POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw1162

Új Doctor Who 11.7

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.7 Kerblam!

Mindenki szokott vásárolni, és sokan szoktak kérni házhoz szállítást is. A Kerblam ennek a jövőbéli megvalósulása. A Doctor is kap egy csomagot, konkrétan egy fez-t amit nagyon valószínű hogy egy korábbi énje rendelt meg, csak kicsit lassú a kiszállítás. De miért van a szállítólevél hátára írva, hogy: Segíts?

dw1163Persze hogy mennek kideríteni ki küldte a kérést. A Kandoka bolygó egyik holdján működik a Kerblam raktára. Mivel fontos az emberi erőforrás, ezért a dolgozók 10%-a ember. Ez 10000 embert jelent. Hogyan lehet megtalálni a tűt a szénakazalban? Vagyis hogy lehetne rájönni hogy ki küldte az üzenetet? Erre Ryan adja meg a választ ha nem is közvetlen. Ugyanis ő pont ilyen helyen dolgozott vagyis a legkézenfekvőbb ha beépülnek munkásként. Szépen elvegyülnek, dolgozgatnak, kérdezgetnek, a robotok pedig felügyelik őket. Kicsit bizarr és gyomorforgató érzés, hogy egy robot utasítgat hogy dolgozz, de mivel általában az ilyen raktárakban az embereket robotoknak nézik (saját tapasztalat) így annyira nem meglepő.

dw1160Érdekes hogy a kiválasztás nem úgy megy mint az itt a Földön megszokott. Nincs állásinterjú, egy gép felméri a fizikai és intelligenciaállapotot és az alapján oszt ki mindenkit a megfelelő posztra. Persze a Doctor a saját céljuk érdekében kicsit módosít a felosztáson, de ennek még haszna is lesz később. A probléma abból adódik, hogy végig mindenki azt gondolja a robotok nem csak supervisorként funkcionálnak – már ha éppen nincs energiaellátási hiba miatti leállás – hanem egyes darabok valójában sokkal veszélyesebbek annál mint hogy azért izélgetnek mert nem dolgozol elég jól. Erre a célra (mármint a hajcsároskodásra) mégis az emberek a legjobbak, amit az arrogáns raktárvezető rendkívül jól szimbolizál. Ebből is adódik hogy az emberi logika dobja az alapvetést.

dw1161Mivel mostanság sokan eltűntek az üzemben és mivel ezzel az öntelt fazonnal nem lehet nem összetűzni, óvatosnak kell lenni. A Doctor viszont nem az a fajta akit érdekelnek az ilyen alakok, akinek a szája nagy de a…. hagyjuk 🙂 simán bemegy panaszt tenni Yazzal és Ryannal együtt. Mivel Kerblam önálló joghatósággal rendelkezik így nincs rendőrség aki nyomozzon, tehát marad az öntelt raktárvezető és a kissé flúgos HR-s. Amikor az egyik robot a karbantartó Charliera támad teljesen evidensé válik hogy a gépek megzakkantak és a maradék emberi állományt akarják kiírtani. De biztos hogy ez olyan evidens? Vagy mindent érdemes több felől megvizsgálni? Mondjuk a vizsgálat során felmerül az is hogy az elavultnak mondott technika mennyire elavult ténylegesen, és mennyire hasznos tud lenni. Illetve a szabályokat mikor kell áthágni? Mondjuk ha az ügy megkívánja?

Nem akarom ellőni a poént, de a fő mondanivaló hogy amíg nem alakulnak sorra technokrata kormányok, addig megmenthető az emberiség a gépek uralmától. Kérdés meddig maradhat ez így? Hiszen lassan mindent elvégeznek helyettünk a gépek. Ez bizonyos esetekben hasznos, de azért nem a végtelenségig. Mert tényleg úgy járunk ahogy Charlie mondja a filmben, hogy most még 10 százalék aztán 7, majd eljutunk odáig hogy leredukálódik 1-re. Mennyire akarunk a gépektől függni? Viszont nem kell drasztikus módszerekkel előállni az értelmes és hasznos megoldásért.  Addig is amíg ezen gondolkodunk, ha valaki vágyik egy spéci cuccra, Kerblamozza!

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!