POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw5

Új Doctor Who 5.1

Az új sorozatról részenként

5.1 The Eleventh Hour (A tizenegyedik óra)

Amelia Pond

Amelia Pond, a név ami olyan mintha egy tündérmeséből szedték volna, és a kislány este, egyedül egy házban, szobája falán egy félelmetes repedéssel. Elalvás előtt segítséget szeretne, mondjuk egy rendőrt, aki meg tudná szüntetni ezt a nem éppen szokványos jelenséget (mivel a falon túlról furcsa hangok érkeznek éjszakánként), és nem sokkal később le is pottyan az almafás kis kertbe egy rendőrségi telefonfülke. Annak utasa azonban nem egy rendőr, hanem egy elég megviselt állapotban lévő szakadt ruhás ember, aki a Doctornak nevezi magát.

A tizenegyedik

Matt Smith egy megjelenésre nagyon fiatal Doctort alakít, talán mert itt még kérdéses volt mi lesz ha egy időlord az utolsó élete végére ér, de a sorozat mégis tovább folytatódna. Doctor nélkül nem lenne ugyan az a történet, de ha nem éri halálos sérülés, ez a nagyon fiatal test jó hosszú idő alatt fog megöregedni, ami talán éppen elég lesz ahhoz, hogy valahogy megkerüljük az elkerülhetetlent.

dw513

Ebben a részben a Doctor nem csak fiatal, de teljesen új, azt sem tudja mit szeret, hogy szokott, mikor, hol és meddig tartózkodik, de az ígéreteit megpróbálja megtartani, pláne ha azt egy kislánynak teszi, akit olyan sokan hagytak már el és annyiszor kellett csalódnia.

Amy Pond

A lány aki várt, és várta őt négy pszichiáter abban a 12 évben, amikor is mindenki arról próbálta meggyőzni, hogy az ő rongyos Doctora nem létezik és sohasem jön vissza hozzá. Mikor a rendőrségi telefonfülke ismét megtalálja az almafás kis kertet, Amelia otthonában már egy rendőrnő él, aki van hogy apáca, vagy éppen nővér, attól függően kit kell majd megcsókolnia. Mert kicsit nem figyelsz oda, és a kislányok 5 perc alatt felnőnek.

amy

Zéró fogoly

A repedésen át érkezett és évek óta ott bujkált Amy házában ez az alakváltó lény, akit a galaktikus rendőrség üldözőbe vett, és készek elpusztítani az egész Föld bolygót annak érdekében, hogy onnan már sehova se szökhessen tovább. Hiába vizslatják árgus szemekkel a környéket, a Zéró fogoly mindig más alakot vesz fel, és észlelés-szűrőt is használ. Ha látni akarod, nem szabad ránézni, csak óvatosan figyelni a szemed sarkából. Na meg persze az ajtókat sem árt megszámolni otthon.

Ahhoz hogy hitelesen le tudjon másolni egy testet, az alakváltónak előbb pszichikai kapcsolatba kell kerülnie valaki agyával, hogy az abban tárolt emlékképekből le tudja másolni az alakokat. Igaz nem igazán van tisztában a földi élőlények anatómiájával, és az egyes testrészek funkciójával, de rövid ideig eléri, hogy megtévesszen vele másokat. Az egyik ápolóban, Rory Williams-ben is felmerül a kérdés, hogyan sétáltathatja az a beteg a kutyáját odakint, amelyik éppen kómában fekszik a kórteremben, de az is hasonlóan gyanús tud lenni, mikor különböző egymás mellett álló emberek ugyan azon a hangon szólalnak meg.

dw515

A Doctornak végül sikerül egyértelműen azonosítania a szökevény bűnözőt az atraxi rendőrség számára, akiknek egyúttal bemutatkozik, és elmagyarázza milyen messzire kerüljék el ezentúl a Földet.

A nagy nap

Mi lehet nagyobb nap egy lány életében mint mikor kiderül, hogy mégsem volt teljesen őrült, és ismét eljött hozzá, akire annyira várt? Mikor a Doctor végre visszatér, majd ismét csak egy pillanatra távozik az életéből – ami egyébként plusz 2 évet jelent – Amy Pond már nem is annyira nyugtalan az éjszaka közepén semmiből érkező idegenek miatt. Egészen más eseményekkel van elfoglalva, amolyan földi szokásokkal. Mert ahhoz, hogy egy egész életre elköteleződjünk valaki mellett, legalább akkora elszántság kell, mint útnak indulni az ismeretlenbe egy fülkébe összezárva valakivel, aki minden kétséget kizáróan, teljesen őrült.

dw514

 

Halrudacskák vaníliás tejsodóval

Oszd meg másokkal is!