POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
2-00dw

Új Doctor Who 2.0

Az új Doctor Who sorozatról részenként

2.0 The Christmas Invasion (Karácsonyi támadás)

Mindegy ki mit ünnepel ilyenkor, a karácsonyi időszak a várakozásról szól. Várni a Megváltó születését, várni a feldíszített fát, várni az ajándékozást, várni, hogy elkészüljenek a finom ételek, várni, hogy hazamenjenek a rokonok, várni, hogy mikor mindenki elaludt, tejjel és maradék sütivel könyvet olvassunk a fenyőillatú szobában.

Jackie Tyler várja, hogy a lánya, túlélve az időspirálba való betekintést és a Dalekok támadását, valahogy mégis haza érkezzen hozzá karácsony estére, többszázezer évvel későbbről. Rose Tyler várja, hogy a Doctor magához térjen, és kiderüljön ki az aki lett belőle a regeneráció után. A Doctor várja, hogy az időspirál energiája távozzon belőle, és rá tudjon állni a vadiúj lábaira. Az idegenek várják, hogy megadjuk magunkat, az emberiség egy része pedig magas épületek tetejének legszélén várja, hogy valaki megnyomja a nagy, fenyegető gombot.

Nem annyira illik ez a sztori a Doctor Who karácsonyi különkiadásai közé, azok a történetek sokkal meseszerűbbek, inkább a gyerekekhez szólnak, és a végén még annál is jobbra fordul minden, mint ahogy azt egyébként is megszokhattuk már. Ennek a résznek a végén viszont még a hóesés is csak egy szétporladt űrhajó hamvait jelenti, amivel az emberiség megmutatja a békésnek egyáltalán nem mondható oldalát, most éppen Harriet Jones parancsára. Hat szó Harriet Jones, mindössze hat szó. Ez lesz a válasz arra a kilenc betűre, ami megnevezi a fegyvert használó intézményt, és egyben az induló másik sorozat címét is adja.

Torchwood

A sorozatban a Torchwood 3 intézmény vezetője Jack Harkness kapitány, ő és a csapata a Cardiffon keresztül haladó tér-idő hasadékon át érkező idegen lények és technológiák működését, hatásait próbálják irányításuk alatt tartani. Ha a Doctor Who – néhány rész kivételével – családi sorozatnak mondható, akkor Torchwood lenne ennek felnőtteknek szóló mellékága, én mégsem ajánlanám 135 éven aluliaknak a megtekintését, mert bármilyen érdekesek is ezek a részek, néhány jelenet kegyetlenebb mint amit el lehetne viselni anélkül, hogy annak képei örökre beleégjenek az ember agyába, bármennyire is szeretné végérvényesen kitörölni onnan. (Én szóltam!)

Kicsoda Arthur Dent?

2-00ad

Élt egyszer egy ember, akinek köszönhetően már tudjuk, hogy a válasz 42, aki figyelmeztetett minket, hogy a világegyetem bármely pontja felé is tartunk, törölközőnek mindig lennie kell nálunk, aki tudta hogyan találták fel a Végtelen Valószínűtlenségi Hajtóművet, aki elmagyarázta miért nagyobb teljesítmény a macskaajtó kiötlése, mint a gravitáció felfedezése, és aki pontos és körültekintő leírást adott arról, hogyan tanulhatunk meg repülni. Douglas Adams volt, aki nélkül Arthur Dent soha nem stoppolhatta volna körbe a galaxist pizsamában és fürdőköntösben, róla emlékeznek meg ebben a részben, mikor a Doctor – miután tea hatására magához tért – legyőzi az ellenséget. Douglas Adams Doctor Who epizódokat is írt, a Shada és A halál városa című regények ez alapján készültek.

Sycorax

Emberi formához szokott szemeknek már a megjelenésük sem mondható vonzónak vagy bizalomgerjesztőnek, és a koponya formájú védősisakjuk sem segít enyhíteni ezen a képen, de egyébként sem igyekeznek kedvesnek mutatkozni más fajok előtt. Elég babonásak, hisznek a varázslatban és a boszorkányságban, a technológiájuk egy része is erre épül. A hajójuk meteorból lett kivájva, a fedélzete katedrális-szerű, ahol különböző rituálékat tartanak. Egyik fegyverük az energiaostor, ami egy csapásra megsemmisíti a szervezetben lévő összes húst, így csak égett csontokat hagy meg áldozataiból. Ellenségeiken szokták még alkalmazni a vérvezérlést, ez tömeghipnózisnak felel meg, aminek egyik korlátja, hogy nem lehet rávenni senkit az öngyilkosságra, mivel a szervezet önvédelmi mechanizmusa erősebb.

2-00syc

Kicsoda a Doctor?

Ha nem is balkezes, de legalább lenne vörös hajú. Vicces, szarkasztikus, szexi, csődtömeg, hazárdőr, harcos, gyáva, áruló, hazug, idegroncs? Nem lehet tudni – mondja magáról – mert mindez még nincs kipróbálva, de mindenképp ugyan az a Doctor, aki eddig is volt. Aki szerint a teázás egy túlhevített szabadgyökös és csersavas infúzió, amely a szinapszisok igazi gyógymódja. Miután ennek köszönhetően végre magához térve egy újabb megszállási folyamat tetőpontjára érkezett, felteszi a kérdést, ami számára adott helyzetben a legfontosabb:  “Hogy nézek ki?” Aztán meglátja azt a nagy fenyegető gombot, amin látszik, hogy egész biztosan, semmilyen körülmények között, senkinek a világon, soha, de soha nem szabad megnyomnia, amit persze ott és abban a pillanatban használni fog. Itt kezdünk képet kapni róla, milyen is lesz majd a tizedik Doctor. Aki elsőre megkegyelmez, de nem ad második lehetőséget. Aki nem akarja megmutatni, mire képes amikor büntet.

Minden vadonatúj számomra

Ott áll a TARDIS az esti hóesésben, nem messze Rose lakásától. Az utcán emberek, barátok és ismerősök. Így indul el a Doctor a várakozások után, hátra hagyva háborút és egyedüllétet, jól megnézve mindent amit eddig is látott, de most egy másik szemmel vizsgálva ugyanazt. Hogyan és hol érhet véget ez a történet? Mi már tudjuk. Ő még nem.

Oszd meg másokkal is!