POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
13-IMDB

Új Doctor Who 11.1

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.1 The Woman Who Fell to Earth (A földre pottyant nő)

Egy vallomással kell kezdenem. Amikor kiderült, hogy új Doctor lesz izgatott lettem hiszen minden regeneráció valahogy különösen megérint. Az újítást beharangozó legeslegelső teaser (ahol egy kapucnis alak haladt az erdőben) egy különös érzést keltett bennem. Mi van ha egy női testet kap a Doctor? Hiszen ha a Mester lehetett nő, akkor a Doctor miért ne? Aztán ahogy megláttam Jodie Whittakert ledöbbentem és boldogság töltött el egyszerre. Részben mert igazam lett, másrészt mert tudtam ez a lépés valami nagyszerűt fog hozni. Hónapokig vártunk az első epizódra, én próbáltam felkészülni. Mindig kaptunk valami pici információmorzsát a Doctor új szereléséről, az új barátokról (nem egyszerű útitársak), az új főcímről… szóval mindig izgatták az ember fantáziáját valamivel. Aztán végre lepottyant a földre a nő.

p06n69wl-bbc1

Már az első epizód elején kiderül, hogy a közösségi média (esetünkben a YouTube) mennyire meghatározó tényező a mai korban hiszen az egyik új barát, Ryan is ezt használja. Ez a megfelelő fórum arra, hogy bemutassa a nőt aki a legmeghatározóbb az életében.

Ryan meséje ott kezdődik, hogy egy hegy viszonylag sík részén tanítja őt bicajozni a nagyanyja biztatása mellett a nevelő nagyapja. A srácnak van egy bizonyos betegsége amit többször is megemlítenek az epizódban (dyspraxia, amit magyarul mozgáskoordinációs fejletlenségnek lehetne mondani) de ettől még ugyanúgy nem tudja elviselni a hiába való próbálkozást és a nevelő személyét mint általában a tinédzserek. Már ha egy 19 éves srácot nevezhetünk így. Amikor dühében ledobja a magaslatról a bringát, Graham próbálja biztatni de ugye Ryan nem igazán értékeli a próbálkozást így a kvázi nagyapja kénytelen közölni, hogy magára marad a bicaj megkeresésével mert a vonatuk mindjárt indul.

A fiú lebandukol a hegyről és egy fa tetején meglátja a járművet. Ebben a pillanatban a háta mögött egy izzó jel bukkan fel a levegőben. Majd hirtelen a jel kibővül, Ryan pedig mit sem sejtve megérinti. Erre a jel eltűnik, majd másodpercekkel később egy óriási lopótökszerű valami jelenik meg az avarban. Ezzel elindítva egy olyan folyamatot ami befolyással van az emberiség életére.

p06n94qg-bbc1

Nem akarom elspoilerezni annak aki még nem látta, így inkább ezt a részt hagyjuk és ne is említsük meg azt az óriási elektromoskábel polipot ami hirtelen berepül pont abba a vonatba ahol a már megismert nagymama és pótnagypapa utaznak. Aztán hirtelen beesik a Doctor és már rögtön szolgálatba is helyezi magát.

Egy következő jelenetben megismerkedünk Yasminnal aki egyszerű járőr aki még nagyon a karrierje elején van így neki csak parkolási ügyek jutnak. Aztán később Ryan kapcsán belekeveredik ebbe az egész kalamajkába, találkoznak a Doctorral, kiderül hogy szinte mindenki ismer mindenkit csak a Doctort nem ismeri senki (még Ő sem saját magát, de ugye ez minden inkarnációnál így van). Ugorjunk picit megint, a lopótököt ellopják majd egyszer csak valaki kimászik belőle, és a tolvajt megöli. Mint a történet során kiderül egy stenza harcossal került szembe akinek az a küldetése hogy vezető legyen a saját bolygóján ehhez viszont teljesítenie kell egy feladatot, miszerint egy véletlenszerűen kiválasztott embert kell magával vinnie trófea gyanánt, akinek fogait saját arcába építi. Persze a szabály – miszerint ezt minden segítség nélkül kell tennie – szerinte átugorható, ezért is küldte előre a kábelpolipot amolyan hajtónak. Úgy könnyű a prédát levadászni ha odaterelik csak épp nem etikus, és ha valaki nagyon harap ezért akkor a Doctor az.

Ejtsünk pár szót az új szónikus csavarhúzóról, ami effektív egy szónikus svájci bicska csak nincs benne bicska. Mivel a TARDIS nincs kéznél így kénytelen a Doctor abból dolgozni amit talál. Mivel a stenza utazókapszuláját (vagyis a lopótököt) egy műhelybe vitték így az idegen járműből és sheffieldi kanalakból összeeszkábál egy Star Trekből adaptált fegyverre hasonlító eszközt. Azért érdekes Sheffield mert innen származik a rozsdamentes acél is, és erre valahogy nagyon ráálltak Chris Chibnallék az epizód során. Értem én hogy büszkének kell lenni, de ez így olyan mintha egy magyar filmsorozat valamelyik epizódjában folyton a dorogi szénbányát hoznák szituációba csak hogy meg lehessen említeni.

p06n942l-bbc1

Egy epizód alapján nem tudnék konkrét véleményt megfogalmazni az új Doctorról, az új útitársakról (akik egy véletlen pech kapcsán a Doctorral maradnak, de a slusszpoént pláne nem lövöm le) meg erről az egész új évadról mert elhamarkodott lenne. Ráadásul ugye most minden teljesen új (a főcím amit még nem láttunk egészében, a logó, az ellenfelek mivel ebben az évadban a szintén új showrunner szerint se Mester, se Dalekok, se Cybermenek, se semelyik eddig megszokott főellenség nem bukkan fel) de azt látom, hogy a Jodie Whittaker által megformált figura hozza a tizenkettedik inkarnáció határozottságát, viszont megvan benne a bohémság is. Amolyan szórakozott professzor hatását keltette bennem de azért hozza azokat a megszokott vonásokat is amik az előző Doctoroknál már megszokott volt. Remélem azért a bakancsos, boka felett félórás, hózentrógeres nadrágban és kapucnis kabátban rohangáló Doctornak kihasználják a női mivoltát is ha már egyszer az ősz, mogorva skót fickó után ilyen hirtelen (ha nem is előzmény nélküli így nem is annyira váratlan húzás. Lásd: Mester – Missy) nemváltáson esett át.

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!