POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Marcopolo_cikk3

Classic Doctor Who 1.4

A régi sorozatról részenként

1.4 Marco Polo

A Tardis a Himaláják hideg hegyláncain landol, ami elsőre látva igen szép vidék lehet, de attól még mindig nagyon hideg! Nem is maradhatnak itt sokáig időutazóink, különben halálra fagynak. Viszont a Tardis áramköre hamuvá égett, mivel nagyon megviselt állapotban van a legutóbbi kaland miatt.
Mégis mitévők legyenek? Hát megmenti őket Marco Polo.

Még szerencse hogy Marco Polo karavánja éppen arrafelé tartott, hiszen nagy utat tettek meg. Szívesen elszállásolja őket, és a Tardist is leviteti a hegyről. Az ő utazótársai a mongol hadúr Tegana és egy kínai lány Ping-Cho. A Doctor éppen készülne is vissza megjavítani a Tardist, de a mongolok kérésére Marco megtiltja. Mivel úgy hiszik, hogy a Doctor és társai gonosz szellemek akik emberi formát öltöttek, hiszen tudni illik, hogy a mongolok mindig is egy babonás népség volt.

Úgyhogy kénytelenek végigkísérni Marco utazását a Pamír-síkságon keresztül egészen Lop-ig.

marco

A Velencei kalmár

Marco Polo egy Velencéből származó felfedező és kereskedő volt. 18 évesen az apjával együtt Cathay-be utaztak, hogy munkát találjanak. Meg is érkeztek a kán birodalomba, ahol a kán igencsak megkedvelte Marcot, mivel ő igen jártas volt a nyelvekben és készsége volt minden nemű tanulásra is. 1277-ben ki is nevezték a kán szolgálatára. Azóta bejárta az összes tartomány minden szegletét. Azonban egy idő után már haza kívántak menni, de a kán nem engedte meg nekik. Feltehetőleg túl sokáig szolgálták őt. Most 1289-et írunk és már 18 éve nem látta saját hazáját.

Ezért szándékozik azt tenni, hogy újra engedélyt kér a kántól a távozásra, de ezúttal elajándékozná neki a Doctor Tardisát. Ezzel pedig a kán nem fogja tudni elutasítani őt. Hiába próbálják győzködni Ianék, hogy nekik használhatatlan lenne, ő már elhatározta magát ebben. Nem volt hát mit tenni, így kénytelenek egyelőre tovább tartani Marcoval egészen Kubiláj kán nyári palotájáig, Shang-tuba.

Doctor Who – Marco Polo Map

A hónapokig tartó utazás

Mivel végig kell szelniük egy egész sivatagot is, így nem csoda, hogy hónapokig is eltart ez a barangolás. Az út nagyon veszélyes a kiszáradás lehetősége miatt. Ráadásul Marco egyik útitársa Tegana (akit azzal bíztak meg hogy béketárgyalásokat folytasson a kánnal) valójában egy áruló. Továbbra is Noghai szolgálatában áll, aki régen háborúban állt Kubiláj kánnal. Az a terve, hogy mielőtt végezni fog a kánnal, addig Marcot és a Doctorékat eltávolítja az útból és ellopja a Tardist Noghai számára. Erre folyamatosan kísérleteket tesz végig az utazás alatt.

Példának okáért kilyukasztja a vizes kulacsokat vagy megpróbálja kelepcébe hajtani őket a banditákkal. De mindvégig megmenekülnek Ianék találékonyságának köszönhetően.
Végül Tegana úgy döntött elraboltatja a Tardist pont mielőtt megérkeznének Shang-Tuba. Ian ezt megneszeli és utána megy, miközben Marcoék továbbtartanak a kán felé lóháton. Amint megérkeznek, a Doctor szinte rögtön barátságot köt a kánnal mivel egész jól kijönnek egymással. Megpróbálja elnyerni tőle a Tardist backgammon meccsen. Viszont a kán egész életében ezt a játékot űzte, így a Doctor veszít ellene.

Doctor Who: The Black Archive 18 Review - Hero Collector

A végső konfrontálás

Ian ellenben sikerrel jár és megtalálja a Tardist, és éppen szembeszállna Teganaval de a kán őrei rajtacsapnak. Tegana kimagyarázza magát és Iant elfogatja és elvitetik Pekingbe a kánhoz, de legalább ő megtudta mi Tegana végső terve. Gyorsan szól a többieknek, hogy figyelmeztessék Marcot mert a kán élete veszélyben forog. Szerencsére ezúttal hisz nekik és még időben sikerül Teganat megállítania ebben. A dulakodás kardpárbajhoz vezet amin Tegana marad alul és így megmentették a kán életét.

Végezetül a kán hála gyanánt elengedi a Tardist a Doctornak, Marco Polo pedig újra becsületet nyer irányában és hazatérhet Velencébe. El is gondolkozik a végén, vajon merre is tartanak a barátai, a múltban vagy a jövőben?

Tardis_Marco2

Ez volt a sorozat első tényleges történelmi része, amiben nincsenek science-fiction elemek a Tardison kívül.

Oszd meg másokkal is!