POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Picture shows: Graham (BRADLEY WALSH), The Doctor (JODIE WHITTAKER), Paltraki (MARK ADDY), Ryan (TOSIN COLE)

Új Doctor Who 11.10

Az új sorozatról részenként

11.10 The Battle of Ranskoor Av Kolos (A Ranskoor Av Kolosi csata)

Elértünk a szezon végére, és várható volt hogy azért a nem egetverően izgalmas évadot csak le tudják zárni egy érdekes epizóddal. Ez sikerült is… majdnem teljesen. Na de nem kritizálni jöttem, hanem tartalmat ismertetni úgyhogy lássuk a medvét… akarom mondani az epizódot.

Helyszínünk egy kősivatag bolygó ahol két emberszerű lény akiket átitat az áhitat… pontosabban csak egyiküket, mert a fiatal azért erősen tamáskodik, vagy legalábbis nincs róla szentül meggyőződve hogy tudja amit tud. Konkrétan az elméje segítségével teremteni. Mondjuk az alapján amit a vezetője előad neki kicsit többet vártam sziklák reptetésénél, de ugye az általuk Teremtőnek gondolt teremtmény ebben megzavarja a nagy tesztet. Az idősebb meg is lepődik rendesen, mert nem várták az érkezését. Illetve várták, de mégsem. Kicsit bonyolult ez nekem. Mintha a vallásos emberek, akik mindig abban hisznek hogy egyszer majd eljön az Úr hirtelen meglepődnének amikor egyszer csak tényleg megjönne. Amúgy az egész bolygón összesen ketten vannak hivatalosan. Egy idősebb nő és a tinédzser srác, szóval hogy nem fog egyhamar benépesülni a planéta az fix.

Na de ugrunk egy kicsit az időben, pontosan 3407 évet. Fogadok hogy az a 7 esztendő csak azért kellett hogy bele tudjanak írni a szövegkönyvbe a Doctornak egy erre felfűzhető poént. Valahogy mindig el kell sütnie valami beszólást, de mindig olyan kényszeres a humortartalma (ez az egyik bajom az új évaddal de ezt majd a szezon összefoglalóban kifejtem). Szóval a TARDIS 9 darab segélyhívást fog a Ranskoor Av Kolos nevű bolygóról, egészen konkrétan ugyanarról a pontról. Nagyon barátságos hely mint láttuk, a neve alapján is ami nagyon hevenyészve lefordítva azt jelenti hogy: A lélek szétrombolója. Mivel a Doctor be van sózva, persze hogy elmennek oda ahonnan a hívás jött. Miért? Mert más nem ment. De miért is mennének egy olyan helyre ahol a légkör súlyos mentális zavarokat hoz létre? Szerencsére a Doctornak van a spájzban elég idegi kiegyenlítője, ami immunizálja ezeket a káros hatásokat (mondjuk itt a Földön nagyon sok ilyen ketyerére lenne szükség mert lassan minden országban hasonló zavarok fogják egymás ellen fordítani az addig normális embereket). A hajón, ahova érkeznek a legénység egyik tagja (mint később kiderül a parancsnok) fogadja őket nem túl barátságosan. Mondjuk ilyen viszonylatok között ez nem meglepő. Egy idegi kiegyenlítő jut neki is ami segít az emlékeit felidézni, például hogy Paltraki a neve.

ft2

Ezután egy bejövő hívás a Doctort és csapatát is meglepi. Ugyanis egy rég nem látott, kedvetlen ismerős bukkan fel és ultimátumot ad a kapitánynak. Nem, nem a Mester az. Hiszen ebben a szezonban a Doctor régi haverjai közül egyik sem bukkant fel. Mindössze a széria legelső epizódjáig kell visszamenni. Na? Aki a stenza harcosra tippelt annak gratulálok. Bizony, a jó öreg T’zim-Sha azaz ahogy a Doctor hívja Timsó az. Ugyanis Paltraki elvett (másik oldalról nézve visszavett) valamit ami a fogarcú szerint az övé. Egy stenza „trezorba” zárt valamiről van szó ami ránézésre olyan mint egy lepkehálóban vergődő óriásmoly. Graham közben átkapcsolt bosszúálló módba, csak épp hogy nem keni fel magára a harci díszt. Amikor szépen felszerelkezve mindennel elindulnak „kirándulni” hogy kiszabadítsák a legénység maradékát meg is mondja nyíltan a Doctornak hogy ha találkozik ezzel a kettős szulfáttal szemrebbenés nélkül kicsinálja hálából amiért megölte a nejét. Persze a Doctor megtiltja neki a leghatározottabban de Grahamet az sem hatja meg, hogy közli vele ha megteszi amit tenni akar akkor itt marad ezen a kőbánya szerű bolygón aztán leshet kifelé a fején.

ft3

Mennek tovább, mindenfelé kiégett hajóroncsok és a nagy ködön túl egy még nagyobb épületszerű izé magasodik. Persze hogy épeszű ember nem merészkedne a közelébe se, ezért mennek ők oda. Amint bejutnak mindenki megy a Doctor által kiszabott dolgára, de a nagypapa és unoka páros belefut rögtön jó néhány orvlövészbotba. Ezek sem újdonságok, hiszen a második részben már megismertük őket. Hiába no, Timsó nem változott semmit az eltelt majdnem három és fél évezred során. Csak csalással tud operálni. Közben a Doctor találkozik az idősebb helyivel aki kedvesen, egy orvlövészbot puskával fogadja. Mint kiderül, ő az egyik ux. Ez egy duófaj akik mindig párban vannak. De egy bolygón csak egy páros él és az egész univerzumban összesen 3 bolygón. Yaz sétálgat Paltrakival akinek kezdenek visszatérni az emlékei, például hogy a Stebbelről jött, a Doctor pedig Andinio társaságában tart a Teremtő felé. Pontosabban akit Teremtőnek hisznek, hiszen az uxok társadalmi alapja a hit ami ebben az esetben kissé nagyon félrement. Na de miben hihetnének ha egyszer csak megjelenik valaki a semmiből? Timsó pedig remekül kihasználja ezt.  Mindeközben Ryan és nagyapja megtalálja a legénységet, egy-egy kamrába zárva és miközben azon filóznak hogyan szedhetnék ki őket Graham továbbra is azzal van elfoglalva hogy kinyírja a Fogtündért mindenképpen, ehhez képest az unokája immár nem csak elfogadja a nagyapját de még ezzel is próbál hatást gyakorolni rá. Mondván pont nem azzal lesz jobb ha kicsinálja Timsót, hanem ha felülemelkedik a bosszúszomján. Jut eszembe bosszú, a stenza valójában arra vár ilyen hosszú ideje hogy revansot vehessen a Doctoron amiért nem lehetett a saját fajának a vezére.

A saját fajának minden tudása hozzáadva az uxok hihetetlen képességeihez egy olyan fegyvert hozott létre ami civilizációkat zár sztázisba, konkrétan bolygóstul. A legújabb célpontja a Föld, ami a Doctornak köszönhető hiszen ott kapta el és vágta haza a tervét. Ehhez pedig beveti a duót (Ux I did it again – bocs Britney). Amikor észreveszi hogy Ryanék éppen fogolyszöktetést hajtanak végre, elindul hogy személyesen intézkedjen. A Doctor rájön hogy mivel az uxokat nem állíthatja le miközben transzban vannak különben meghalnak (melyik a nagyobb fajírtás? 2 ux vagy 7 milliárd ember? ) marad az idegi blokkolás a kiegyenlítők átirányításával. Csak ehhez a sajátjukat kell használni, ami ugye azzal jár hogy hallucináció, depresszió, stb, stb… Miután leállította a Föld elpusztítását, fel kell nyissa az uxok szemét hogy Timsó nem Isten, hanem egy Antikrisztus aki csak kihasználta őket. Mivel a bolygók kezdenek kiesni a sztáziszár hatása alól és mivel együtt egyszerre nem lehetnek egy helyen ezért vissza kell tenni őket ahonnan ellopták. Erre viszont az uxok magukban kevesek ennyi idő alatt ezért be kell vetni a TARDIS-t is. Fogtündér közben szembetalálja magát Grahammel aki a legkevésbé se tojja össze magát, épp ellenkezőleg erre a pillanatra várt. Mégsem teszi meg amit annyira akart, persze Timsó elhordja mindenféle lúzernek de amikor éppen megsütné Grahamet nyárson a kezével jön Ryan aki egy pillanatra elvonja a figyelmét így a „gyáva” nagypapa simán lábonlövi Fogtündért, akit aztán büntiből egy stenza sztáziskamrába csuknak (harcos az ilyen? Bekap egy lábsérülést és máris hadifogoly? Semmi „Öljetek meg, mert dicsőségben akarok meghalni”?  ).  Azt már nem árulom el hogy sikerül-e a bolygókat visszatenni a helyükre, tessék megnézni az epizódot. Mindent nem spoilerezek el.
doctor-who-the-battle-of-ranskoor-4-700x394

Egyikünk sem tudja mi vár rá az életben, és nem is lehet igazán megtervezni mert az Univerzum mindig meg tud lepni. Mindig csak a hitünkben bízhatunk és reménykedhetünk hogy nem dob valami nagyon rosszat nekünk. Mert csak a remény van nekünk, és az ebbe vetett hit. Nem pedig hamis Istenek, hamis próféciái. Ez vezessen titeket is minden nap, minden utatokon.

 

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!