POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
p03fltz2

Elhunyt Robert Banks Stewart

Az idei év szerencsétlen halálesetek sorozatával kezdődött. Alan Rickman, Ed Stewart és David Bowie után most magával ragadta a halál Robert Banks Stewartot is. 84 éves korában, a rákkal szemben folytatott fáradhatatlan csatájában életét vesztette 2016. január 14-én.

Stewart két történetet is írt még a Tom Baker időszakban, amihez az írók a mai napig vissza-visszanyúlnak. Az egyik a Zygonok terrorja míg a másik a Bukás magvai címet viseli. A New Who már a második évad harmadik részében is visszautalt ezen epizódokra, amikor Sarh Jane Smith (Elisabeth Sladen)  és Rose Tyler (Billie Piper) vitatkoztak a Doctoron, amikor is Smith hozzávágta az új útitárs  fejéhez:
“… és még a Loch Ness-i szörnyet is…”
Azóta pedig alapjául szolgált mind a Doctor napjának mind a reboot utáni 9. évad 7. – 8. dupla epizódjának is. (Zygon invázió, Zygon fordítottság)

Ezen felül több audiojátékhoz is a nevét adta mint író például a Jövő bolondja (Tom Baker) amely a Big Finish hangoskönyv sorozatának egy szelete volt, amely 2009 és 2013 között futott az Elveszett történetek címmel.

Az író munkássága nem csupán a Doctor Who univerzumban volt tetten érhető. Sok írónak segítette a munkásságát. Az ő segítségével készült el többek között a The Thing from Another World című könyv, amely a később a The Thing című filmben került feldolgozásra, vagy éppen a The Day of the Triffids, amely nagyot lendített a poszt-apokaliptikus világok felvázolásán. A könyvek szerzőknek nagy segítsége volt ötleteivel és elképzeléseivel, ha elakadtak, és támogatta őket munkásságukban.

Más televíziós sorozatokhoz is írt történeteket, mint például a Shoestring, a Hannay, Silas bácsikámvagy éppen a LovejoyAmelyek a maguk idejében komoly népszerűségnek örvendtek Angliában. 

Emlékét megőrizzük, és hiányát érezni fogjuk. Viszont látásra Robert, örökséged fontos számunkra. Nyugodjál békességben.

Oszd meg másokkal is!