POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw61

Új Doctor Who 6.1 és 6.2

Az új sorozatról részenként

6.1 The Impossible Astronaut (A lehetetlen űrhajós)

6.2 Day of the Moon (A Hold napja)

A hatodik évad olyan mint egyetlen jó nagy levegővétel ami a Doctor halálától haláláig tart, miközben kiderül mi a Csend, és kicsoda River Song.

Azzal indulnak az események, hogy a Doctort lelövik, regeneráció közben újra rálőnek, meghal, majd a testét meggyújtva kitolják a nyílt vízre elégni. Ezután érkezik a Doctor majdnem 200 évvel korábbi önmaga, és nem érti mi a probléma, de bízva társai egy részében, útra kelnek így négyen, vagy öten, azt igazán nem lehet tudni, mert Amy vagy terhes vagy nem, pontosabban terhes is meg nem is.

dw6121

A Csend

A Csend egy vallási szervezet, melynek tagjai azok az idegen lények, akik évezredek óta manipulálják az emberiséget, és akiket 1969-ben buktatott le a Doctor. Tudom, nem is emlékeztek rá, ahogy soha senki nem is fog, mivel ezek a lények olyanok, akikre csak annyi ideig emlékszünk, ameddig látjuk őket. Hirtelen elfelejtésük olyan mellékhatással is jár, hogy rövid ideig utasításokat adhatnak, amiket gondolkodás nélkül végrehajtunk. Így irányították az életünket a tűz és a kerék feltalálása óta egészen a Holdra szállásig, amikor is szükségük lett egy szkafanderre ahhoz, hogy bezárjanak oda egy kislányt.

dw6122

A köztünk élő, tudat alatt az egész fajunkat manipuláló idegenek alapötlete Ray Nelson 1963-as történetéből származik, amelynek címe Eight O’Clock in the Morning. Az idegenek abban a történetben úgy néznek ki mint az emberek, és olyan tudat alatti üzeneteket hagynak bennünk, amik a kritikus gondolkodás hiányára, a sekélyes látásmódra és a túlzott fogyasztásra ösztönöznek bennünket. Hát nem is tudom…

Nixon

Az aktuális amerikai elnök, miután megtudja kicsoda a Doctor, arról érdeklődik milyen hatást gyakorol majd munkásságával a jövő nemzedékére, a Doctor pedig megnyugtatja, hogy emlékezni fognak rá. 1972-ben kirobban a Water-gate botrány, amiből kiderül, hogy az ellenzéki tagok irodájába betörést szerveztek azért hogy lehallgathassák őket, amit az elnök minden igyekezetével megpróbált eltusolni, és miután mindez kiderült, Nixon lemondani kényszerült.

Nem is volt ez annyira régen ahhoz képest, hogy ma már minden egyes tettünk és mondatunk lekövethetővé vált, ennek ellenére sem szokta senki felelősnek érezni magát a nyilatkozataiért. 1969-ben még nem volt mindenkinek kamerás telefonja, és nem közvetíthetett bárki bármit élő adásban, de volt egy nagyon fontos esemény amit a tévében sugároztak, és amit mindenki megnézett aki csak tudott. Kis gombnyomás volt ez egy embernek, de hatalmas hiba a Doctorral szembeszálló idegenek részéről.

dw6124

River Song és a Doctor

A Doctor és River közti romantikus szál egyre nyilvánvalóbbnak látszik, de hogy már vagy még van köztük ez a kapcsolat, az mindig attól függ, melyikük éppen hol tart az időben. A rész végén megtörténik az első csók is, legalábbis a Doctor szempontjából annak számít majd. A dupla epizód megalapozza a River-rel való következő találkozásainkat, és úgy egészében a teljes évadot. Itt derül ki az is, hogy kik építették az egyszintes épület tetején landoló űrhajót, és miként maradt legénység nélkül pilótát keresgélve magának a vezérlőrendszer. A Doctorral ellentétben ugyanis River egészen közeli kapcsolatban áll a fegyverekkel és használni is szokta azokat.

dw6123

Amy Pond és a szkafanderes kislány

Amy, aki terhes is meg nem is, ébren is van meg nem is, keresi azt a kislányt akit a Csend szkafanderbe zárt, és miközben megtalálja a szobáját, a fényképek egyikén felismeri magát, amint a karjában tart egy csecsemőt. Nincs sok ideje feldolgozni mit is látott pontosan, ráadásul már előtte is furcsákat hallucinált össze, megjelenik a Csend, magával viszi, és fogva tartja mindaddig amíg a Doctor ki nem szabadítja.

Bár az epizód végére mindenki megmenekül, természetesen továbbra sincs senki biztonságban, a Doctor megnyugtatásunkra azt is elmondja, hogy még rengeteg idegen lény van odakint, akik bármikor felégetnék a bolygónkat, de ettől mi még persze nyugodtan alhatunk. Az esélytelenek nyugalmával.

Fél évvel az események után, újra láthatjuk a kislányt, de már szkafander nélkül sétál, azt mondja haldoklik de meg tudja oldani, majd regenerálódni kezd. Egy kis kalózos kitérő, és a Doctor feleségével történő találkozás után, ismét visszavezetnek majd hozzá a szálak, amikor is egy jó ember harcba száll.

dw6125

 

Oszd meg másokkal is!