POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dnodd

Új Doctor Who 7.13

Az új sorozatról részenként

7.13 The Name of the Doctor (A Doctor neve)

Ha valaki időutazó, van egy hely, ahova soha nem szabad elmennie. Egyetlen hely térben is időben, ahova sohasem szabadna a lábát tennie. A Doctornak van egy titka, amit sírba visz. Felfedezték. Nem a titkot.

Trenzalore

A bolygó, ahol a Doctor sírja áll, ami nem más mint az ő TARDIS-a, benne az időutazással okozott sérülésekkel, amely az idő szövetén keletkezett. A Doctor életének minden napja Gallifrey-től Trenzalore-ig, nyílt sebként tátong a lezárt TARDIS belsejében, és az ajtó csak egyetlen szóra nyílik, a Doctor legnagyobb titkára, ami a neve.

The Name of the Doctor 8

A Doctor neve

A Doctor egy választott név, a valódi nevét senki sem ismeri, kivéve River Song Professzor aki (részben) halott, és Clara, aki viszont nem emlékszik rá, hogy olvasta egy könyvben, mert az meg sem történt vele igazán. Nem mindig volt és nem is mindig marad meg ez a név, halála előtt úgy emlegették, hogy a Vihar, a Szörnyeteg, a Valeyard (minden inkarnáció sötét oldalának egyesülése). Nem mindenkor és nem is minden inkarnáció érdemli ki a Doctor nevet.

A lehetetlen lány

A Nagyhatalmú Létforma kényszerítette arra a Doctort, hogy menjen el Trenzalore-ra, mondja ki a valódi nevét, és miután bejutott a TARDIS-ba, a Nagyhatalmú Létforma belép a Doctor időalagútjába, hogy minden egyes pillanatban, minden tettét megváltoztassa, minden jót rosszra fordítson, és ezzel azt is vállalja, hogy szétszóródik a Doctor idővonalán és megsemmisül.

The Name of the Doctor 1
Clara rájön, hogy ő ugyan ezt fogja tenni, mert már megtette. Csak így lehetett ott a Dalek Menhelyen, a Hóembereknél, és mindenhol, ahol a Doctornak szüksége volt rá, és csak így mentheti meg a világot attól a pusztulástól, amit a Nagyhatalmú Létforma okozna a Doctor idővonalának átírásával. Tudja, hogy ezzel Clara Oswald megsemmisül, és csak visszhangként tűnik majd fel újra meg újra a Doctor életében, de nem ez a lány lesz, aki most. A lehetetlen lány, Oswin Oswald, a szuflé lány, mindazok, akik megmentik a Doctort, és ez az ami számít. Nem az hogy kik ők, hanem hogy együtt, jókor, jó helyen vannak jelen a téridőben ahhoz, hogy a Doctor az lehessen, aki most. Ezért mondja Clara, hogy nem a szuflé a szuflé, hanem a recept.

River Song Professzor

River meghalt a Könyvtárban, de a Doctor lementette a virtuális világba, ahol a tudata tovább él, és most telepatikusan kapcsolódik Clara-hoz, vagyis csak a lány látja és hallja őt. River mondja ki a Doctor valódi nevét, és ezért tudnak bejutni a TARDIS-ba. Miután Clara követi a Nagyhatalmú Létformát, a Doctor utána akar menni, hogy kihozza, de ehhez be kell lépnie a saját időfolyamába, aminek valószínűleg beláthatatlan következményei lennének, River ebben mindenképp szeretné megakadályozni, de hát valójában nincs is ott. Vagy mégis. Mindig ott van, csak a Doctor nem akarja látni és hallani, mert túl sok fájdalmat okozna neki. Sosincs végső búcsú, viszont mindig van egy spoiler, ami ez esetben azt jelenti, hogy Clara talán még megmenthető.

TA4mH

Nem tudom, hol vagyok. Nem tudom, hova megyek, vagy hogy hol voltam. Azért születettem, hogy megmentsem a Doctort. De a Doctor most már biztonságban van. Én vagyok a lehetetlen lány. És a történetem véget ért.

Oszd meg másokkal is!