POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Jodie

Revolution of the Daleks előzetes elemzés

Korábban már hoztunk nektek egy magyar felirattal ellátott előzetest (katt ide hozzá), most pedig összefoglaljuk mindazt, amit megtudtunk ez alapján, illetve, amire mi tippelünk, hogy lesz a részben. Nyilván mondanunk sem kell, hogy ez így igen spoileres, illetve semmi sem megerősített infó, csak a saját agyszüleményeink, amit az előzetes tartalmára alapozunk.

Elemzés

Bontsuk le egy kicsit az előzetest. Jeleznénk, ez innentől csak a mi tippelgetéseink, nem hivatalos. Bár félig mégis, hiszen az előzetesből veszünk minden információt, arra építkezünk.

Capture

Kezdésnek látjuk, hogy a Doctor egy börtönben van. Ez egyáltalán nem meglepetés senkinek, hiszen az előző rész végén a Judoonok elkapták és elhurcolták. Sokan tippelik azt, hogy a Shada nevű börtönbe került. Ez akár igaz is lehetne: Judoonok felügyelik, és látjuk, hogy egy aszteriodán van a komplexum. Viszont a Shada az elsősorban egy Time Lordoknak fenntartott börtön, itt pedig elég sok különböző lényt látnuk.

Nehéz kivenni a lényeket, de ha jobban megnézzük, akár egy Síró Angyalt vagy egy Cyberment is beleképzelhetünk néhány alakba itt. Persze mindez csak 100% tippelgetés. De ennek mentén a legjobb dolog, ami eszünkbe jutott a Shadow Proclamation avagy Árnyék Egyezmény. Ez egy olyan egyezmény, ami a teljes univerzumra kiterjedő törvényeket foglal magába, illetve a “Teljes Űr Rendőrséget” – ez esetben a Judoonokat. És nem mellesleg a Judoonok főhadiszállását, magát a komplexumot is ezen a néven szokták emlegetni. Lehetséges, hogy ott vagyunk?

Jó kérdés, mert ez a hely három, hidakkal összekötött aszteroida kéne legyen. Viszont az előzetesben csupán egyet látunk.

Miközben ezt mind látjuk, Jack épp arról beszél, hogy az útitársnak nincs joga eldönteni, hogy mikor és meddig utazhat a Doctorral, se azt, hogy ő hagyja-e ott a Doctort vagy fordítva. Egészen úgy hangzik, mintha szomorú, esetleg akár kicsit mérges is lenne a Doctorra a múlt miatt. Vagy arra utal, hogy nem azért tért vissza, mert szerette volna, hanem mert muszáj volt? Bizonyára kiderül, de érdekes választás ezzel a monológgal indítani az előzetest. Lehet, hogy épp Yaznak vagy más útitársaknak mondja, és ennek folyományaként fogja két útitárs is otthagyni a Doctort (vagy a Doctor hagyja hátra őket).

Capture

A következő jelenetben egy TARDIS belsőnek kinéző helyszínen látjuk az útitársakat, ahogy sok-sok post it-tel  és papírral felfegyverkezve terveznek. Nem is akármilyen TARDIS belső: a konzol elég réginek tűnik, még az 1-2-3. Doctor korából. Lehet, hogy Ruth Doctorjának TARDISa? Mindenesetre nem egy modern.

A bolygó megfigyelése a feladatuk, ez hangzik el. És próbálják meggyőzni Yazt is, hogy tartson velük, és ezzel foglalkozzon – valószínűleg Yaz inkább a Doctort keresné meg. Nem sokat tudunk meg ebből a jelenetből.

Majd jön valószínűleg a lényeg: a fő plotszálból kapunk egy igen érdekes ízelítőt. Új védelmi drónokként emlegetnek valamiket, miközben két, szuper új kinézetű Dalek gurul oda egy magas politikai vezetőnek látszó személyhez, aki épp bejelenti ezeket a védelmi eszközöket. Úgy tűnik, hogy a Dalekok – bárhogy is – befészkelték magukat az emberek bizalmába, és teljesen törvényszerűen ellepik London utcáit. Nagy kérdés, hogy hogy a francba nem jönnek rá az emberek, hogy mi történik, hisz már kismilliószor volt gondjuk a Dalekokkal. Hol a UNIT vagy bármilyen felügyeleti szerv? Hol van a sok személy, aki mind tudja, hogy ezek gyilkológépek, és nem védelmi robotok? Reméljük, ezekre a kérdésekre mind választ fogunk majd kapni.

Capture

Ez után látjuk még, hogy amúgy kinyitják egy ilyen Dalek belsejét. Talán. Nehéz megmondani, de egészen úgy tűnik. Izgatottan néznek, nem elszörnyedve, úgyhogy talán hiányzik a Dalek a Dalekból? Hmm.

A következő fontos jelenet pedig Jack visszatérő szövege. Érdekes, hogy bemutatkozás után megemlíti, hogy amúgy halhatatlan. És fontosnak tartjuk kiemelni, hogy valakihez beszél, aki szemben áll vele, miközben két kéz fogja a két vállát, de két különböző ember keze. Vajon itt találkozik a három útitárssal épp?

Capture

Ezek után pedig látjuk, ahogy Yaz “beszól” Jacknek. Megkérdezi, hogy bizonytalannak érzi-e magát, mert úgy tűnik, rengeteg dicséretre van szüksége. Úgy néz ki, hogy Yaz talán annyira nincs oda Jackért. Szomorú.

Közben pedig látunk egy Dalek hadihajót is, és ahogy a Dalekek tömegesen repkednek az utcán és épp gyilkolásznak. Csak a szokásos. Még, hogy védelmi robotok, hah! Mondjuk szerencse, hogy hasonlóan bénán lőnek, mint egy átlagos Star Warsos stormtrooper, így alig pár ember halálozik el ezáltal. Pedig még új szövegük is van: “maximum extermination”. És pirosan világítanak, nem kéken, mint korábban. Így persze azonnal látjuk, hogy épp gonosz módba kapcsoltak.

Amit még érdekesnek látnuk a Dalekokkal kapcsolatban (talán), az egy alig másodperces jelenlet, és utána még egy pár másodperces. Egy pasi áll nekünk háttal, és éppen valami dobozból akar valamit talán tűzbe dobni. Az a valami pedig csápos, és ráakaszkodik a pasira előlről. Lehet, hogy épp egy Dalekot szeretne kivégezni az eredeti formájában? Ugye láttuk korábban, ahogy kinyitnak egy Dalek páncélt. Ez lehet azzal összefüggésben?

Capture

Ez után pedig egy pillanatra látunk egy hatalmas tornyot, amiben zöld folyadékban úsznak szintén csápos lények. Mintha csak új Dalekokat tenyésztenének épp ki, hmm?

Hasonlóan zöld színű háttérrel látjuk, ahogy Jack elsüt valami fegyvert. Lehet, hogy pont egy ilyen lényre lőnek rá ebben az épületben? És itt már egészen úgy tűnik, mintha Yazzal jól összedolgoznának, de a többi útitársat nem is láttuk, ahogy Jackkal kommunikált volna. Lehet, hogy Jack és Yaz külön utakon jár teljesen, és így maradnak ők a Doctorral, miközben a másik két útitárs egyszerűen lemarad?

Az előzetes végén pedig látjuk, ahogy a Doctor a falon számol talán napokat. Rengeteg napot. Több száz vagy több ezer strigula van ott. Eközben pedig egy monológban győzködi magát, hogy erős maradjon, mert mások számítanak rá a későbbiekben.

Oszd meg másokkal is!

Szerző:

Emphus

Email: admin {csiga} doctorwhohungary {ponty} hu