POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dh5.3

Új Doctor Who 5.3

Az új sorozatról részenként

5.3 Victory of the Daleks (A dalekok győzelme)

A Tizenegyedik Doctor Amy-vel, Churchill irodájában vitatja meg a hadi stratégiát, miközben a Kilencedik ugyan ebben az évben London felszínén Rose-zal és Jack Harkness kapitánnyal bizonygatja, hogy mennyire tud táncolni.

Ez az 1941-es év elég mozgalmas időszaknak látszik az emberek életében, megfelelő alkalomnak bizonyul egy idegen faj újjáteremtéséhez, mert a földlakók annyira egymás lebombázásával vannak elfoglalva, hogy fel sem tűnik nekik egy embernek álcázott android, aki olyan szuperfejlett harckocsikat talál fel, amik nagyon hasonlítanak az egész téridő legpusztítóbb, legkitartóbb, leggyilkosabb katonáira.

dw5.3dtr

Legutóbb bolygókat lopkodva próbálták megsemmisíteni minden világ összes anyagi létezőjét, amit még a nagyon elfoglalt földlakók is észrevettek olyan jelekből, mint hogy az égen idegen bolygók jelentek meg, és az egész Földet megszállták a dalekok, ennek ellenére Amy még csak hasonlóra sem emlékszik.

Churchillnek kezdetben voltak fenntartásai az eszközöket illetően, ezért is szólt a Doctornak, aki azonnal (egy hónappal később) a segítségére sietett. Elmagyarázta, hogy a dalekok valóban a legalkalmasabb lények az ellenség elpusztítására, de azután mindenki más is a dalekok ellenségévé válik, Churchill azonban, másképp látja a helyzetet:

“Ha Hitler megszállná a poklot, kedvező ajánlást adnék az ördögnek!”

Éljenek az új dalekok!

Bármilyen életképtelen legvégét járó maradványokként maradnak fenn, a dalekok mindig képesek újjáéledni. Most szerencséjük volt, találtak egy Eredet Példányt, ami tiszta dalek DNS-t tartalmaz, ebből lehet új dalekokat teremteni. Ez még egy dalekhez képest is ravasz – mondja a Doctor – de ezen kívül még arra is ügyeltek, nehogy illetéktelenek kezébe kerüljön az eszköz, a most életben maradt dalekok pechére, mivel ilyen megnyomorodott formájukban őket sem képes felismerni.

Mindenkor ismert viszont a dalekok legfőbb ellensége, akinek a vallomása elegendő ahhoz, hogy a szerkezet elfogadja azt a dalekok azonosítására. Ezért a Doctornak csapdát állítottak, amibe ő sikeresen bele is sétált. Így jött létre a magasabb és színesebb dalek faj, aminek első intézkedése az volt, hogy elpusztítsa az őket létrehozó, tisztátalan elődeiket.

dw53dun

Jammie Dodger, a TARDIS önmegsemmisítője

A Jammie Dodger egy linzerkarikához hasonló, lekvárral töltött aprósütemény, ami 2009-ben a britek legkedveltebb édes kekszének számított. A Doctor ezzel próbálja megtéveszteni a dalekokat, akik mit sem tudnak a kulináris élvezetekről, és még azt is elhiszik – ameddig nem szkennelik – hogy egy édesség is lehet önmegsemmisítő eszköz.

Tudnak azonban valamit a Doctorról, ami felhasználható ellene, mégpedig azt, hogy magát bármikor feláldozná azért, hogy megvédje az univerzumot a dalekoktól, de a Földet nem tenné kockára az egész univerzumért sem. És bár az utolsó hajójuk olyannyira a végét járja, hogy még egy hármas szintű bolygó ellen sem lennének képesek támadást indítani, a dalekok felismerik a lehetőséget abban, hogy ezt az emberek simán el tudják intézni egymás között is, ezért kivilágítják egész Londont, hogy megfelelő célpont legyen a német bombázók számára.

Edwin Bracewell professzor

Eközben lenn a Földön, pontosabban a föld alatt, egy tudós-feltaláló aki egészen addig embernek hitte magát azzal szembesül, hogy mindvégig egy android volt, akit a saját harckocsiai alkottak meg egy létező ember mintájára. Még mielőtt végleg magába roskadna, Amy közreműködésével felfegyverkeznek a dalekok ellen, csak azzal nem számolnak, hogy a professzorba egy Feledés Kontinuum-ot (egy befogott féregjárat, amely végtelen energiával látja el) építettek, aminek robbanóereje akkora lenne, hogy a hatását megéreznék más dimenziókban is. Ahhoz hogy az aktiválás után hatástalanítani lehessen, az androidnak hinnie kell magáról, hogy mégis inkább ember. És mit gondoltok, melyik lesz a legemberibb érzés, aminek emlékét felidézve megmenekül az egész emberiség?

dw5.3eb

Ennek ellenére sem igazán lesz boldog a vég, mert ennyi idő éppen elég a dalekoknak ahhoz, hogy meglépjenek a Doctor elől. A professzor is sejteni véli a sorsát, tudja nem más mint egy rakás idegen technológia ami nem való erre a földre, így hát várja, hogy a Doctor lekapcsolja őt. A Doctor pedig nagyon komolyan veszi a mindenféle szabályokat, éppen ezért elugrik még elintézni néhány fontosabb dolgot, de megígéri a professzornak, hogy azután rögtön, de azonnal lekapcsolja, mondjuk úgy 5, 10, esetleg 15 perc, vagy fél óra múlva, és az is lehet, hogy ezek a percek – Amy már csak tudja – években lesznek mérhetőek.

 

 

Oszd meg másokkal is!