POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
lazarus

Új Doctor Who 3.6

Az új Doctor Who sorozatról részenként

3.6 The Lazarus Experiment (A Lazarus kísérlet)

Visszatérünk Martha Jones jelenébe, szobájának legunalmasabb szegletébe, a kötélen száradó bugyik korába, ahol és amikor nem történik semmi ami az utókor számára feljegyezésre érdemes lenne, hacsak valaki azt nem állítja a tévéből, hogy egyetlen gomb megnyomásával új értelmezést nyer majd az emberi lét.

Sajnos ettől sem lesz különösebben izgalmas ez az epizód, de azért néhány érdekesség elmondható róla, az egyik az, hogy Mark Gatiss alakítja benne Lazarust.

Kicsoda Mark Gatiss?

mg2Ami annyira azért mégsem meglepő hiszen színész, amellett író és forgatókönyvíró, aki részt vett már tévés, rádiós és színpadi produkciókban, és aki több Doctor Who történetet is magáénak mondhat. Ezen kívül egy másik legjobb sorozatnak, a Sherlock címűnek társproducere, ahol Holmes bátyját Mycroftot alakítja.

 

Hiperszónikus hanghullám manipulátor

A találmány leegyszerűsített működési elve a Doctor szerint lényegében annyi lenne, hogy hiperszónikus hanghullámokkal feltöri a géneket, majd utasítja őket a megfiatalodásra. Bármennyire is nehéz észre venni a hasonlóságot, ez a világító fehér fülke megegyezik azzal a kapszulával amivel egy régebbi epizódban egészen az ördöglyuk bejáratáig ereszkedtek le. Közös tulajdonságuk, hogy két ember már csak nagyon szűkösen fér el bennük.

manipulator

Kockázatok és mellékhatások

Amikor nagyon mélyre ereszkedünk egy ilyen kapszulával és a tartókötél egy ponton elgyengül, megeshet, hogy leesünk. Ha valaki feltalál egy olyan szerkezetet ami képes egy gombnyomással megfiatalítani az embert miközben egy metagenetikus program megváltoztatja a destabilizált sejtstruktúráját, a legkisebb meghibásodás is előidézheti azt az eseménysorozatot, melynek során valami összezavarodik a DNS-ében ami miatt a stabilizálódni képtelen sejtek tovább változnak olyan formán, hogy az evolúció által több millió éve elvetett génekben szunnyadó lehetőségek aktiválódjanak, és előhozzon belőle minden olyan tulajdonságot ami valaha emberi lehetett volna, de nem lett. Akkor sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban, ha mindez nem velünk történik hanem egy hozzánk közelállóval, mert az így létrejött teremtmény a közvetlen környezetéből igyekszik majd biztosítani a fennmaradásához szükséges táplálékot, és ha nincs szerencsénk, ezek leszünk mi. Ezért érdemes minden esetben végigolvasni a betegtájékoztatókat.

Vagy ahogy a Doctor idézte a T. S. Eliot versből:

A világ így ér véget

Nem bummal, csak nyüszítéssel.”

Oszd meg másokkal is!