POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
ood

Az új Doctor Who 4.2

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.2 Planet of the Ood (Az oodok bolygója)

(A 4.2 és 4.3 epizódok sorrendje felcserélődött)

Az Ood az a faj, ami attól boldog, hogy értünk lehet. Persze mindig voltak olyanok akik kételkedtek ebben, hiszen valamikor régen még nálunk is tárgyként adtak-vettek embereket, ami egyáltalán nem volt szép látvány. Később a rabok felszabadultak és önként vállalták a szolgaságot, de néhányaknak még ez sem felelt meg, mert szerintük a helyzet ettől még semmivel sem lett szebbnek vagy jobbnak mondható. Olyanokat kezdtek el hangoztatni, hogy minden ember egyenlő, minden ember szabadnak született, és hogy valódi választási lehetőségek nélkül döntési szabadság sem létezhet. Aztán a második nagy és bőséges emberi birodalom idején megtalálták az oodok otthonát. Az oodok – akik még csak nem is emberek – önszántukból szolgálnak minket. Nem kényszerből, hanem mert nekik ez az egyetlen életcéljuk. Ugye hihetetlen? És még csak nem is igaz!

Az Ood otthona

Az Orion csillagképet könnyű megtalálni ahogy a Hét Nővért (Plejádok) üldözi, nyomában a Rákkal, aminek feltűntével Orion a vadász letűnni látszik, majd meghal. Télközép idején a kora esti órákban, valamivel a látóhatár felett, szabad szemmel is látható az a három csillag, ami Orion övét alkotja. Orion övének legdélebbi csillaga az Alnitak hármascsillag, ennek közelében található a Lófej-köd, ahol egy gyűrűs bolygó fagyos holdján élnek az oodok. Nincs annyira messze, és nem is olyan nehéz odatalálni, de ha már elértük a Lófej-ködöt megvilágító IC 434 gázködöt, akkor vissza kell fordulnunk úgy 1600 fényévet.

horsehead-nebula-nasa

Az Ood jól alkalmazkodott az állandóan fagyos és havas környezethez, épületeiket, városaikat jégből építették fel. A TARDIS a havas hegycsúcsok egyikén landol, ahol a Doctor örül, hogy végre igazi hó esik, Donna viszont visszamenekül a hideg elől felvenni a nagykabátot. (Az epizódról készült képek egyébként augusztus legforróbb napjain készültek, és papírdarabos műhavat használtak.)

oodplan

Ood

Humanoidok, empaták, alacsony szintű telepátiával rendelkeznek, énekekkel, dalokban kommunikálnak egymással. Egy nagy közös agy, a kaptártudat köti őket össze, ez felelős a gondolkodás nagyobb részéért. A másodlagos agyat a kezükben hordozzák és egy nyúlvánnyal csatlakozik az arccsápok között a fejhez, ez tárolja az emlékeket és irányítja az érzelmeket. Hosszú életet, 100 évnél is idősebb kort élhetnek meg. Miután az emberek felfedezték őket, a kaptártudatukat blokkolták, a másodlagos agyukat pedig eltávolították és fordító-gömbre cserélték. Ezzel elvesztették a személyiségüket és az önálló döntésre való képességüket. Az Ood nagyon intelligens és barátságos nép, ha nem sérül a mentális tudatuk nem árthatnak senkinek. Az őket fogva tartó és kiárusító emberről is ennek megfelelően gondoskodtak.

oodagy

 

Egyszer minden dal véget ér?

Hálából a segítségükért Donna és a Doctor egy dalt kapnak az oodoktól. Doctor-Donna-ról fognak énekelni az oodok gyerekei, és az ő gyerekeik gyerekei is, és a szél, a jég meg a hó fogja örökké hordozni a nevüket.

 

Oszd meg másokkal is!