POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw37kk

Új Doctor Who 3.7

Az új Doctor Who sorozatról részenként

3.7 42 (42 perc)

A 42 nem valami boldog szám, és még csak nem is prím. Legközelebbi szomszédjai viszont ikerprímek, közülük a 41 már boldog még a 43 csak prím, a 44 viszont megint boldog de nem valami prím. 42 a válasz az életre, a világmindenségre, meg mindenre, de arra nem, hogy mennyit kapsz ha megszorzod a hatot kilenccel (kivéve a 13-as számrendszerben). Más a helyzet ha azt kérdezzük mennyi 2x3x7 mert ez három különböző prím szám szorzata, és ennek eredményeként a 42 szfenikus számnak is mondhatja magát. Ahogy szintén jó kérdés lehet, hogy mennyi 6×7 (ahol a hat és a hét egymás után következnek), mert ebből rögtön kiderül, hogy egy téglalapszámmal állunk szemben. Ezen kívül Harshad-szám, mert osztható saját számjegyeinek összegével, és mivel ez az elnevezés a harsa (nagy öröm, vidámság) szóból ered, a 42 már majdnem boldog, és ha ez még mindig nem vigasztalná akkor gyorsan ki kell róla jelenteni, hogy ő az egyetlen olyan elsődleges áltökéletes szám, amely kétszámjegyű.

Láthatjuk, hogy számtalan oka lehet annak ha valaki ezt a számot választja magának, mégis mikor megkérdezzük miért pont  42, általában azt a választ kapjuk, hogy mert csak úgy és egyébként is tök mindegy volt… ja és mert Douglas Adams. És Douglas Adams miért pont ezt a számot választotta? Kellett neki egy szám, egy közönséges, nem túl nagy szám, amikor eszébe jutott a 42, és leírta. Vagyis a 42 azért lett világhírű, mert látszólag teljesen hétköznapi.

40p

Ennek az epizódnak a címe állítólag egy másik sorozat, a 24 elnevezéséből adódott amiben – akárcsak ebben a részben – a cselekményt valós időben mutatják be, és mert Douglas Adams. A Doctor Who epizódok közel 45 percesek, így ebben a részben pontosan 42 percük van a szereplőknek megakadályozni, hogy hajójuk a Napba zuhanjon. Mindez a 42. században történik, a második nagy és bőséges emberi birodalom korában, ami ekkora már három galaxist tesz ki, és amikorban az égitestekből kinyert energia üzemanyagként való felhasználását betiltották. Ezzel a hajóval mégis szerették volna megcsapolni a Torajii rendszer központi csillagát, aki ez ellen a maga módján megpróbált tiltakozni, jelezve, hogy ő bizony él.

34p0

Itt jön a Nap

Ahhoz hogy vissza tudják fordítani a hajót, ki kell nyitni 29 ajtót, amik reteszzárasak (nem nyitja a szónikus csavarhúzó) és jelszóval védettek. Ezek a szavak általában egyszerű kérdésekre adott válaszok, amiket a legénység tagjai állítottak össze, sajnos nem túl átgondoltan. Mert hibázni nem lehet, viszont nem mindenki emlékezhet pontosan a valamikori kedvenc színére, a boldog prímek számsorozatát is csak kevesen tudják folytatni, és hogy Beatles vagy Elvis dalokat töltöttek le többen arra még a Doctor sem tud válaszolni a sokkal fontosabb B-terv kidolgozása közben. “Here Comes the Sun” mondja ő, és marad még 29 perc 48 másodpercük elkerülni a találkozást.

29p

Eljött a Nap

Amit akkor még nem sejtenek, hogy a Nap már rég ott van a hajón és “Égj velem!” felszólítással szépen sorban legyilkolja a legénység tagjait. Martha Jones is találkozik vele, és miközben próbálja elkerülni hogy porrá égjen, csapdába esik egy mentőkabinban.

dw371a

A Doctornak még több feladatot kell egyszerre megoldani, ki kell derítenie ki az ellenség (a képen balra), meg kell akadályoznia, hogy a hajó a Napba zuhanjon és vissza kell vontatnia a mentőkabint. Az idő meg csak fogy. A fenti képen (középen) azt a kifejezést látjuk az arcán, mikor tudja, hogy a helyzet egészen kétségbeejtő, de biztos benne, hogy valahogy meg fogja oldani. Vagy mindenki meghal. Martha Jones (jobbra) nagyon bízik a Doctorban, de a tekintette inkább arról árulkodik, hogy szerinte ha nem is mindenki, ő egészen biztosan itt fog meghalni a 42. században, a Torajii rendszerben, egy fél univerzumnyira az otthonától.

17p

Pedig jól indult a nap

Mert Martha Jones, aki megelégelte hogy ő is csak olyan akárki, akit mindig el lehet vinni még egy utolsó kalandra, ma már törzsutas minősítésben nézhet szembe a halállal. Törzsutasnak lenni valóban kiváltságos helyzet. Jár hozzá egy telefon, amivel bárhonnan, bárhova, bármikor, bármikorba, bárkit felhívhatunk ha tudjuk a számát, és Martha Jones most úgy érzi beszélnie kell az anyukájával.

2p

Olvad a jég

Martha-nak látszólag javulófélben vannak a kapcsolatai, eltekintve attól, hogy az anyja tudtával hallgatják le a köztük zajló telefonbeszélgetéseket. Ugyanakkor egyre közelebb kerül a legénység egyik tagjához, akivel együtt próbálják jobb belátásra bírni a Napot, miközben idő előtt olvad a Doctor, akit azért kellett lefagyasztani mert a naprészecskék felette is kezdik átvenni az irányítást, ami ahhoz képest majdnem mindegy, hogy két perc múlva úgyis mind meghalnak. Amennyiben mégis sikerülne túlélniük, talán szemtanúi lehetünk egy forró csóknak, fültanúi egy újabb anya-lánya beszélgetésnek, és még az is lehet, hogy valaki kulcsot kap a TARDIS-hoz. Már ha túlélik…

0p

 

Boldog szám kalkulátor

Oszd meg másokkal is!