POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
doctor-who-demons-of-the-punjab-4

Új Doctor Who 11.6

Az új Doctor Who sorozatról részenként

11.6 Demons of the Punjab (Pandzsáb démonai)

Mindenkinek vannak démonai amikkel fél szembenézni. Na de mi van akkor ha a démonok nem gonoszak, inkább amolyan segítők? Van olyan hogy egy rosszindulatú élőlény szellemiséget vált? Az pedig pláne érdekes, hogy mit keresnek Pandzsábban? Sok a kérdés amire választ kell találni, de a Doctor mindig ilyen helyzetekbe botlik.

dw-demons-punjab2

Az egész történet Yaz nagyijának titka. Konkrétan a születésnapját ünneplik, az ünnepelt miután kimorgolódta magát hogy anno ő volt az első nő aki Pakisztánban ment férjhez, most pedig egy tolószékben kell üljön és bolti tortával kénytelen beérni ajándékot ad a szeretteinek. Ami számunkra különösen érdekes, és a Nani számára is kiemelten fontos egy törött karóra amit kedvenc unokája Yaz kap. Ránézésre egy szimpla karóra, de olyan titka van amit nem akar részletezni de megjavítani sem szabad. Persze a fiatal rendőrlányt nem hagyja nyugodni mit rejteget, ezért a Doctorhoz fordul segítségért aki viszont húzódozik attól hogy segítsen, mert valakinek a privát történelmébe beavatkozni eléggé necces. Ettől függetlenül közös megegyezéssel elutaznak Lahorba, az 50-s évek környékére. Úgyis csak egy órácskára mennek és csak szemlélnek.

Ahogy megérkeznek rögtön a sűrűjébe esnek bele. Először is mert a Doctornak megjelennek a fejében a démonok és ez nem éppen egy kellemes élmény. Másrészt mert az első szembejövő ember Yaz kvázi családtagja. Az hogy miért kvázi, az később derül ki. Felszállnak a szekerére hiszen Ő el tudja vinni őket Umbreenhez, vagyis Yaz nagymamájához aki most még nem a nagymamája, tehát nem is tudhatja hogy az unokája látogatja meg. Mondjuk az angolok ott Pakisztánban nem voltak túl szívesen látott vendégek akkoriban, hiszen a kis csapat pont 1947-ben kötött ki. Konkrétan aznap amikor Londonban meghúzták a határokat India és Pakisztán között és ezzel ketté osztották Pandzsáb tartományt. Ez azért történelmi tény mert a tartomány hindu és muszlim hívei nem nagyon szerették egymást, ezt a bejelentést követő zavargások és a milliónyi áldozat mutatja talán legjobban.

doctor-who-demons-of-the-punjab-1

Nem óhajtom az egész epizódot leírni, inkább foglalkozzunk a démonokkal akik az erdőben laknak.  Ennek olyan thiller szaga van,nem? Nos, ezek a figurák képesek eltűnni az ember szeme elől egy villanás alatt mint kiderül egy saját teleport rendszert hozva létre. Amikor megtalálják a szádhu holttestét ahogy a démonok éppen felette állnak mindenkinek evidens lesz, hogy kik tehetnek a szent ember haláláról. Főleg hogy egy fura anyagot is maguk után hagynak. Egy kis kitérőként  annyit, hogy mi is a szádhu: „a hinduizmusban vallásos aszkéta vagy szent ember, aki legfőbb célja a megszabadulás (móksa), Isten keresése és a szellemi megvilágosodás elérése. Ez a lemondások (szannjásza), a meditáció és a jóga útján érhető el.„ Megint köszönöm Wikipédia a segítséget. A Doctornak rögtön feltűnik hogy az őket felvevő szekeret hajtó Prem (aki Yaz majdnem nagypapája lett azáltal hogy Ő vette el a nagyit de később meghal) olyan lazán kezeli a dolgot, mintha csak gombát szednének az erdőben.

WARNING: Embargoed for publication until 19:50:01 on 07/10/2018 - Programme Name: Doctor Who Series 11 - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Picture Shows: Doctor Who Series 11 Guest Star **Strictly embargoed until 07/10/2018 19:50:01** SHANE ZAZA - (C) BBC / BBC Studios - Photographer: Various

Elmondása szerint a háborúban, a bátyja elestekor már látta a démonokat így már nem lepődik meg semmin. Azon sem hogy az öccse egy idealista, aki meggyőződéssel harcol azért hogy India csak a hinduké legyen, Pakisztán pedig a muszlimoké. Na de azonosítsuk be az idegeneket. A thijarik orgyilkosok de még a Doctor sem találkozott velük eddig, így csak a kapott információk alapján ítélik meg őket. Mikor ellopja a kaptárból az urnát és kielemzi még furcsább lesz az egész, mert konkrétan az elhunyt emberek minden alkotóeleme megtalálható benne de az egész kép csak akkor áll össze amikor az idegenek „elrabolják” és felvilágosítják hogy ők már nem orgyilkosok többé hanem amióta elpusztult a bolygójuk, amolyan megfigyelőkké váltak akik a maguk módján meggyászolnak mindenkit aki egyedül hal meg.

dw-demons-punjab

Számomra kicsit érthetetlen volt elsőre hogy egy ösztönösen gyilkos fajból hogyan lesznek ártatatlan, békés tanúk. De lehet ezt kellene megértenie az emberiségnek is. Ugyanabból a fajból származunk és ugyanabban az életben hiszünk. Mindegy hogy hindu, muszlim, zsidó, keresztény vagy ateista mert egyszer mind meghalunk és akkor mindegy lesz a származás, a vallás. Az számít hogyan éltünk. Meg tudtuk-e élni amit adhatott nekünk a Sors, vagy elpazaroltuk gyűlölködésre? A szeretet a leghatalmasabb fegyver, de az egyetlen ami nem halálos. Ez az egyetlen fegyver aminek nem hogy hallgatnia kellene, hanem ellenkezőleg: Hatalmasabb robajjal kellene hogy szóljon mint a legnagyobb töltetű atombomba. A démonok megértették ezt, mi mikor fogjuk?

Írta: Wolf

Oszd meg másokkal is!