POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw4.4.5

Új Doctor Who 4.4 és 4.5

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.4 The Sontaran Stratagem (A szontár hadművelet)

4.5 The Poison Sky (Mérgező ég)

Amikor egy történet a meg nem értett zsenipalántával indít, már lehet sejteni, hogy hamarosan őrült tervek kibontakozásának lehetünk szemtanúi. Esetleg valaki keltetőként kívánja használni a bolygónkat, hogy létrehozza az eddiginél is nagyobb klónhadseregét, és ehhez olyan légtisztító szűrőket szereltet az autókba, ami az emberek számára mérgező anyagot juttat a levegőbe, ugyanakkor a születendő klónokat is táplálja. Annak aki ezt végrehajtaná számukra, nem kevesebbet ígérnek, mint egy saját bolygót  túl az Alpha Geminorum-on, amihez további társak és jól kidolgozott párzási terv szükségeltetik, ezzel is elősegítve az új otthon benépesítését. Ebbe mondjuk lehet nem ártott volna beavatni az érintetteket.

UNIT

A Doctor nem kedveli a katonai szervezeteket, ennek ellenére többször is segítségére volt már az UNIT-nak, először második Doctorként később pedig hosszabb időre is csatlakozott az akkor még valamivel kisebb létszámú csapathoz. Az évek során sokat nem változott a viszonyuk, hajlamosak éppen az ellenkezőjét tenni mindannak amit a Doctor tanácsol nekik, közben pedig gyakran tisztelegnek vagy fegyverekkel hadonásznak amiket a Doctor rendszerint igyekszik visszautasítani. Az UNIT feladata kivizsgálni a paranormális tevékenységeket és elhárítani a bolygót fenyegető veszélyeket, és bár ebben az epizódban mindkettővel találkoznak ettől még egyáltalán nem volt indokolt két részben leadni a történetet.

unit

Sontar

Sontar bolygó népe vesztésre állt a Rutanokkal szemben, ezért kezdtek el klónokat gyártani, akik végül annyian lettek, hogy átvették a bolygót eredeti lakóitól. A háború viszont azóta sem ért véget, így a klónhadsereg továbbra is gyártja a katonákat, amiből soha sincs elég. Ezért keresnek egy olyan lehetőséget, amivel rövid időn belül rengeteg klónt lehetne létrehozni, és erre a Föld éppen megfelelőnek látszott.

sontari

A sontariak az embereknél alacsonyabbak, a vérük zöld, és valóban úgy néznek ki mint a héjában sült krumpli. Technológiailag fejlettebbek, fizikailag is erősebbek, nagyon ellenállóak, ha halálos sérülés éri őket anabolikus kómába esnek amiből fel tudnak ébredni majd tovább harcolni. Mivel tényleg bármit megtesznek a dicsőséges és bátor halálért, az érvelés nem mindig lehet megfelelő stratégiai eszköz velük szemben, de azért nekik is van gyenge pontjuk, valahol a nem létező tarkójuk közepén, ahol a táplálékot kapják. Hipnózissal képesek irányítani az embereket, ami rövid távon hatékonyan alkalmazható, hosszú távon való használatra azonban más módszereket vetnek be.

Klónozás

A későbbi részekben részletesen körüljárják majd a témát, mert a klónozás egy világűrszerte elterjedt eljárás. Szinte senki nem képes különbséget tenni az eredeti és a másolat között, maga a klón sem, hiszen megkapja az összes emléket és tudást. A Sontarok most Marthat másolják le, aki már igazi doktor és az UNIT-nak dolgozik, vagyis beépített embernek éppen megfelelő.

marthaklón

Sontari hajó

Az állandó hadban állás alatt tervezett űrhajókat magas technológiai szintre fejlesztették, teleportálóval, és olyan erős védelemmel, amiben az összes földi rakéta egyidejű becsapódása sem tudott volna kárt okozni.

sont

Amivel most földkörüli pályára álltak, az is egy hatalmas és fenyegető csatahajó volt. A közepe gömb alakú, amit szögletes lemezek fedtek le, kisebb gömbök – egyszemélyes űrsiklók – csatlakozhattak rá vagy le róla. Földi eszközökkel elpusztíthatatlan lett volna, ha nem lép közbe a Doctor, és a nem is annyira őrült csodagyerek, aki végül megnyomta a nagy, fenyegető gombot.

sonha

 

Oszd meg másokkal is!