POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Mandip-Gill-Yasmin-Khan-Yaz-768x431

Interjú Yazzal (Mandip Gill)

Sokakat foglalkoztathat a kérdés, hogyan birkózik meg Yaz a Doctor bebörtönzésével. Késik-e a 13. évad? Mi a helyzet a Mesterrel? A Yazt alakító Mandip Gill-lel Huw Fullerton készített interjút:

Bár a Doctor Who 12. évada meglehetősen erős év volt Jodie Whittaker Doctora számára, a Mandip Gill által alakított útitársról, Yazról is kiderült néhány dolog, és a BBC sci-fi drámájának nagyobb történetíveivel párhuzamosan kibontakozó háttérsztorija elnyerte a közönség elismerését.
Nemrég megkerestük Gillt, hogy megtudjuk, mivel foglalja le magát ő és a Doctor Who csapata (Jodie Whittakert, Bradley Walsh-ot és Tosin Cole-t is beleértve), mi volt a legemlékezetesebb számára a 12 évadból, és azt is, mit várhatunk az eljövendő epizódoktól – feltéve, hogy a járvány nem akadályozza meg a forgatást
.

Szia Mandip! Azért jöttünk, hogy a Doctor Who-ról beszélgessünk, de előbb fel kell tennem a kötelező járványhelyzetes kérdést: mivel ütöd el az időt a karanténban?

Ó, egyáltalán semmit sem csinálok, de mégis telik az idő. Nagyon jó vagyok semmittevésből. Azt hiszem, később majd nekiállok kilakkozni a lábujjkörmeimet, és ezzel el is leszek úgy a hónap végéig.

Ez egy egész sűrű napi program a jelen körülmények között.

Nos, egynapi programnak jó, de már öt hónapja csináljuk! Képzeld csak el, milyen vastagra lakkoztam már a körmöm!

Tartod a kapcsolatot a Doctor Who színészgárdájával?

Ó, folyamatosan! Konkrétan az imént írtam rá Jodie-ra. Még mindig megvan a WhatsApp- csoportunk, ahol mémeket és üzeneteket küldözgetünk. Brad videókat posztol a csodaszép otthonáról – és mihelyt vége lesz ennek az egésznek, találkozunk.

Mindig kapcsolatban maradunk, mert nagyon-nagyon közel állunk egymáshoz – rengeteg időt töltünk együtt. És valahogy…. tudom, ez most nagyon közhelyesen hangzik, de… igazi családdá kovácsolódtunk. Tosin és én vagyunk a kisebb gyerekek, Jodie a nagytesó és Brad az apuka. Jodie persze rettentően ragaszkodó, és állandóan azt kérdezgeti, hogy “Srácok, mi lenne, ha rövidesen taliznánk?” – ilyenkor igazából Zoom meetingre gondol, azt akar szervezni.

bugged

Zoom meeting a Tardis-csapattal, micsoda gondolat!

Mondtam is Bradnek, hogy ha hiányzik neki a The Chase1 , akkor csinálhatunk kvízt is az ő vezetésével.

A Doctor Who- rajongók is összejöttek a karantén alatt, hogy tartsák egymásban a lelket: vannak közös filmnézések, kvízek, virtuális conok, stb. Meglepett, hogy ilyen jól viselik a helyzetet?

Egyáltalán nem lepődtem meg, mert tudom, hogy a Doctor Who mennyire népszerű, és hogy mindig is készültek belőle művészeti alkotások, sokan újraírták a történeteket, és hasonlók. Az elején megdöbbentett a rajongói alkotások mennyisége, de mostanra már hozzászoktam.
A közös filmnézések viszont megleptek. Nem sokkolt, de igencsak meglepő volt, milyen sokan ülnek le pontosan ugyanabban az időpontban, hogy megnézzék ugyanazt a részt, miközben mindannyian különböző időzónákban vagyunk.

Te is részt vettél a BBC America egyik ilyen kezdeményezésében, ugye?

A Spyfall 1-et és 2-t néztem meg mindenkivel, és már értem, miért csinálják. Annyi mondanivalóm volt! Előtte úgy voltam vele, hogy “Te jó ég, mi a csudáról fogok tweetelni?”, de aztán eszedbe jut az a sok minden, ami forgatás közben történt, és új dolgokat is találsz benne.
Szóval meg tudom érteni, miért nézik meg az emberek újra meg újra: mindig ki lehet szúrni újabb részleteket, kis rejtett poénokat, utalásokat, amiket első alkalommal esetleg nem vettél észre.
A rajongók bevonva érzik magukat, ez nekik szól. Ismerni akarják ezeket a történeteket – és ha korábban el is mondtad már őket, akkor is hallani akarják, újra és újra.

Beszéljünk most egy kicsit a 12. évadról. Olyan, mintha évmilliókkal ezelőtt lett volna, pedig csak március elején fejeződött be. Nagy durranás volt Yaz és az ő háttere szempontjából. Jól esett megtudni, mi hajtja őt?

Hú, száz százalékban! Elbeszélgettem Chrisszel az első évadról, és nagyon is nyitott volt az ötletekre. Csak annyit mondtam, “Szeretnék többet tudni róla”, meg azt, hogy talán nem kéne mindig egyetértenie a Doctorral, mert a 11. évadban állandóan egyetértett vele, bár ez természetes volt, hiszen mindig is felnézett rá.

Chris pedig egy nagyon-nagyon erős hátteret kerekített ebből. Valósághű, lehet kapcsolódni hozzá, és tényleg megmagyarázza, hogyan is áll Yaz a 11. évadban, miért találkozik ezekkel az emberekkel és vállalkozik erre az utazásra. Nagyon is készen állt rá, nagyon lelkes volt… Tudod, mikor újra hazaért, jól esett látnia a családját, de igyekezett minél gyorsabban elmenni otthonról.

Szóval, úgy gondolom, az előtörténete megmagyarázta a 11. évadot számomra; megindokolta, miért volt annyira lelkes, miért is kellett neki ez az utazás; és azt is, miért van akkora szüksége a Doctorra. Ez volt az, amire színészként nekem is szükségem volt, és ami szerintem a karakternek is kellett.

Ezeket a fejleményeket figyelembe véve mit gondolsz, mit érzett Yaz, mikor az évad végén a Doctor eltűnt, és a csapat újra a Földön találta magát?

Biztos vagyok benne, hogy lesújtotta a dolog. Ha ez a TARDIS-ban töltött idő végét jelenti számára, akkor kifejezetten feldúlt. Nem hiszem, hogy kész visszatérni Sheffieldbe – annyi mindent kell még megtanulnia magáról, és arról, hogy hogyan legyen rendőrtiszt az űrben is.

De határozottan úgy gondolom, hogy nagyon megviselték a történtek, és hosszú időbe telik majd, mire feldolgozza ezt az egészet. Mint ahogy létrehozta ezt az új kis családot. Mindenki szereti érezni, hogy szükség van rá, hogy tartozik valahová.

Az egész olyan hirtelen jött. Nem volt ideje búcsút venni azoktól, akiktől akart. Ráadásul kialakította ezt az erős kötődést valakivel, akit talán nem is láthat soha többé…

Értem, mire gondolsz – és még csak vissza sem ugorhat Gallifreyre, hogy megkeresse!

Pontosan. Nem az ő döntése volt, és most valószínűleg arra gondol, hogy “Mikor találkozom majd megint egy idegennel?”

Ha már az évadzáróról beszélünk… milyen volt maga a forgatás? Cyberman-páncélt öltöttél, ami már magában is biztos nagyon izgalmas volt, hát még látni a reakciókat…

Igen, a reakciókat nagyon kíváncsian vártam! Fantasztikus élmény olyasmivel dolgozni, amiről az emberek beszélnek, és a Doctor Who jut róluk mindenki eszébe, ráadásul ikonikusak is.
A dalekokkal, cybermanekkel és Judoonokkal forgatni is nagyon izgalmas. De én ténylegesen cyberman voltam! Mikor elolvastam a forgatókönyvet, nagyon izgatott lettem. “Belemászok?! Benne leszek egy cybermanben???” Hatalmas élmény volt.

De tudod, a rajongók rettentő okosak. Csináltak fanartot rólam cybermanként, még mielőtt egyáltalán megtörtént volna a dolog!

Az utolsó részben úgy tűnik, hogy a Mester esetleg megmenekült. Szeretnél többet dolgozni Sacha Dhawannal a következő epizódokban?

Szerintem ő abszolúte nagyszerű! Csodálatos ember, de ezen felül színészként is fantasztikus. Annyira összeszedett és profi, de jól is éreztük magunkat vele.
A repülős jelenet forgatásának napján élőben láttuk, mikor O-ból a Mesterré változik. Képernyőn nézve egész más. Belegondolsz, mennyi munkát fektetett O-ba, és O aztán teljesen levesz a lábadról, majd megtörténik ez az átkattanás, egyik pillanatról a másikra – ez sokkal jobban kijön a képernyőn.

Szerintem igazán jó Mester, és nagyon élveztem a közös munkát. Csapattársakként is jól kijövünk, úgyhogy nagyon örülnék, ha visszatérne.

Mikor O-nak adta ki magát, úgy tűnt, alakul köztük valami Yazzal…

sacha-dhawan-the-master-01ec6a1

Igen!

…aztán nem igazán lett belőle semmi. Örülnél, ha ez a dinamika megint előkerülne?

Azt hiszem, úgy gondoltuk, hogy ebbe az irányba haladnak a dolgok, így ennek megfelelően is játszottuk el! Az járt a fejemben: “Te jó ég, bele fogok esni O-ba, és kiderül, hogy ő a Mester, és majd magával visz!”

Yaz akkor a Doctor helyett mással utazgatna térben és időben!

Tudom! De nem tudnám ezt tenni vele! Nyilván nem is történt meg. A pont ahova a Mesterrel eljutottak, talán kellőképpen… Nos, Yaz elkezdett bizonyos érzelmeket táplálni iránta, vagy legalábbis arra gondolt, hogy “Úúú, ez érdekes”, de valahogy helyesnek éreztem, hogy ott maradt abba, ahol.

Volt pár hatalmas csavar is az évadban, persze. Jól esik, hogy már nem kell titkolóznod, vagy most már a következő évad titkai miatt aggódsz?

Nem. Igazából egész belejön az ember a titkolózásba. Időnként tényleg el is felejted, vagy még nem is forgattátok le, így elszólni sem tudod magad, mert még nincs meg a kirakós minden darabja.
Néha meg egyszerűen csak próbálod megérteni! Egyszer, kétszer, háromszor is el kell olvassam a forgatókönyvet, és még így is csak a forgatás napján áll össze a kép. Mivel a sci-fi nem igazán az én műfajom, így van, hogy többször kell próbálkoznom, mire megértem a történetet. Így hát elég egyszerű titkot tartanom.
Úgy veszem észre, hogy nagyon sokan nem szeretik a spoilereket, mert az emberek többsége ugyan szeret elsőként megtudni dolgokat, de nem igazán érdekli őket egy olyan sorozat, amiről már előre tudják, mi lesz a vége.

Tényleg nem túl szórakoztató. Az ember szívesebben jön rá a karakterekkel együtt.

Igen, pontosan. Manapság ott a Twitter, mindenki egyszerre nézi és jön rá, hatalmas eszmecserék folynak, és mindenki részese akar lenni az eseményeknek. Korábban is voltak kiszivárogtatások, de általában nem terjednek el, mert a többség nem kíváncsi rájuk.
Mi a tapasztalatod, a rajongók le szokták lőni a spoilereket?

Igen, állandóan látom az ilyeneket, hogy “Ne gyere fel Twitterre, ha nem akarsz spoilereket”, mások spoiler- figyelmeztetéseket adnak. Szólnak előre, hogy akik akarnak, kiszállhassanak – én is pontosan ezt tenném.
Ami a jövő évi titkolózást illeti, néha kicsit aggasztó. Mint például mikor találkoztunk a Radio Times címlapbemutatós buliján, és az járt a fejemben, hogy “Te jó ég, most miről beszélhetek, és miről nem?” De mikor odajutsz, eszedbe jut, hogy “Erről nyilván nem mondhatok semmit.” Szóval idővel egész könnyűvé válik.

Ha már erről beszélünk, a rajongók nagyon ügyesek, összeszedik az infómorzsákat és próbálják összerakni őket, akár igaz, akár nem. De mint színész, mindig résen vagyok emiatt!

Ha már a titkokat emlegetjük, muszáj megkérdezzelek az ünnepi különkiadásról. Úgy tudom, már a karantén előtt leforgattátok.

doctor-who-revolution-of-the-daleks

Azt hiszem, elárulhatom, hogy befejeztük a forgatását! Színtiszta szerencse volt. Szerintem a megszokott menetrendnek köszönhetjük – a különkiadást mindig az évaddal együtt forgatják le.

Jó hír a rajongóknak, hiszen nagyon sok műsor idei ünnepi különkiadásával előfordulhat, hogy már nem lesz idő őket leforgatni. A Whovianoknak viszont van mire készülniük!

Arról megfeledkezel, hogy egyébként sem készült volna el sok ünnepi különkiadás, szóval ahogy mondod, ez igazán olyasmi, amire érdemes várni, különösen a mostani, legszuperebb évadunk után.

Folynak már nálatok a párbeszédek arról, hogy a 13. évad forgatását befolyásolja-e a járvány?

Azok a párbeszédek bizonyára egy másik szinten folynak! Mindenkit érint, szóval szerintem az egyetlen, amit tehetünk, az, hogy megvárjuk a hivatalos iránymutatást.

Nem is igazán kérdeztem, mert tudom, hogy úgyis megmondják majd akkor, amikor itt az ideje. Én ebből a szempontból elég nyugodtan kezelem a kérdést, majd megtudom akkor, amikor meg kell tudnom.

Mielőtt elköszönnénk, muszáj megkérdeznem… Van bármi, amit elárulhatsz nekünk a “Revolution of the Daleks”-ről? Néhány infómorzsa, esetleg?

Nem, sajnos nem lehet!

Oké, de azt ugye csak feltételezhetjük, hogy lesznek benne dalekok? Elég biztos befutónak tűnik… Milyen volt ismét velük dolgozni?

Ó, zseniálisak! Sose lehet őket megunni. Ráadásul az első alkalom, mikor velük forgattunk2 , olyan távolinak tűnik már!

Attól, hogy a Doctor Who-hoz kötődő ikonikus szörnyekkel és hasonlókkal dolgozhatok, úgy érzem, a karakterem még inkább beágyazódik a sorozat világába.

Mikor a cybermanekkel, John Barowmannel, a Dalekokkal vagy a Judoonokkal forgatunk… az ember akkor érzi magát igazán a Doctor Who- család tagjának!

 

Ez a cikk fordítás. Az eredetit ITT találod.


[1] Brit kvízműsor, amelynek Bradley Walsh a házigazdája

[2] Resolution, a 2019-es különkiadás

Oszd meg másokkal is!