POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
béka

Új Doctor Who 11.9

Az új sorozatról részenként

11.9 It Takes You Away (El fog vinni)

Vakon bízhatunk abban hogy a Doctor és csapata megint valami zűrös helyzetbe keveredik. Na de mi történhet Norvégiában, egy elhagyott helyen 2018-ban? Azt már csak félve kérdezem hogy lehet hogy állandóan a távoli múlt és a késői jövő közt ingázva hirtelen a jelenben landoltunk? Vajon mi jöhet a szezon utolsó előtti epizódjában?

doctor_who_11-9_0 (1)

Adva van egy faház (viskó inkább de ne legyünk telhetetlenek, a dánoknak ott a Lego, a norvégoknak ez) ahol valaki van. Méghozzá jól bezárkózva, mert azért három zár nem az a tipikus védelem ami egy nyugodt környékre jellemző lenne. A házban találkoznak egy kislánnyal aki nagyon fél valamitől, amitől az apja védte amíg az a valami el nem vitte. Ryan persze kételkedik a vak csaj meséjében, de a Doctor rendre utasítja hogy nem feltételeznek hanem utána járnak. Egy szörny hangja töri meg az ismerkedést ami az erdő felől jön.

Amikor Graham a ház emeletén meghallja majd nem látja magát a hálószobai tükörben erősen meglepődik, aztán Ryan is mert ő sem látszik és mivel tudomásuk szerint nem vámpírok így marad a Doctor aki vállalja hogy megnézi mi a szitu. Nos a tükör egy varázstükör, pontosabban egy átjáró egy antizónába.

Doctor-Who-Takes You away

Odaát egy ilyen Hétszűnyű Kapanyányimonyók és Gollam szerelméből született figura, akit Hét Gyomor Cafatjának hívnak. Nagyon kedvesen felajánl egy businesst. A szónikus csavarhúzóért cserébe kiadja a vak lány apjának fellelhetőségét. Tiszta ferengi stílus (lásd: Star Trek Deep Space Nine). Persze nem az a figura aki betartja a szabályokat, és ennek kárát is látja. A húsmolyok elöli menekülésben megtalálják az átjárót, de mégsem oda kerülnek ahonnan indultak.

hét

Közben a vak lány kicselezi Ryant és hiába mondta a Doctor hogy maradjanak nyugton, ő azért is átmegy a tükrön. Jut eszembe a Doctorék éppen Alice-osat játszanak Tükörországban ahol megtalálják Hanne apját, és a másik valóságban halott anyját is. Amolyan fjordított világ ez, ahol az elhunytak élnek és ezt Graham is megtapasztalja. Mint az kiderül a két univerzum közti antizóna azért jött létre hogy az igazi világot elválassza az úgynevezett Solitract síktól, ami egy önálló tudattal rendelkező univerzum és ami létrehozta ezt a tükrön túli világot amiben Erik felesége él, bár tudja hogy meghalt. Mint ahogy látszólag Grace is, és ő sem érti igazán hogy lehet élő ha egyszer halott.

A nagy kavarodásban aztán Hanne is befut de ő egyből látja az összefüggést és megtagadja az anyját aki valójában nem is az anyja. Grahamnak ez sokkal nehezebben megy de még neki is sikerül rájönnie hogy nem veszítheti el újra akit vissza sem kapott igazából. Végül Erik is rájön hogy mi is az igazság a Tüköruniverzum kapcsán, ami egyre jobban kezd szétesni. Így már csak a Doctor marad odaát, de addigra a Solitract egy fehér széken ülő béka Grace hangján. Kicsit olyan mintha a Mennyországban lennénk ahol Isten bármilyen alakot ölthet.

Feltételezzük, hogy meghalt az apja. Vigyázz rá! Derítsd ki, ki más tudna gondoskodni róla.
Feltételezzük, hogy meghalt az apja. Vigyázz rá! Derítsd ki, ki más tudna gondoskodni róla.

Elengedni azt akit szerettünk iszonyatosan nehéz. Minden pillanatban arra vágyunk hogy ne legyen igaz. Hogy arra ébredjünk még mindig velünk van. De nem lehet visszatéríteni az időt. Meg kell értenünk hogy mindennek rendelt ideje van.

„ Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, ami ültettetett. Ideje van a megölésnek és ideje a meggyógyításnak; ideje a rontásnak és ideje az építésnek.Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a keresésnek és ideje a vesztésnek; ideje a megőrzésnek és ideje az eldobásnak. Ideje van a szakgatásnak és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak. Ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek.” (Prédikátor könyve 3,2-3,8)

 

Írta: Wolf

 

Oszd meg másokkal is!