POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Daleks_szerkesztettcikk2

Classic Doctor Who 1.2

A régi sorozatról részenként

1.2 The Daleks (A Dalekok)

A Tardis egy olyan bolygón landol, amire talán el lehet mondani, hogy ez az univerzum legveszélyesebb helye. A mi kis utasaink szépen, nyugodtan szállnak ki a fülkéből, mit sem sejtve, hogy radioaktív sugárzás uralkodik az egész placcon.

A csapat igencsak nagy pontossággal fedezgeti fel a dzsungelt, és arra a következtetésre jutnak, hogy az egész erdő valamely oknál fogva megkövesedett. Az egész bolygó halott! A talaj csupa homok és hamu, a fák ágai azonnal széttörnek, amint hozzáérnek. Még találnak egy fémből álló idegen lényt is, ami szintén elpusztult. Bármi is, ami ezeket okozta, elpusztított mindent, ami valaha is élt. Végül Ian ráakad egy hatalmas városra, amire tökéletes rálátás van egy közeli dombon. A Doctor mindenképp el akar oda menni tudományos célok iránt, de a többiek nem tartják ezt jó ötletnek. De a Doctor egy trükköt alkalmazva meggyőzi őket, hogy higany hiányában nem indul el a Tardis, ezért le kell menni a városhoz, hátha ott fognak olyat találni.

Skaro2

Skaro

500 évvel ezelőtt kitört egy nukleáris háború a bolygó két lakói, a humanoid Thalok, és a genetikailag módosított Dalekek között. Egészen odáig fajultak a harcok, ameddig el nem pusztult csaknem a teljes élővilág. Végül a Dalekek kénytelenek voltak visszavonulni a városukba, miközben a Thalok gyógyszerekkel tartották magukat életben a radioaktív sugárzás ellen. Ez a bizonyos tűzszünet azért eltartott pár évszázadig, amíg meg nem érkeztek időutazóink.

Ahogy járják a várost, természetesen el is kapják őket a Dalekok. Csakhogy életben hagyják őket, mert kellenek nekik, hogy csalinak használhassák őket a Thalok ellen. Szükségük van azokra a gyógyszerekre, hogy tesztelhessék őket magukon. Mivel Susanre kevésbé hat a sugárzás, így őt küldik el a gyógyszerekért. Sietnie is kell mert Barbaráék már nem sokáig húzzák, így megint rajta áll a világ szeme.

dPB4x

A Thalok

A Thalok humanoid szerű lények. Leginkább arról felismerhetőek, hogy szőke hajuk van és világos a szemük. Mivel sokszor voltak kitéve a sugárzásnak, ezért sokkal ellenállóbbak ellene, mint az egyszerű emberek. Régen sokkal brutálisabbak és harcisabbak is voltak. De most, hogy kialakult ez az ideiglenes béke, így elutasítják az erőszak minden egyes módját. Afféle pacifisták lettek lényegében. Szívesen adnak Susannek egy második adagot a gyógyszerből a barátainak, amíg ők tervezgetik a szökést a városból.

Most, hogy jobban vannak, sikerül megszökniük is a gyengeségüket kihasználva. Sajnos azonban csapatunk nem hagyhatják el a bolygót, mert vissza kell szerezniük a higanytartót a Dalekoktól. Nagy nehezen ráveszik a Thalokat, hogy segítsenek nekik ebben. Csoportokra oszolva és rendkívül sok barlangászás után bejutnak újra a városba. Ez meglepi a Dalekokat, hiszen amíg nem figyeltek, addig éppen egy újabb neutron bombát készültek ledobni a bolygóra, hogy megsemmisítsenek minden életet!

11120cd2d31bae54cdf8cb94587d4d64

A korai Dalekok és az első találkozás

Ezek a Dalekok eléggé kezdetlegesek, ugyanis ők nem tudnak arról, hogy léteznek más bolygók, vagy egyáltalán más életről az univerzumban. Még az erejüket is a város talapzatából nyerik, statikus elektromosság által. Hiszen nem olyan rég születtek meg egy őrült tudós által. De ez már egy másik történet.
Természetesen emiatt a Doctort se ismerik, amikor behívják őt magukhoz, hogy kikérdezzék. Így jön az, hogy az első találkozásnál egyikük se ismeri a másikat.

Ez egy kulcsfontosságú pillanat a Doctor életében, ugyanis itt jön rá arra, hogy voltaképp mit is jelent számára Doctornak lenni. Hát mindent, amire a Dalekok nem képesek.
Ahogy a 12. Doctor is visszahivatkozott erre az ‘Into the Dalek’ c. részben.

Végezetül, amint kérnének tanácsot a Doctortól, hogyan építsék fel újra az otthonukat ő csak így válaszol.

Azt mondta, tanácsot akar. Sosem adok… sosem. De annyit azért mondhatok:

Mindig kutasd az igazságot. Az én igazságom… a csillagok között van… magáé itt.

 

Oszd meg másokkal is!