POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw6

Új Doctor Who 6.00

Az új sorozatról részenként

6.00 A Christmas Carol (Karácsonyi ének)

A klasszikus mű alapján íródott történet Sardicktown-ban játszódik a 44. században, egy olyan bolygón ahol az égbolton szabadon úszó halfajok, köztük cápaszerű lények is élnek, akiket egy olyan gépezettel tartanak távol a városlakóktól, amivel irányítani tudják a felhők működését. A különleges karácsonyi epizódban Abigélt egy klasszikus énekesnő, Katherine Jenkins alakítja, Kazrant pedig az a Sir Michael Gambon, aki Dumbledore szerepét kapta a harmadik Harry Potter filmben.

Az első szellem

Az elmúlt karácsonyesték szelleme segít felidézni a régi emlékeket, amik talán már majdnem teljesen feledésbe merültek, vagy amik soha az életben meg sem történtek, csak éppen valaki akinek történetesen van egy kék fülkéje, ebben a pillanatban írja át a múlt eseményeit és tölti meg a jelent vadonatúj emlékképekkel.

Csak egyszer. Mert karácsony van. Minden évben egyszer.

dw60001

Teszi mindezt azért, mert két jó barátja lezuhanni készül egy űrhajóval, aminek fedélzetén 4003 utas tartózkodik, és akiknek halála 4004 ember életét követelné. Ez az apró különbözet – ami akár fenyegetésként is hangozhatna, ha nem a Doctor mondaná – onnan eredeztethető, hogy a hajón hatékonyan funkcionál a nászutas-lakosztály, ahonnan az ifjú pár érdekes jelmezekben keveredik elő. Mókából.

A bolygó felhőrétege zárt rendszert alkot, a biztonságos landoláshoz ezt kellene megnyitni, amit viszont egy izomorf szerkezet irányít, amely egyetlen ember agyhullámaira van hangolva. Neki lesznek a jelenben új emlékei a múltjából.

Ezek az új emlékek legszorosabban egy halkedvelő, szépen éneklő, mosolygós lányhoz kötődnek, aki egy nap kivételével az egész évet hibernálva tölti, így számára minden újabb nap karácsony napját jelenti, amit a Doctorral és Kazrannal tölt el.

dockaz

A második szellem

A jelen karácsonyának szelleme hologramokat használ arra, hogy Kazran láthassa a hajó utasait, akiknek a halálát megakadályozhatná, ha megnyitná számukra az eget. A jelen Kazran azonban hiába kapott pótolhatatlan emlékeket, ha már csak egyetlen utolsó napot tölthet el élete szerelmével.

Közben a hajó utasai énekelnek, mert a felhők jégkristályokból vannak, és ez az összhang visszhangzik a jégen, delta hullám mintákat létrehozva a ködben. Ha helyes frekvencián rezegtetik, irányítani lehet a felhőréteget, ezért is énekelnek olyan kitartón, és mert nem mondták meg nekik, hogy a terv nem működik elég hatékonyan, és mind meg fognak halni.

hajóutasok

A harmadik szellem

A jövő karácsonyának szelleme valójában Kazran jelenkori önmaga, aki hamar megtörik, és belátja nem akar az lenni, aki most. Fontos szempont, hogy nem a gyerekkori Kazran dönt úgy, hogy nem lesz belőle ilyen ember, hanem a jelen Kazran változik meg miközben a saját múltjában lesz a jövő karácsonyának szelleme. Olyannyira megváltozik, hogy az agyhullámaira igazított vezérlőeszköz nem ismeri fel őt, így nem marad senki, aki megnyithatná az égboltot. De egy felerősített jel, és a hang, amely tökéletesen rezonál a jégkristályokon, megoldást jelenthet erre, ezért Kazran ma utoljára felébreszti Abigélt, hogy énekeljen. A kristályok rendeződnek, a felhők megnyílnak, és esni kezd a hó. A hajó biztonságosan földet ér, ezalatt a Doctor vagy húsz hóembert épít, és Abigél Kazrannal megünnepli az utolsó karácsonyát.

Akik szerint ilyesmi csak a mesékben történhet meg, és valójában minden csodára létezik egy teljesen logikus magyarázat, az számítson rá, hogy meg fogják harapni a halak.

dw6.0cc

A halak szeretik az éneklést. Ez tény.

 

Ha egyedül vagy

Csak a csendet látod

Ha egyedül vagy

Te vagy a csend

Ha itt vagy

Körbevesz a zene

Ha közel vagy

Körbevesz a zene

 

Oszd meg másokkal is!