POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
doctor-who-daleks-acde54f

13+1 Érdekesség a Dalekekről

13+1 Érdekesség a Dalekekről

Ha meghalljuk, hogy Doctor Who, a Tardis után a dalekek lesznek az elsők akik eszünkbe jutnak, függetlenül attól, hogy láttuk-e a sorozatot vagy sem. Ezek az idegen lények a sorozat szinonimájává váltak az évek során, mára már egy évadot is nehéz elképzelni nélkülük. Ebben a cikkben néhány érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Borsszóró és wc-pumpa

A dalekek wc-pumpás habverős borsszóróként való emlegetése teljességgel bevett, a hasonlóság tény, hogy tagadhatatlan. Főképp mivel, a habverős részt leszámítva, igaz.

Amikor Terry Nation előjött az ötlettel, az akkortályt elterjedt, beöltözött ember jelleget szerette volna elkerülni, és ezt adta tovább a dalekeket megtervező, Raymond Cusicknak, aki a legelső vázlatot, az étkezde szalvétájára készítette, az előtte lévő borsszóró alapján. Innentől az alap megvolt, és a további részleteket a praktikum és a rendelkezésre álló pénz vezérelte.

Hamar egyértelművé vált, hogy a kezdeti, kerek design nem lesz megfelelő, hisz egész napokat kell majd a daleket megformázó színésznek eltölteni benne, így kicsit oválisabb lett, hogy le tudjanak ülni benne, és megkapták a lámpákat is a fejre, így jelezve, melyik beszél éppen.

A design megvolt, már csak meg kellett építeni, ám az eredetileg kigondolt fogókar túl költséges lett volna, 4 példányt kellett összesen 2000£-ból megépíteni, így több helyen is kreatívnak kellett lenni. Például a dalekek szemét kamerák objektívjéből készítették, és a fogókart lecserélték olcsó wc pumpákra. Azonban ez felvetett egy újabb problémát, a dalekek alkalmatlanná váltak arra, hogy mozgassanak tárgyakat, erre szintén egy zseniális megoldást találtak ki: mágnest csavaroztak a wc pumpákba, így fémtálcákat tudtak használni. (Ha újranézzük a „The Dalek” epizódot, habár festve van, észrevehető a mágnes.)

2. Kötelező minden évadban?

A dalekek szinte minden évadban előfordultak, amikor megalkották őket, nem gondolták a sorozat készítői, hogy ez lesz a helyzet. És éppen ez a tény, hogy látni mindig őket, adott alapot azon városi legendának, hogy a BBC egészen addig használhatja a dalekeket, akik szerzői joga a Terry Nation alapítvány tulajdona, amíg minden egyes évadban használják őket, azaz az írók kötelesek belerakni valahogy a sztoriba. Ezt azonban Steven Moffat több alkalommal is cáfolta, hogy lenne ilyen. Személy szerint úgy vélem, hogy a dalekek a rajongók felől érkező nyomás miatt kerülnek elő évadról évadra, illetve mert kész aranybányát tudnak nyújtani az írók számára, ami sokkal hihetőbb, mint egy szimpla szerződés, tekintve, hogy anno, a 60’-s, 70’-s években, ha nem volt legalább egy epizód a Dalekekkel, akkor az évad értékelése és a sorozat nézettsége csökkent.

3. The Destroyers

Terry Nation látva a dalekek népszerűségét, megpróbált egy spin-off sorozatot is beindítani nekik az Egyesült Államokban, ez lett volna a „The Destroyers”. A BBC pénzügyileg támogatta volna a spin-offot, ami a legelső lett volna, ám a BBC2 forgatási naptárába nem fértek be, így a spin-offból nem lett semmi egészen 2010-ig, amikor audio drámaként elkészítették.

4. Ezüstérem rémisztésben

A Radio Times minden évben tart egy szavazás, melyben azt szeretnék megtudni, a sorozat mely lényétől félnek leginkább a rajongók. Egészen 2008-ig egyértelmű győzelmet arattak a dalekek, ám 2008 óta más került a dobogó élére, méghozzá a Síró Angyalok. Ha a tavalyi eredményeket nézzük, a 13%, amit kaptak, így is kétszerese a harmadik helyezettek eredményének, ám a Síró Angyalok 35% elérhetetlenné vált. Valami nagyot kell felmutassanak ahhoz, hogy ez megváltozzon.

5. Művészlelkek

Habár első ránézésre úgy tűnik, mintha az összes dalek egyforma lenne, és személyiségük a gyűlöletből állna, ez korántsem így van. Minden egyes dalek saját személyiséggel rendelkezik, és habár névvel csak pár kiváltságos rendelkezhet, ez nem állította meg a művészi hajlammal megáldott dalekeket, ők alkottak. Az 1995-ben megjelent „The Also People” című könyvből megtudhatjuk, hogy a dalek költészet egyik remekműve a 28 verszakból álló, „The Lament of the Non-Operational”(„Nem Működők Gyászéneke”) címre hallgató költemény, illetve, hogy kedvelik Shakespeare írásait. (Az írót már kevésbé, tekintve, hogy nem dalek.)

6. Dalek bábok

Az „Asylum of the Daleks” epizódban felbukkant Dalek bábok, vagy ha a legutóbbi évadban látott, felderítő által irányított embereket nézzük, újszerűnek és kicsit rémisztőnek tűnhetnek, ám ezek ellen tud küzdeni a gazdatest, akár győzedelmeskedni is. Az eredeti, „The Dalek invasion of Earth” című epizódban lévő, Roboman névre hallgató bábokról ez azonban nem mondható el. Ezeket agyműtéttel hozták létre és egy speciális sisakkal irányították őket, és ha bármilyen módon megpróbáltak ellenállni, leszedni a sisakot, azonnal meghaltak, vagy teljes mértékben megőrültek.

Tasha_Dalek_Puppet

7. Dalekmania

Mikor 1963-ban megjelentek a képernyőn a dalekek, a gyerek körében hamar népszerűek lettek, és habár a kanapé mögül nézték őket gyakran, azon kívül eléggé gyakran beszéltek róluk és játszottak különféle játékot is, melyeket ők találtak ki a dalekek köré. Ezt a jelenséget nevezték el dalekmania-nak, és ezt a nevet vette fel egy 1995-ben megjelent dokumentumfilm, ami a dalekek körüli őrületet vizsgálta mindkét oldalról. Ebből több érdekes dolgot is megtudhattunk, például, hogy a forgatás során a dalekekben rejtőző színészekkel a többiek nem nagyon találkoztak a forgatás során, nem nagyon hagyták el a dalekjeiket.

8. Az elsők maradványa

A legelső 4 dalek közül, melyeket készítettek, mára már egy se marad meg, kivéve az egyik szoknyáját, az alsó részét. Ez a darab szerepelt az első 10 Dalekeket is felmutató epizódban, melyet többször is átfestettek és szerepelt a legelső színes epizódokban is, ahol a mai napig is ismert arany színét megkapta.

A hozzá tartozó felső fél is szintén érdekes, ugyanis az is egyedüli megmaradt darab az úgynevezett „goon” típusból, illetve az alsó lökhárítója is az 1970-s évek maradványa. Ezek azon okból kerültek rá, hogy továbbra is használható maradjon a klasszikus epizódok készítése közben. Miután a sorozat véget ért 1989-ben, a dalek útja kicsit nehezebben követhető, többször is eladták, a tulajdonosok átfestették a klasszikus ezüst színre, volt kiállításon is pár alkalommal. Jelenleg egy magángyűjtő birtokában van, akinek célja, hogy ez a darab megmaradjon a jövő generációjának is.

+1 Időháború

Habár nagyon könnyű abba a tévedésbe beleesni, hogy az Időháborút a dalekek indították a végső megoldásuk keretén belül, nem ez a helyzet. Ami valójában történt, az a Doctor, akit Skarora küldtek, hogy megállítsa a Dalekek létrejötték, így elkerülve a dalekek megindulását, illetve több próféciát is, ám ezzel indították el a végső lavinát, mely az Időháborúhoz vezetett, mikor Livia elnök meghozta a döntést, hogy eljött az idő hadba vonulni.

9. Absloom Daak

A Doctor a dalekek első számú ellensége, ám van egy ember akitől majdnem annyira tartanak. Ez az ember nem más, mint a távoli jövő szülöttje, a Marvel egyik karaktere, Absloom Daak. Eredetileg a dalekek elleni harcot a halálbüntetés elkerülése végett vállalta el, majd a háború során talált egy másik indokot arra, hogy eltörölje a dalek fajt. A „Time Heist” című epizódban egy pillanatra láthattuk is.

Absoom_Daak_(The_Then_and_the_Now)

10. Többes eredet?

A dalekek kanonikus eredete kicsit kaotikusnak tűnhet, Kaled névre hallgató fajból jöttek létre a sugárzás hatására, vagy leszármazottjai egy Dal civilizációnak? És hol jön a képbe Davros? Nos, Davros egy régi próféciából merített ihletett gyermekei megalkotásakor, amit az előttük lévő Dal civilizáció hagyott ott, és ők az istenre a dal-ek, dalek, kifejezést használták. Davros kaled volt, atomháború közepén és megoldást keresett a túlélésre, mely a dalekek lettek, és mivel a túlélés miatt lettek létrehozva, a többi faj és saját nem-tisztavérű társaik kiirtásánál mindig fontosabb a dalek faj fennmaradása számukra.

11. Majdnem elvetve

Az, hogy a dalekek így néznek ki és hogy egyáltalán szerepelnek a sorozatban, annak köszönhető, hogy akit eredetileg megbíztak volna a dalekek megrajzolásával, Ridley Scott, az Alien filmek alkotója, nem volt elérhető, ha igen, akkor egészen máshogy néztek volna ki, az sincs kizárva, hogy az általunk xenomorf-ként ismert lényeket akkor daleknek neveztük volna, és a producernek is kevesebb baja lett volna vele.

Ugyanis miután elkészült a terv és az epizód, kicsit múlt, hogy ne adják le, Sydnew Newman, a sorozat producere és megalkotója végig ellenezte, hisz az elején kimondta, hogy semmiféle bogárszemű izét nem akar látni. Végül sikerült meggyőzni őt és a BBC-t is, hogy legyen leadva és nem sokkal később igazolta, hogy ez volt a helyes lépés.

12. Szótár

Ha felcsapunk egy horvát-magyar vagy egy szerb-magyar szótárat, meglepve tapasztalhatjuk, hogy a dalek szó annyit jelent, hogy messze. Azonban semmi köze sincs a sorozatban lévő dalekeknek ehhez, Terry Nation évekig nem tudott erről, amíg fel nem hívták rá a figyelmét. Viszont akkor a név honnét is ered? Terry Nation sokáig állította, hogy volt egy szótára, aminek a gerincén dal-eks volt a mettől-meddig jelzés, ám miután a rajongók rákérdeztek, hogy mégis miféle szótár, beismerte, hogy az igazság sokkal egyszerűbb, leütött pár billentyűt, az így kapott név tetszett neki és folytatta a munkáját.

13. Pszichokinetikus Dalek

A sorozat kezedén a Doctor megállapította, hogy a Dalekek a statikus elektromosság segítségével látják el magukat energiával, később jött az új széria és az időörvény energiája. Ám van egy harmadik lehetőség is: A „Death to the Daleks” epizódban felbukkant egy dalek, aki a 3. Doktor magyarázata alapján, pszichokinetikus képességekkel rendelkezett, így tudott mozogni az után is, hogy elvágták az energiaforrástól. Később a 8. Doctor összefutott egy csapat humanoid dalekkel, akik képesek voltak őt telekinézissel a levegőbe emelni. (Children of the Revolution)

 

Oszd meg másokkal is!