POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
tardis_789_410_70_s

Miért hagyták ott a Doctor szerepét az egyes színészek – Hartnelltől Capaldiig

“Nem akarok távozni”

Egy szerep, amely legalább akkora kihívás, mint Hamlet, és amely kicsit több figyelmet kap az Interneten: a Doctoré, sokak álma a televíziózásban.

A BBC régóta futó (immáron több, mint 55 éve) családi sci-fi sorozata világszerte rendelkezik imádnivaló és támogató rajongókkal, így elgondolkoztató, hogy miért távoznak a Time Lord szerepéből az egyes színészek. Mi miatt hagyják ott eme paradicsomot?

Az ő döntésük volt egyáltalán?

Doctorról Doctorra haladva, megnézzük, hogy mi is az a sötét vagy nem túl sötét igazság, ami a TARDIS-ból való távozásuk mögött rejlik.

1. William Hartnell (1963-1966)

1510065915-celestial-toymaker

Habár Hartnell maradni szándékozott a milliók által szeretett szerepben, és ami hatalmas siker volt a BBC számára, a rossz egészsége közrejátszott a távozásában.

A színész, aki ötvenes évei végét taposta, ahogy az egészsége romlott, egyre gyakrabban tévesztett, akadt meg, felejtette el a szövegét, ami miatt egész jeleneteket kellett újra felvenni. A producerek, mivel a sorozatot, kasszasiker lévén, nem szerették volna e miatt elkaszálni, egy drámai, precedens nélküli lépésre szánták el magukat, amivel történelmet írtak: a főszereplőt játszó színész leváltása.

Ha ennek a pillanatnak egy drámaibb feldolgozását szeretnéd megnézni, Mark Gratiss ‘An Adventure In Space & Time’-ját javasoljuk.

2. Patrick Troughton (1966-1969)

1521041865-troughton-doctor-who

Teljesen egyértelmű a helyzet.

Trougton korábban is ismert színész volt az Egyesült Királyságban, azzal a kikötéssel fogadta el a szerepet, hogy 3 év lesz az egész. Több alkalommal is kimondta, hogy nem szerette volna, ha végig ugyanazzal a szereppel azonosítják.

3. Jon Pertwee (1970-1974)

1522242335-screen-shot-2018-03-28-at-140515

Hivatalosan Pertwee azt nyilatkozta, hogy a Doctor Who stábja szétesőben volt:

Robert Delgato (The Master) meghalt, és Katy Manning (Jo Grant) távozott. Ugyanebben az évben (1974) Jon a hátfájásáról szintén beszélt, ami kihatással volt az utolsó két évadra, mint távozásának oka.

Elisabeth Sladen, aki Manning helyét vette át mint útitárs, Sarah Jane Smith szerepében, elmondta, hogy Pertwee több pénzt szeretett volna a szerepért (nem egy észszerűtlen kérés), ám a BBC visszautasította. Válaszképp Pertwee kilépett.

Több, róla keringő anekdota is van, ami alátámasztja a pénzhez való viszonyát. Például, mikor Terry Wogan megkérdezte, hogy örül-e annak, hogy újra a szerepben lehet a ‘The Ultimate Adventure’ című színdarabban (1989), a következőt válaszolta: “Oh, persze, a pénz jó.”

Pertweeről van egy felvétel is, ahol elmondja, hogy nem kapott túl sokat a Doctor szerepéért, és Tom Baker gyakran beszél arról, hogy hogyan viccelődött vele azzal, hogy mennyit kapott egyes eseményeket való részvételért.

4. Tom Baker (1974-1981)

1521042711-p01q93cm

A TARDIS-beli tartózkodásának vége felé Bakerrel – ezt maga is elismerte – nem volt a legegyszerűbb együtt dolgozni. Vitatkozott a rendezőkkel, írókkal és a producerekkel. Örült annak, hogy később sikerült megbírkóznia a nehézkes természetével.

Tom számtalan alkalommat elmondta, hogy minden év végén benyújtotta a ‘lemondását’, ám mindig rábeszélték a Doctor szerepében való maradásra. (Mai napig a legnépszerűbb.)

Ám, amikor John Nathan-Turner producer megérkezett, a hozzáállása megváltozott. JNT, ahogyan ő szeretetteljesen ismerte, a műsort át akarta emelni egy futurisztikus évtizedbe, a 80-as évekbe. A Doctor Who kapott egy új, csillogó festést.

Egy festést, ami mellett végre elfogadták Baker felmondását.

5. Peter Davison (1982-1984)

hi000991711

Valószínűleg az egyik legtisztább a helyzete. Davison megfogadta Troughton tanácsát, miszerint ne maradjon 3 évnél tovább, annak ellenére, hogy John Nathan-Turner maradásra ösztönözte.

A következőt nyilatkozta: “Nagyon kimerítő volt, így túl fáradt voltam a végére ahhoz, hogy szomorú legyek.”

Évekkel később Davison megbánta, hogy nem vállalt be egy negyedik évadot is a TARDISban, a forgatókönyvek egyre jobbak lettek a harmadik és egyben utolsó évada során. (Olyan klasszikusokkal, mint a hattyúdala, ‘The Caves of Androzani’.)

Akkora már beadta a felmodását, és a döntés is megszületett.

6. Colin Baker (1984-1986)

1522193405-doctor-who-season-22

Habár Colin egyszer kijelentette, hogy Tom rekordját szerette volna megdönteni, az egyik legrövidebb ideig képernyőn lévő Doctorok közé tartozik.

A TARDIS-ban töltött ideje aggodalmakkal volt teli: második évada, a találóan elnevezett ‘The Trial of a Time Lord’, több, mint egy évet csúszott, és a rajongók úgy vélekedtek, hogy el lesz kaszálva. (Ez okból Baker és különféle ismertebb szakmabeli kihozott egy ‘Doctor In Distress‘ címre hallgató számot. (A BBC a minőségre hivatkozva nem közölte.)

Habár a műsor nem lett elkaszálva, Colin Doctora igen. A szerződését nem újították meg, habár négy epizód erejéig visszahívták a következő évadban – a regenerációjának történetére. A színész, valószínűleg jogosan, megsértve érezte magát, és visszautasította a BBC terveit: “Megmondtam nekik, hogy mit csináljanak az ajánlatukkal.”

1987-ben Colin a The Sun-nak mondta: “Tisztességtelen módon bántak velem.”

7. Sylvester McCoy (1987-1989/1996)

1522231995-doctor-who-season-25

Egy újabb jelölt, aki azt állítja, hogy rosszul bántak vele.

A Doctor Who, ahogy ma tudjuk, véget ért 1989-ben, ám hivatalosan nem volt elkaszálva. McCoy gyakran panaszkodott a BBC rövidlátására, tekintve az ő és útitársa, Ace (Sophie Aldred) a legjobbat nyújtották. Ez egy különc eset: Sylvester nem hagyta ott a szerepet, és nem is rúgták ki.

McCoy egy ragyogó visszatérést mutatott be az 1996-s TV filmben, ahol átadta a kulcsokat Paul McGannak.

8. Paul McGann (1996)

Doctor-Who-TV-Movie-Paul-McGann-600x337

Jelenleg egy másik doktor szerepében a BBC régóta futó Holby City szappanoperájában szerepel, McGann és a Doctor Who története szomorkásabb.

Egy este erejéig, 1996-ban, a Withnail & I színésze volt az egyik legjobb dolog a balsorsú Doctor Who TV film kapcsán. Ám ezt nem követte sorozat, és a rajongóknak a Big Finish hangjátékaival kellett beérnie.

Amikor a sorozat kilenc évvel később visszatért, McGann sehol se volt. Még egy regeneráció se volt. De mégis mi történt?

A sorozat 50. évfordulójának évében a McGann egy BFI beszélgetés során elmondta a rajongóknak, hogy visszatért volna a szerephez, ha az akkori showrunner, Russel T Davies megkéri. A teljesen tiszta újrakezdés miatt került ki a szerepből.

A whovianok nem maradtak McGann nélkül, az 50. évforduló kapcsán megjelent Steven Moffat minisodeban, ‘The Night of the Doctor’, visszatért mint a 8. Doctor.

9. Christopher Eccleston (2005)

9th-Doctor

Jó eséllyel sose tudjuk meg, mi történt valójában.

A Doctor Who egy elképesztő visszatérést mutatott be 2005-ben Ecclestonnal mint a 9. Doctor, és Billie Piperrel mint a legjobb haverja, Rose. Ám a rajongók világszerte teljesen ledöbbentek, mikor megtudták, hogy új Doctoruk az évad végén távozik is.

Míg a showrunner Russel T. Davies azt nyilatkozta, hogy a terv végig a regeneráció volt, a színész nemrégiben tett kommentjei azt sugallják, hogy ő döntött úgy, hogy távozik.

Cristopher azt monta, hogy a kapcsolata Russellel és a producerekkel (akik között ott volt Julie Gardner, Mal Young és Phil Collinson) visszahozhatatlanul megromlott a forgatások kezdetén, és sose javult.

A színész hozzátette: “Elvesztették bennem a bizalmuk, én bennük a hitem és bizalmam.”

10. David Tennant (2005-2010)

1517587238-endoftime1

Tennant eléggé látványos módon jelentette be a döntését, miszerint távozik a sorozatból, a 2008-s Nemzeti Televíziós Díjátadó élő műsorában.

Nem volt könnyű meghozni a döntést, miután a szerephez teljesen hozzáigazodott, a skót színész a következőt nyilatkozta e kapcsán: “Nagyon könnyen hozzá lehet tapadni a TARDIS vezérlőpultjához, és ott maradni a végtelenségig. Attól féltem, ha nem veszek egy nagy levegőt és hozom meg a döntést most, akkor később képtelen leszek rá.

Russel T. Davies elmondása alapján David meginogott párszot, és komolyan megfordult a fejében, hogy megmaradjon a Time Lord szerepében. Annyira, hogy egy alkalommal leült Steven Moffattal átbeszélni a terveit. A végén tartotta magát a szavához, és szögre akasztotta a sonicot.

11. Matt Smith (2010-2013)

1522243710-doctor-who-series-6

“Mikor menned kell, menned kell!” – Jelentette ki Matt a 2013-s hivatalos, távozásáról szóló bejelentésében.

Ugyanebben az évben a ‘The Crown’ sztárja kommentelte: “Szívesen csináltam volna még egy évadot… Számomra ez érződött a legjobb pillanatnak a továbblépésre.”

Mint az elődje, Davison, Smith is publikusan kimondta, hogy megbánta döntését a korai távozás kapcsán, és szeretett volna egy teljes évadot a sorozat akkori másik sztárjával, Jenna Colemannal (Clara). Steven Moffat kijelentette, hogy ő eredetileg ugyanakkora gondolta a váltást, mint Matt.

12. Peter Capaldi (2014-2017)

1514561991-capaldi-pertwee

Egy érzelmekkel teli rádióinterjúban Peter Capaldi bejelentette, hogy otthagyja a sorozatot. A 12. Doctor azt monta, “ez a legjobb idő a továbblépésre”.

Később, ugyanebben az évben, Capaldi elárulta saját kételyeit a szerep folytatásával kapcsolatban. “Mindig a legjobbat szeretném nyújtani, és nem gondoltam úgy, hogy képes lennek rá, ha maradnék. Nem tudok más módot arra, hogy elmondjam, ‘Ez az általunk ismert civilizáció vége lehet’.”

A “The Thick of It” színésze sugallta, hogy elégedettség is szerepet játszhatott a dologban.

“Sose akartam olyan helyre menni, ahol tudtam, hogy kell csinálni, mert kreatívnak lenni mást jelent. Az alatt az idő alatt, amit a sorozattal töltöttünk, ráébredtem, hogy kezdek ráérezni. És ez megrémisztett.”

2018 áprilisában az ausztrál Courier Mailnek elmondta, hogy a “brand rengeteg munkát jelent”, hozzátéve: “Sokkal több van itt, mint szimpla színészet.”

 

Forrás: https://www.digitalspy.com/tv/a854678/doctor-who-actors-quit-david-tennant-matt-smith/

Oszd meg másokkal is!