POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw5110

Új Doctor Who 5.11

Az új sorozatról részenként

5.11 The Lodger (Az albérlő)

Nem lehet elégszer elmondani: Soha ne menjetek fel idegenekhez! Mert lehet, hogy az ott lakó tényleg nem is erről a bolygóról származik, vagy hogy az otthona valójában egy űrhajó, ami pilótát keres magának. Ezen a vizsgán azonban nincs ismétlési lehetőség, mert vannak lépcsőfokok amik csak felfelé vezetnek.

dw5.101

Szoba kiadó

Eközben egy másik földönkívüli úgy gondolja elég régóta ismeri már az emberi szokásokat ahhoz, hogy feltűnés nélkül elvegyüljön közöttük, és olyan mindennapi dolgokat végezzen, mint az omlett készítés, beszélgetés, futballozás vagy zuhany alatt tusolás, miközben egy házilag barkácsolt letapogató-eszközzel megfigyeli az emeleti lakást, mindezt persze úgy, hogy ebben semmi furcsa ne legyen. Még az erről való beszélgetéseket is úgy intézi, hogy az a külső megfigyelők számára összefüggéstelen szavak felsorolásának hallatszódjon, mert így aztán a lakótárs számára sokkal kevésbé lesz feltűnő a viselkedése.

dw5102

Az előző részben kissé háttérbe szorult a Doctor, úgyhogy most igazán az események középpontjába kerül, de leginkább Craig életének közepébe, aki nem mindig tud örülni ennek. A Doctor ugyanis mindenhez ért, és mindenhez jobban mint mások, így látszólag rövid időn belül tönkrevágja Craig munkáját, hobbiját és kapcsolatát egyszerre, de közben azért mégis megmenti az életét, ami nem olyan rossz, és a rántottája is finom. Fociban egyenesen verhetetlen – bár az elején azt gondolta ütővel szokták játszani – és véletlen egybeesés, hogy Matt Smith mielőtt színésznek állt volna focista szeretett volna lenni, amiben egy sérülés akadályozta meg, ezt a sztorit pedig már azelőtt megírták, hogy tudni lehetett volna ki kapja a szerepet.

Craig nem csak a Doctorhoz fűződő viszonyát illetően bizonytalan, mert ott van neki Sophie, az a kedves lány aki folyton nála lóg és akinek két kulcsa is van a lakáshoz, pedig nem lakik ott. Azon kívül, hogy elég régóta együtt pizzáznak és tévéznek, nem történik köztük semmi, vagy ha mégis, akkor arról nem beszélnek. Van mikor két ember kapcsolata akkor válik teljességgel és visszavonhatatlanul egyértelművé, mikor egy sorozatosan időhurkokat generáló idegen technológia beavatkozik az életükbe, és kimondatja velük az egymás iránti érzéseiket. Vagy elpusztul a Naprendszerünk, meg ilyenek.

dw5103

A Doctor szerint az űrjármű – ami a 79B Aickman Road elnevezést kapta – belseje olyan, mintha valaki TARDIS-t akart volna építeni. A robotpilóta meghibásodott és sajnos nem volt túl okosra tervezve ahhoz hogy felismerje, az emberi agy nem alkalmas arra, hogy a gondolataival irányítsa a rendszert, így csak próbálkozott és próbálkozott, ezzel kis hurkokat létrehozva az időben, ami miatt Amy a TARDIS-szal állandóan visszakerült az időörvénybe és nem tudott materializálódni. A környékbeliek mindebből semmit sem vettek észre, a már jól ismert észlelésszűrő miatt, ami nem véletlenül ilyen gyakori az utóbbi időkben. De Craig, mint a legközelebbi lakó miért nem került kipróbálásra, és Sophie miért éppen most? A Doctor erre is rájött pont azelőtt még mielőtt túl késő lett volna, ugyanis a hajó felismeri azokat akik elvágyódnak a környékről, és őket kényszeríti a vezérlőpulthoz. Hologramokat jelenít meg, azzal csalja fel az emeletre az áldozatait. Az emeletre, ami nem is létezik, az emeletre, ami sohasem létezett. Úgyhogy jól nézzétek meg kihez mentek fel legközelebb, és előtte ne felejtsétek el elkérni az épület alaprajzát!

Oszd meg másokkal is!