POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
ada-noor-doctor-who-spyfall2 bbcamerica

Új Doctor Who 12.2

Az új sorozatról részenként

12.2 Spyfall (Kémszakadás) 2.rész

Gyorsabb vagyok mint a TARDIS, még ha az idő visszatart is. Na az ilyen kínrímek után nézzük tovább a történetet, avagy folytassuk a második résszel!

Ott hagytuk abba, hogy a Doctort eltranszportálták valahova, a brancs pedig a zuhanó repülőn maradt abban a tudatban, hogy nekik annyi. Mondjuk a Master is ebben a hiszemben van. Nos, a Doctor bolyong a gyökérerdőben és magával beszélget. Ez másnál a totális megzakkanás biztos jele, nála csak annak az ellenőrzése hogy él-e még. Szépen megvitatja magával, hogy mit mondana a többieknek ha ott lennének. Ne essetek pánikba! Miközben ő is pánikol. Csak én érzem ezt kicsit skizofrén állapotnak?

Na mindegy, közben a repülőgép aminek ugye nincs pilótafülkéje, szépen zuhan lefelé ahogy azt a gravitáció törvénye előírja. Mondjuk általában egy repülőgép amin bomba robban darabokra szakad a detonációtól vagy az utána következő légnyomás különbségtől nem pedig hosszú percekig zuhan. De főleg nincs rajta az ülések alatt Ryan neve, meg hogy melyik ülés zsebébe nézzen be, ahol van egy kis tájékoztató füzet arról, hogyan vezessünk pilótafülke nélküli repülőgépet. Alaptartozék minden utasszállítón a “Hogyan legyél rosszul ha nem találod a zacskót?” című brossúra mellett. Ja nem. Na mindegy. A lényeg, hogy csatlakoztasd a padlólemezben levő kábelt a telefonodhoz.  Hopp, máris megjelenik a kijelzőn a repcsi semtaikus rajza meg a 4 irányzék nyíl, és mint egy faék szintig egyszerűsített szimulátor game-ben, szépen ennek a négy nyílnak a tapizásával elirányítod a gépet, miközben egy előre felvett videón a szmokingos Doctor szól hozzád. Abszolút reális nem?

Eközben a Doctor, aki nincs ott hanem ugye a gyökérerdőben, találkozik egy ránézésre XIX. századi hölggyel, aminek szintén nagy a valószínűsége. Az még furább, hogy a kishölgy, aki Adaként mutatkozik be a Doctornak, lazán kezeli a dolgot, és nem zavarja az a fénytestű sem, aki megjelenik mellette arra a szóra, hogy Kasaavi, épp ellenkezőleg, a védelmezőjének tekinti, holott nem az. Vagy nem tudjuk. A Doctor szerint nem az, Ada szerint meg de. Mivel nincs sok menekülési opció az Ada által felajánlott lehetőséget választva tényleg a XIX. Századi Angliában, konkrétan Londonban találja magát.

Közben a repcsi kvázi automatapilótát használva a Barton által előre programozott helyre megy. Jut eszembe Barton! A Master TARDIS-a – ami esetünkben az előző részben látott faház – éppen repül, és a házikóban ki van éppen a Masterrel? Igen, Barton. Persze a Master el van szállva magától, de némileg szárnyaszegetten pottyan vissza a valóságba, amikor rájön, hogy ördögi mesterterve valahogy nem úgy sikerült ahogy azt szerette volna.

dw-spyfallp2-1 bbc

Na de vissza a Doctorhoz, avagy a Csodálatos Hoppanőhöz (ez nekem jobban tetszik mint a Csodálatos Hoppanó Nő, ráadásul a Doctor csak nem tudja megszokni a női alakját, pedig most már azért elég sok idő eltelt a reinkarnációja óta). 1834-ben vagyunk, ami megint csak nem egy random év, hanem a viktoriánus korabeli Angliában egy fontos esztendő. Na tessék, ki volt jó angol történelemből? Ok, nem kell tülekedni, elmondom. Egyrészt azon év októberében égett le a brit parlament épülete, és vele együtt az eredeti Big Ben (ugyanis a Big Ben nem az egész épület, csak az a torony volt, ahol a híres harang van, mára már csak a harangot hívják így, a torony II. Erzsébet nevét viseli), másrészt ebben az évben hirdették ki az úgynevezett Új Szegénytörvényt is. Na itt jelenik meg hirtelen a Master, miközben a brancs is Londonba tart, csak éppen jó néhány évvel később, de most a Master érdekesebb a mis szempontunkból.

Hatásos az antréja, de személy szerint azért jött, hogy kiderítse hogyan menekült meg a Doctor. Nahát, nahát, van amit még ő sem tud. Azzal tisztában van, hogy a fénytestek valójában a már Ada által említett kasaavi faj tagjai, de (és itt jön a meglepi) nem ő irányítja őket! Amolyan érdekszövetség köti össze őket, de ez a szadista, öntelt, pszichopata nem tud mindent. Milyen Master az ilyen? Az ördögi mivolt azért nem elég önmagában. Ja és ha nem mondtam volna, a Doctor sem csak úgy véletlenül kötött ki 1834-ben. Kibe fut bele? Charles Babbage-ba, a kor híres polimatematikusába (főleg matematikus, de egyben feltaláló, mérnök, és filozófus is), aki ha nem is dolgozta ki de elkezdte a differenciálgépet. Nos, az ő házában van az az úgynevezett Ezüst Hölgy ami a Master kunyhójában is megvan egy példányban, és ezt a “reprodukciót” is ő adományozta. Mint kiderül azért, mert ezek a kulcsok a kasaavik megjelenéséhez.

Közben Ryanéket megtalálja Barton, és persze kihasználva a modern kor lehetőségeit (lásd: fake news) menekülésre kényszeríti őket. Szerencsére Essex, ahol kikötöttek a repcsivel, Graham terepe, így van némi lehetőségük elbújni anélkül, hogy Barton megtalálná őket. Mondjuk ez a Doctornak sem sikerült, bár tény, hogy időben közelebb került hozzájuk, ha térben távolabb is, mert az egyik kasaavin keresztül (Adával együtt) 1943-ban kötöttek ki, csak éppen Párizsban. Igen, a kasaavik valójában amolyan időben és térben teleportáló lények, akik amolyan kapuk a különböző helyek és évek közt, mivel mindenhol ott vannak.

WARNING: Embargoed for publication until 21:00:01 on 05/01/2020 - Programme Name: Doctor Who Series 12 - TX: n/a - Episode: n/a (No. 2) - Picture Shows: POST TX ONLY **STRICTLY EMBARGOED UNTIL 05/01/2020 21:00:01** O (SACHA DHAWAN) - (C) BBC - Photographer: Ben Blackall

Most ugorjuk át, hogy Barton elraboltatta a saját anyját és a kasaavik elvitték, vagy hogy a Master mindenhova követi a Doctort és a nácik által megszállt Franciaországban valami Obersturmbannführerszerű parancsnokot jelenít meg (hatalommániásként csodálom, hogy ennyivel beérte, bár tény hogy így könnyebb a vadászat). Lendüljünk túl azon hogy a Mastert alakító Sacha Dhawan szülei ugyebár Indiából származnak, tehát nem éppen az árjaság szimbóluma, mert ezt megmagyarázták egy észlelésszűrővel, vagyis az emberek azt látják amit látni akarnak. Fontosabb, hogy a Madelaine fedőnevű Noor Inayat Khan (a II. világháborúban brit hírszerzés ügynöke volt, aztán 1944-ben a dachaui koncentrációs táborban meghalt), aki elrejti őket.

Persze szép az, ahogy Graham játssza a magabiztos titkosügynököt, de sokkal szebb ahogy a Doctor egy Morse távíróval kihívja a Mastert egy amolyan egy az egy elleni mérkőzésre. Itt a Master elmondja, hogy az a célja hogy elpusztítsa az emberiséget, amit a Doctor annyira kedvel és ebben Barton és a kasaaviak segítenek neki, akiket persze majd kiiktat ha elvégezték neki a piszkos munkát. Na és persze mindezt azért mert a Doctor anno elpusztította a közös otthonukat. Vagy nem is ő volt?

dw-spyfallp2-12 bbc

Barton ugyebár a technika révén bárkit elérhet, és ez a jövőnkre nézve eléggé veszélyes. A sztori szerint az emberiségnek 3 perce maradt az életéből, de ha picit belegondolunk a Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat és a többi platform aminek kiszolgáltatjuk magunkat, együtt kiadják az életünket. Nincs hova elbújni, nincs többé olyan hogy magánélet. Lehet, hogy nem 3 percünk van, hanem 3 évtizedünk vagy évszázadunk. Ki tudja? De az biztos ha nem figyelünk, amit most social media néven emlegetünk az hamarosan a valódi életünk lesz. Feltöltjük magunkat a hálóra, és a fizikai testünk csak vegetálni fog ha nem vigyázunk!

Nem spoilerezem el mi történik végül, de azt elmondhatom, hogy megmenekülhet a Föld ha nem adjuk ki a kezünkből az irányítást! Úgyhogy ha ezt a posztot elolvastad, kapcsold ki a géped/telefonodat, nézz fel és lásd meg a világot (vagy legalább a hozzád közel eső szeletét) a Te szemeddel! A legértékesebb hardver a világon a Te agyad ami a Te DNS-edből alakult ki! Ne engedd át senkinek és semminek, különben nincs jövőnk!

WARNING: Embargoed for publication until 21:00:01 on 05/01/2020 - Programme Name: Doctor Who Series 12 - TX: n/a - Episode: n/a (No. 2) - Picture Shows: POST TX ONLY **STRICTLY EMBARGOED UNTIL 05/01/2020 21:00:01** The Doctor (JODIE WHITTAKER) - (C) BBC - Photographer: Ben Blackall

Írta: Badwolf

Oszd meg másokkal is!