a verzió amit szeretnének de jelen helyzetben nincs sok választási lehetőség. Ahogy a határ őrzője is mondja: – Majd holnap lehetsz pacifista. Ma… Életben kell maradnod.

Gallifrey halott bolygó, de érdekes módon a központja a Citadella és a benne levő Mátrix épségben maradt, és a Master már lakberendezkedik arra utalván, hogy innentől ez az ő lakhelye és úgyis leszámol a Doctorral. Gyorsan felveszi a kapcsolatot a cyberhordozóval és felajánlja Gallifreyt a bádogembereknek. Persze a Doctor tiltakozik, de túl sokat nem ér egy pszichopatával szemben a szép szó. Mondjuk azt kicsit benézte hogy a három ember a határ túloldalán gyenge lenne, de ez nem az ő baja.

DoctorWho_S12_ep10

A hajón ami Gallifrey felé veszi az irányt Graham épp Yazt udvarolja körbe, aki azzal viszonozza a kedvességet, hogy Graham sem olyan rossz ember. Persze ez egy yorkshireitől már-már szerelmi vallomás. Érdekes hogy amikor észreveszik a cybermanek a meghibásodást azon a szinten ahol az emberek vannak a Magányos személyesen akar eljárni az ügyben, nem bízza ezt a cybermenekre.

A Doctor megpróbálja megtudakolni hogy a Master miért is ajánlotta fel az amúgy teljesen kiürült bolygót, de ennél sokkal fontosabb dolga akad amit a kedves barátja nyújt neki. Elmeséli neki azt a sztorit amiről úgy véli az az igazság, nem az amit eddig tudni véltek az Időurakról. Ő legalábbis szentül hiszi hogy ez az igazság de mi sosem tudjuk meg ez most a tényleges igazság vagy a Master saját kreálmánya, hogy belerángassa abba a depresszióba a Doctort amitől annyira szenved de mégis élvezi (pszichopata és mazochista egy testben). Persze lehet hogy az egész csak azért van, hogy amíg a Doctort kivonta a forgalomból nyugodtan játszadozzon. Röviden a Master sztorija szerint az Időurak előtti időben volt egy Tecteun nevű felfedező a Gallifreyről, ahol akkoriban egy másik faj volt őshonos. Közülük Tecteun volt az első aki űrutazásra indult, és addig vándorolt amíg talált egy átjárót egy másik dimenzióba vagy univerzumba vagy a rosseb se tudja hova.

8dbe9f80c4ba7c72-600x338

A lényeg, hogy volt egy gyerek magára hagyva, Tecteun pedig anyai ösztöntől vezérelve befogadta a kisgyereket miközben a felfedező énje megpróbált rájönni a gyerek kilétére. A gyerek egyszer lezuhant egy szikláról és meghalt…vagy mégsem. Ugyanis Tecteun látta regenerálódni, és ez volt az első ilyen alkalom ezen a bolygón. Miközben a Doctor hallgatja az esti mesét egy blokkoló mező közepén állva, megjönnek Bádogék.

Odaát közben a három ember elég sikeresen veszi fel a harcot a bádogosztaggal. De sokkal érdekesebb, hogy a Magányos a Masterrel való meeting során pontosan elmondja mi a fő cél. Minden szerves élőlényt elpusztítani. A Master azonban rávilágít egy nehézségre. A hogyanra. Erre a válasz a Halálrészecske, ami minden szerves organizmust elpusztít egy pillanat alatt és amit a Magányos magában hordoz. Na de a Master még mindig tud újat mondani. Mert hogy ugye a nagy terv, hogy mindenhol a robotok lesznek az urak, akiket a Cyberium irányít. Csak hát ugye robotok mindenhol vannak, ebben nincs semmi kunszt. Mivel a Master tud egyszerre két felé is figyelni mi is ugorjunk vissza Doctornak mesélt történetre.

timeless - lonecybermen - doctorwhotv

Tecteun fáradhatatlanul kutatta a regeneráció titkát mígnem öregen végül rájött és kipróbálta magán. A shoboganok (az őshonos faj) szépen kiépítették az addig sivár, jelentéktelen bolygót. A Citadella lett az elit lakhelye, akik kinevezték magukat uralkodóknak és Tecteun felajánlotta, hogy az elit minden generációja  képes lesz regenerációra, így effektív a hallhatatlanságra de ez le lett korlátozva 12 életre (mondjuk akkor a macska egy még jobban lekorlátozott shobogani ezek szerint).

A Doctor jogosan teszi fel a kérdést hogy mi lett a gyerekkel, de a Master jogosan röhögi ki hiszen világos lehet hogy a kérdésre a válasz ő maga. Ezzel meg lehet magyarázni hogyan lehet ő a Tizenharmadik (vagy sokkal többedik regeneneráció) bár arra nem kapunk választ, ami engem csak érdekelne azért, hogy akkor egyrészt Ruth Doctor hol van ebben a sorban, másrészt ez a Master még Missy előtt volt vagy akkor a Master saját magát csapta be amikor Missyt meggyilkolva azt mondta hogy ne próbálkozzon regenenerációval mert úgysem fog sikerülni? Remélem sikerül erre valami magyarázatot nyújtani a következő évad során.

timeless-coffeehousewriters com (1)

Ha már Master, éppen mint a kisgyerekek élvezkedik a csapatszállítón a sok új játékát látva. Na és itt értünk el az epizód legsiralmasabb és leggagyibb pillanatához, amikor is a Master, hogy hozzáférjen a Cyberiumhoz szépen összetömöríti a Magányost. Ez mi, tessék mondani? Most ezt így hogy? Ennyi? Semmi epikus csatában történt győzelem? Ok hogy nem Ő volt a főgonosz az epizódban, de azért mégiscsak na. Azért egy szimpla szövettömörítésnél többet érdemelt volna. Pláne ahogy a Master is mondta, azt gondolnánk hogy azáltal hogy meghal a részecske aktiválódik és máris vége mindennek. Ehhez képest mi történt? A Cyberium nem törődve azzal hogy még vagy ezerszámra van Bádogember a fedélzeten szépen hagyja magát a Master által megfűzni és beleszáll. Könnyű kis cafka, a totális világuralom reményében odaadja magát csak úgy egy szóra.

Eközben a Doctor el van foglalva a Master tudatának másik felével, és a megszerzett tudás birtokában ki van akadva mint a sezlonyrugó. Na itt jön be a képbe az előző részben megismert ír falucska és a kisfiú akiből nyugdíjas rendőr lett. Ugyanis az Időurak szabályai szerint soha nem szabad az idő és a történelem folyásába beavatkozni… kivéve a Részleg ügynökeinek. Kvázi amolyan Timelord Mission: Impossible. Többet nem tudunk meg erről, mert még a Master sem tudta ezt a részt feloldani, pláne ami törölve lett. De ez csak egy kiindulási alap amire lehet majd építkezni. Ennél sokkal izgalmasabb a Master saját ötlete: a CyberLordok.  Azaz a halhatatlan cybermanek, akiket a Master irányít.

master-and-cyber-lords-scaled

A határ túloldalán levő csapat is átjön a határon és együtt keresik meg a Doctort és próbálják meg kiszabadítani. Persze a Mátrixból neki kell megszabadulnia, és erre pont Ruth Doctor vezeti rá. Mivel eldurran az agya a sok információtól, akkor hagyja eldurranni tényleg. Miután kitör a börtönéből és rátalál a bandája kiegészült tagokkal megfejtik a nagy kérdést. Hogyan lehetne megállítani a Mastert és a CyberLordokat mielőtt eltűnnek Gallifreyről? Mondjuk ha felrobbantják azt is ami maradt a bolygóból, beleértve a csapatszállítót is. Ami persze magában nem elég, de a halálrészecskével kombináltan már hatásos megoldás lesz. Miután a Master kiszúrja, hogy a Doctor megtalálta a hátrahagyott Magányos Cyberman babát, rögtön jelentkezik, de a Doctor kihívja egy végső ütközetre szemtől szemben.

Egy sajnálatos baleset következtében nem maradt más muníció mint egyetlen bomba. Igaz hogy a csapatszállító megsemmisült, de a Master a CyberLordokkal még mindig veszélyt jelent. Ezt máshogy nem lehet megoldani, így a Doctor mártíromságra készül. A Master legyőzhetetlensége tudatában magabiztosan szónokol, csak azon lepődik meg kissé amikor a Doctor közli, hogy nem megtörte inkább megerősítette az amit a Mátrixban látott.

doctorrun - timeless - doctorwhotv

A pszichopata Master szeretné befejezni az életét de ahhoz túl gyáva hogy egyedül vessen véget neki, ezért ráveszi a Doctort hogy tegye meg helyette. Viszont a Doctor meg nem elég erős ahhoz hogy tényleg megtegye. Ellenben a határ őrzője. Kicselezve a Doctort utánament és mint részbeni felelősként magára vállalja a nemes feladatot, ezáltal lehetőséget adva a Doctornak a megmenekülésre. A bandát szépen hazaküldi egy működő kaméleon áramkörrel rendelkező TARDIS segítségével a XXI. századi Sheffieldbe, ő pedig elmenekül egy másikkal. Miután landol és a sajátjába lép, nemsokára váratlan vendégek jönnek. Az orrszarvú fejvadászok, akik életfogytiglani börtönre ítélik egy szigorított fegyintézetben ami az űrben van. Persze lehet hogy csak előre látták a koronavírust és biztonsági karanténba helyezték? Ez most jó ideig rejtély marad sajnos.

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!