POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw2.5

Új Doctor Who 2.5 és 2.6

Az új Doctor Who sorozatról részenként

2.5 Rise of the Cybermen (A kiborgok kora)

2.6 The Age of Steel (Acélkorszak)

Nem tudhatjuk, hogy léteznek-e párhuzamos világok, de arról kétségünk nem lehet, hogy amennyiben egyszer oda kerülünk, nagy valószínűséggel találkozni fogunk léghajókkal. Ha valamiben, akkor ebben a sci-fi írok egyet kell hogy értsenek, mert legyen az regény, sorozat, vagy film, a modernkori léghajók gyakorta megjelennek az égen egy-egy alternatív univerzumban.

Az ilyen helyeken néha az általunk ismert emberek is egészen más tulajdonságokkal rendelkeznek, van hogy jobban alakul az életük, sikeresek, gazdagok, élnek, esetleg bátrabbak vagy szerencsésebbek, de az is előfordul, hogy valaki nem is létezik, mert a szülei inkább vettek helyette egy kutyát.

A gazdag zseni megálmodja, az őrült tudós megalkotja

A filmekben ritkán végződnek jól az ilyen történetek, és az ötletgazdák még rendszerint védik is magukat, hogy ők tényleg csak jót akartak. Maguknak leginkább. Azután persze majd mindenki másnak, akkor is ha ehhez élve kell belehegeszteni őket egy konzervdobozba.

Aláfestő zene 

Cyberman

A klasszikus sorozatban már az első Doctor is találkozott velük (The Tenth Planet), bár azok másképp jöttek létre. Egy másik bolygón, az emberek lecserélték az idővel egyre gyengülő testrészeiket, egészen addig míg szépen lassan át nem alakultak érzelemmentes lényekké, így létre hozva magukból a Cybermant. Ebben a dupla epizódban viszont egészséges embereket alakítottak át olyan módon, hogy a tudatuk megmaradt de az érzelmeik blokkolva lettek. A fémvázon belül a központi idegrendszer mesterségesen növekszik, behálózva az egész szerkezetet.

cybm

Egészséges emberek?

Rose apja – ahogy az elnök mondja – abból gazdagodott meg, hogy egészséges italokat adott el egy beteg világnak. Ezen a helyen a legújabb hírek egyszerre töltődnek le közvetlenül az emberek agyába, és az egész rendszert egyetlen nagyvállalat működteti, vagyis még emberek, de már központi irányítás alatt állnak.

A kiborgos sztorik nagy kérdése: Mitől ember, az ember?

A Doctor beszél. Sokat beszél. Furcsa, összefüggéstelen szavakat használ, képzeletről és álmokról, átlagos emberekről akik néha ostobák, néha zseniálisak. Idiótákról, akik rendszereket törnek fel, küzdenek a barátaikért, és egyedül képesek legyőzni egy egész hadsereget. A Cyberman nem érti. Emberként olyan okos volt, hogy az egész bolygót az irányítása alá vonhatta volna, most mégsem fogja fel miről beszél a Doctor, pedig a tudata nem sérült az átalakítás során. Mickey az idióta viszont pontosan érti, és ezennel ismét megmenti az egész világot.

cybm2

 

Oszd meg másokkal is!