POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
ColdWar

Új Doctor Who 7.8

Az új sorozatról részenként

7.8 Cold War (Hidegháború)

A második világháború után igyekeztek biztosra menni egy esetleges harmadik kirobbanásának lehetőségeit szem előtt tartva, vagyis még nagyobb, még pusztítóbb fegyvereket halmoztak fel, és ezeket mutogatták egymásnak a szembenálló nagyhatalmak, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió.
Ez a verseny azt eredményezte, hogy bármelyik fél is kezdené meg azt a következő háborút, ilyen eszközök birtokában (mint például a nukleáris fegyverek) nagy eséllyel az egész emberiség vesztét jelentené. Azt viszont egyik oldal sem tehette meg, hogy engedje erőfölénybe kerülni a másikat, mert akkor egyetlen hatalom irányítása alá kerülne az egész bolygó, így nincs mit tenni, mint folyamatosan fejleszteni a mindent elpusztító fegyvereket, és reménykedni benne, hogy soha, senki nem nyomja majd meg a nagy, piros gombot.

(A hidegháborús időszakban bár nem robbant ki újabb világméretű háború, a harmadik világ országaiban eközben is folyamatosan dúltak a polgárháborúk, amiket a két szuperhatalom támogatott.)

16764841001_2294088056001_DW-7-2-Episode-8-Inside-Look-WebTeam-H264-Widescreen-1920x1080_1920x1080_537771075914

A Doctor és Clara 1983-ban landolnak egy szovjet tengeralattjáró fedélzetén, ahol már több mint 35 éve tart ez a hidegháborús állapot, de még annál is hidegebb vizekre eveztek, és az Északi-sark környékén kutakodva találtak valamit egy hatalmas jégtömbbe zárva.
A nagyhatalmak közti versengés minden területre kiterjedt, az űrutazást, a gazdaságot, és az ideológiai nézeteket is beleértve, vagyis bármiféle új felfedezés, kutatási eredmény vagy információ olyan előnyt jelentett, amivel megerősíthették a másik fél hátrányát.
Ezen a tengeralattjárón azt gondolták mamutot találtak, és Grisenco professzor nagyon kíváncsian, de nem elég türelmesen várta, hogy a jégtömb olvadni kezdjen. Abban azonban egy sokkal ősibb faj volt hibernálva, ami egy viszonylag közeli bolygóról származik, és akiket Jégharcosoknak neveznek. Ennél fagyosabb már nem is lehetne ez az Északi-sarkon, a hidegháborús időkben zajló, jégtömbből kiolvadós történet. Vagy mégis?

Jégharcosok

¬ClÜßóëÝÿVê¾»o½Fúµà7çSt{[é»fÅÊ‹®¤ìÞ£šÂÂÁU@n.%ÿKޚåÕz&ßp$Øá-0yžÿÎz-ÿÀÿF¤ÂOvÃCÆ4¸‘é€"=Î`'ݽÞ×þgøOå®Wë§velÜڍ¢·–4¥ß¥gÓý6ú9?à¶7êzk¤±À†ËIi.aöàë!®ý+cW5×-e´9²@p²£Ò湻줵¯{6·è²Ýÿ£ô¶zŠU¯+Õó=Jœã~ÖÞ,¥á 9…ƒw©hyÙ^Mw6ÖÕïõ²1ý/Kô6.c¨WŽíïqԃ½¬‚!¢w´—ØßÝönZÝGc% MZ÷4¶­£óý=­ÞÏWÔÙe_ð«*âüw³HtÁÚîú[’S¿“}ôu¬Û1ÜYkr.~æ‰;CˆtOæ­Ìÿ­ÎgÕjºu„>솽»še»Iºv;ÛùÏÿŒÇWºÊúÖm•:ëڿ訦ꪯÑúŠTbN¯$z†wOvet–ºÉ—6ÀK}»ÛüŸzõLŒÛ±¾¯buOÕu8Þ»êcƒâÚnÚw‡·~æÿÛ{יõ»¿nddåRÖßNKۙS Øç5ޝΫÔ÷zVÿ궻&–×þù~׆òüvçþ¿ù%â˜9X]2Ër:/«Fs+oy²C_`kØ,¹µ~’í¾è«ýöŽžðü}À/pêNÓ³{¾ºÍ¾¢1—´càV—ÿÑ?×êÞ£Vdnu˜în³,s¯¬þî×2åÏô^ªî™ÔñòƒM”W`±ÔNÒâÝõ;èúšìúE½õß1ŽÊ¯×Áer7:jöOæ5«–~94XÖqöÕc†ä7ÛùߜªRí«4·Ó³Ð}oúÛGÖlfQ‡v1Æ°¹Ï¿d88FÚÍ6?wÿä(tŒž‡‰X¼]öâç<0ÔãO¤KýõZÖúKü#×/U·l‹ÅuÚÏÌóüçA;}Èø9=G$Én<¶’íÎ É{½çVÆos¿Áÿ8œNä×Ú´húGÔ(ÉêP!§`ƒÏ½Ö[îýÕq™¬Xçꅖo`ÇÚÿIŒ­£ù¶¹ßá‘ýtßPñn«£›ì3ö›†»ì“½OÝ÷·è¬o¬ý_+¤’ê_‰So¶Æ¿'/Ô±3¾ºý +~ëlý'óµýž¿OþI†ëU³Ýê®s=1®–Þ=Òíö¿ýu˘ê-ppâw2¦°¹¡þÜv?Û±Û6;söÿÁ×ê.3+¨õ̧6£õ·×<†ÕEʬNÚÙú*ênéÿôÿXz'WéøNÊ¿«ddí5µõ½öDÙ{½Qc«u~¡§þ–µ*Õu6á nâAsÛYûÜÙþsèû?GüÞÇúKœ¼Mv8

A Mars bolygóról származó humanoid hüllőfélék, akik biomechanikai páncélt viselnek, amitől csak nagyon ritkán hajlandóak megválni. Amikor mégis leveszik a sisakot, akkor látszik, hogy arcuk pikkelyekkel borított és vékony zöld nyelvük van. Az emberekhez képest kicsit laposabb a koponyájuk és szélesebb a szemgödrük, földi években mérve akár 300 évig is elélhetnek. Előnyben részesítik a hidegebb helyeket, de valameddig a meleget is bírják, viszont a hirtelen hőmérsékletváltozást nehezen viselik, ezért vette le itt a tengeralattjárón teljes páncélzatát a hüllőféle, ami mint kiderült, önállóan, a viselője nélkül is irányítható.
Igazi harcos nép ez, mint a jelmondatuk is mutatja: „Támadjon meg minket, támadjon meg minket!” Emellett azonban tisztelik az ellenségeiket és a szövetségeseiket is, a most kiolvadt Skaldak pedig az egyik legnagyobb harcosuk. A Doctor tudja, hogy Skaldak nagy marsall nem akarna értelmetlen pusztítást és fajirtást végezni, a jégharcos azonban nincs meggyőződve róla, hogy ezek az emberek nem akarták őt megtámadni. Azt sem érti, hogy 5000 évet aludt át, és mindenkije meghalt akiket akkoriban ismert, ezért folyamatosan jeleket küld kifelé a társait keresve.

A kapitány sem hisz a gyíkemberes-marslakós mesékben, és azt gondolja a Doctor és Clara nyugati kémek, a jégharcos pedig az egyik új, titkos fegyverük. Valakinek azonban beszélnie kell az idegennel, hogy megtudják mik a szándékai.
A legénység tagjait ellenséges katonaként kezelné, a Doctort viszont a kapitány nem akarná beküldeni, mert túl értékesnek tartja azt a tudását ami a túlélésükhöz szükséges, ezért marad Clara, aki megpróbálja elmondani, hogy 5000 év telt el, a jégharcosok messze élnek, és azok akiket Skaldak ismert, már rég meghaltak.

dwcoldwar3

A Jégharcos nem hisz Claranak, inkább elindul felmérni az ellenség szándékait, és ezzel egészen addig megy, hogy megszerzi a rakéták feletti irányítást, amivel elindíthatja az emberiség utolsó nagy háborúját. Miután rálőnek, azt is elhatározza, hogy a Földet nevezi ki a második Mars bolygónak, amit majd az emberek vérével fog vörösre festeni.

Közben a jel, amit a már 5000 éve halott legénységének küldött ki a világűrbe, elérte azokat a jégharcosokat, akik más rendszerekben élnek, és most jöttek hazavinni a társukat. Skaldak békében távozhatna, ő azonban bosszúra éhes. Kilőhetné a rakétákat és leléphetne a bolygóról, de a Doctor azt mondja inkább elpusztítja saját magukkal együtt a tengeralattjárót, még mielőtt Skaldak megnyomhatná a gombot. A Jégharcost felsugározza az érte érkező hajó, azonban a rakéták még élesítve vannak és távolról is vezérelhető a rendszer, vagyis nem bízhatnak másban, csak a nagy harcos könyörületében.

És hogy az emberiség végül mégis túlélte 1983-at, az vagy a Doctor határozott rábeszélőképességének volt köszönhető, vagy annak, hogy Clara énekelt, – ezt egészen a nézőkre bízták a készítők – de ami a lényeg, hogy megmentették a világot, mint mindig, hiszen ők ezt szokták csinálni.

Oszd meg másokkal is!