POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Doctor-Who-Resolution-New-Years-special-feat-780x405

Új Doctor Who 12.0

Az új sorozatról részenként

12.0 Resolution (Fogadalom)

Őszintén megmondom, megpróbáltam félretenni minden eddigi negatív vagy pozitív benyomásomat a legutóbbi évad kapcsán, és igyekeztem objektíven nekiülni a jó darabig utolsó új epizódnak. Úgy voltam vele, hogy hiába nem karácsonyi hanem újévi különkiadás (mert miért pont ezt a tendenciát ne rúgták volna fel), azért csak túl vagyunk tíz epizódon, hátha tudnak végre valami igazán nagyot dobni, ahogy egy új évad 0. részéhez illő. Nos, olyan lett mint a bíró okos lánya a magyar népmesében. Hozott is izgalmat meg nem is, volt is benne főellenség meg nem is, jó is volt meg nem is.

Rögtön a 9.századba megyünk vissza egy történetmesélő által, aki elregéli, hogy akkoriban volt az embereknek egy nagy közös ellensége akit nagynehezen sikerült legyőzni. Három felé osztották és elvitték a világ három különböző pontjára. Érdekes módon a Csendes-óceán mentén élők és az oroszok sikeresen őrizték több mint 1200 évig csak a britet nyilazták le még Yorkshire-ben. Most nem azért, de mennyire gáz már magunkat cinkelni.

doctor-who-resolution-lin-tardis-sewers

Hirtelen ugrunk a jelenbe, egy pince van azon a helyen ahol anno Egbert király alattvalójának teste feküdt a poros úton. Ne tessék kérdezni hogy lett a sheffieldi városháza ott, nem voltam még Sheffieldben sem 801-900-ig, sem azóta. Mindez, és a régió stimmel. Igaz az azért erősen meglep, hogy a Doctor sem járt arra a IX. században pedig ő megtehette volna. Másrészt ha mi emberek legyőztünk egy ekkora veszélyt dárdákkal meg nyilakkal, akkor most miért vagyunk rászorulva a Doctorra? Ellustultunk? Vagy egymást irtani könnyebb mint újra szembenézni a Dalekkel? Mert kiderül gyorsan, hogy ez a feldarabolt ellenség nem más mint az idegbeteg konzervdobozos faj, akiknek ugye kedvenc szavajárása a: Megsemmisíteni! Persze aki még nem látta ezt a polipszerű élősködőt – mint például a régészek akik sikeresen kiásták és UV lámpa alatt hagyták, vagy a Doctor csapata – azoknak teljesen új és érthetetlen.

doctor-who-resolution-return-of-the-daleks

Jut eszembe, a csapat éppen újévi turnén van, de 19 újév után a huszadikra már nem marad idő mert a TARDIS vészjelzője nagyon rosszat mutat, ezért megjelennek a pincében. A dalektakonyból mintát véve máris rohannak Graham nappalijába, hogy a Doctor tojások segítségével elemezze. Mondjuk hogy ehhez miért kell lakásra menni amikor a TARDIS-ban szinte minden adott nem értem, de az biztos, hogy ez jó indok valaki olyan megjelenésére aki legalább annyira nem kívánt vendég mint a guruló fémkuka. Konkrétan Ryan apja jött családegyesíteni. A Doctor rögtön elsőre le is oltja, ahogy azt kell. De Grahamtől is kap valamit: “A család nem csak a DNS-n múlik, vagy a nevünkön. Azon is múlik, hogy mit teszünk!”

A dalek szépen rátelepszik Linre a régészcsajra, és elindul visszaszerezni a fegyvereit. Közben egy-két ember meghal, ahogy az a dalekes epizódokban szokott, de ugyebár ez csak járulékos veszteség. A Doctor leggyorsabb megoldás gyanánt meghívja szerény kis rendőrségi telefonfülkéjébe a másik régészt, aki már rögtön az Őrzők rendjét emlegeti, mivel fixa ideája hogy léteztek, ahogy a Remény-völgyi csata is megtörtént. Hiszen vannak feljegyzések. Amíg ezen gondolkodnak, válaszul arra hogy Lin mobiljelével megtudták hol a dalek, a fémdobozos pszichopata kicsinálja a TARDIS irányítását, amiből a Doctor rájön, hogy a helyzet rosszabb mintha csak egy szimpla dalek lenne az ellenfél, mivel ez egy felderítő, ami a tucatdalekek továbbfejlesztett változata. Gyönyörű átverés a Doctortól, hogy Grahamet elküldi mogyoróvajért, hogy megkenjen egy olyan alkatrészt ami valószínű nincs is a TARDIS-ban, aztán otthagyja szépen mint eb a… hagyjuk.

Sikerül a Doctornak beszélgetni az idegennel, aki persze próbálja kilőni (a szó szoros és átvitt értelmében is) az összes lehetőséget, hogy a Doctor ne tudja követni, de ennél sokkal nagyobb gond, hogy a UNIT-ot financiális problémák miatt felfüggesztették, és ezt az Egyesült Királyság vészhelyzeti segélyvonalától kell megtudni.

dh12

A dalek talál egy helyet ahol új burkolatot tud készíteni magának. Miután a lány megszabadul a lénytől, a Doctor is találkozhat a karcsúsított design szerint épült szörnyeteggel, akinek be is mutatkozik. Aztán a bádogkasztnis összefut néhány katonával, bemutatja hogy már rakétái is vannak, így a hadsereg két maroknyi egysége nem nyerhet ellene. Betör a kormányzati kommunikációs központba, blokkolja a Királyság egész területén a wi-fi és mobiljeleket (az a kis “szkeccs” ami tökéletesen mutatja az online világtól való függést a leggyönyörűbb az egész epizódban). Persze a Doctor is megjelenik, aztán némi közelharc és szétkapott mikró segítségével sikeresen felgyújtja a dalek vázát. Persze ez nem ilyen egyszerű, de azért csak nem mondom el az egészet.

Összességében nézve nem volt egy rossz epizód (végre egy régi ellenség), nem is adja könnyen magát, de azért ennél kicsit többet is tehettek volna bele. Egy dalek nem csinál nyarat vagy újévet de 2020-ig nem lesz más, úgyhogy ezzel kell beérni. Bízom benne, hogy a tizenkettedik szezonban a mostani gyerekbetegségeket (egy több mint 50 éves sorozat esetén lehet ilyent írni?) sikerül kigyógyulni belőle és nem a túlzott politikai korrektség mentén fognak haladni a sztorik hanem rájönnek hogy mi a sorozat vonzereje. Például dupla epizódok, cybermanek, még több dalek, és amitől kerek a Whoniverzum. Ebben a reményben küldjük szabira a női Doctort, és addig emlékezzünk meg az elődeiről.
12

 

Oszd meg másokkal is!