POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
dw4.6

Az új Doctor Who 4.6

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.6 The Doctor’s Daughter (A Doktor lánya)

A Doctor lánya egy nagyon jó rész lehetett volna, mert az alapsztori érdekes, az apa-lánya kapcsolatból adódó párbeszédek végig viccesek és ezeken keresztül a Doctort is közelebbről megismerhetjük. Mégis vannak olyan jelenetek benne, amik nem annyira illenek a történethez, vagy nincsenek eléggé megmagyarázva és túl sok kérdést hagynak maguk után. Annyi azonban vitathatatlan, hogy generációkon átívelő események kapcsolódtak ehhez a forgatáshoz, aminek főbb jelenetei a képernyőn kívül mentek végbe.

Jenny

Jenny-Doctor-WhoA 61. században nagyon egyszerűen és még annál is gyorsabban tudnak utódokat létrehozni egyetlen emberből. Ehhez csak egy diploid sejtmintát kell venni, félkromoszómára hasítani, majd összeilleszteni különböző elrendezésben és hirtelen megnöveszteni egészen felnőtt koráig. Így születik Jenny, a Doctor lánya, akkor még név nélkül, beágyazott katonai történelem-ismeretekkel és taktikai tudással, a méretének megfelelő ruhában.

Jenny amint kilépett a gépezetből, tudta ki az ellenség, mi a háború célja, és hogyan használja a fegyvereit, abban azonban senki nem lehetett biztos, hogy mennyiben hasonlít a Doctorra.

A Jenny-t alakító színésznő Georgia Moffett, elég szoros kapcsolatban áll a sorozattal, ugyanis ő az ötödik Doctort alakító Peter Davison lánya. (Davison eredeti neve Moffett de ez nagyon hasonlított az akkori rendező Peter Moffat nevére.) Georgia kilenc hónappal az ötödik Doctor sorozatból való távozása után született, egy iskolába járt a hatodik Doctor lányával, és már majdnem teljesen felnőtt mikor 16 évesen úgy döntött megtartja a babát, akinek az apjáról csak annyit árult el, hogy az iskola közelében dolgozott. Georgia színésznő lett, 2008-ban játszotta Jenny-t, akkor találkozott a tizedik Doctort alakító David Tennant-tal. 2011-ben érkezett első közös gyerekük, összeházasodtak, még két gyerekük született, és így lett David Tennatból 4 év alatt 4 gyermekes családapa.

A háború

A háborúk mindig sokkal tovább tartanak mint szükséges, és minden egyes halál egyformán értelmetlen benne. Mutatja be a történet, amiben a katonák azt sem tudják miért, mióta és ki ellen harcolnak, mivel a naponta legyártott utánpótlásokba töltött információk minden alkalommal torzulnak egy keveset. A Doctor és Donna is csak annyit tudnak meg, hogy már generációk óta folyik a háború egy Forrás nevű szerkezetért, ami a bolygó sorsát képes irányítani. A katonák a föld alatt laknak, mert azt gondolják a felszín mérgező. Az üres épületeikről azt hiszik, hogy régen épült épületek romjai. A klónozógépeket mindkét fél arra használja, hogy még több emberüket küldhessék a halálba. Mindezt egy olyan bolygó irányításáért, amin nincs semmi jele annak, hogy bármilyen élet meg tudna maradni rajta.
mess

Messaline

A földtípusú bolygó, ami kopár, sziklás és helyenként kátrányos. A levegőben magasabb az ózonszint, a felszínén nem alakult ki őshonos életforma. Ezt leszámítva élhető bolygónak látszik, annyira, hogy az emberek egy másik fajjal, a Hath-okkal közösen készülnek gyarmatosítani és sokkal otthonosabbá tenni, de erről az eredeti célról mindkét fél megfeledkezett.

Hath

hathAhogy Martha megállapította, egy félig ember, félig hal faj, akik nem szavakkal kommunikálnak. Már csak azért sem mert egy lélegeztető-víztartály van a szájukba illesztve, amibe belebugyborékolnak. Ebben a részben ellenségként ismerjük meg őket, a szándékaik mégsem ellenségesek, csak téves információt követnek, akárcsak az emberek. Egyikük kimenti Martha-t a kátrányos mocsárból, ami szintén elég furcsa jelenet volt, mivel semmi sem indokolta, hogy ez az önfeláldozó tett ténylegesen halállal végződjön, ráadásul úgy nézett ki az egész, mintha szegény Hath már eleve elunta volna az életét, egyszerűen csak elsüllyedt. Kérdés lehet még az is, hogyan fulladhatna meg a víztartállyal a szájában.

Apa-lánya-Donna

Doctor: Nem teremthetsz rokoni kapcsolatot egy biológiai balesetből.
Donna: A Gyámhivatal képes rá.
Doctor: Csak mert a fiziológiai jellemvonásaim megegyeznek egy majomszerű főemlősével… még nem tesz egy majom bácsikájává, igaz?
Jenny: Nem vagyok majom! Sem gyerek.

Jenny: Ragaszkodsz hozzá, hogy nem vagy katona. De nézd meg magad! Stratégiát készítesz akár egy tábornok.
Doctor: Nem. Próbálom leállítani a harcot.
Jenny: Mint a katonák, nem igaz?
Doctor: Hát, gondolom. De… ez… ez… Gyakorlatilag… nincs erre időm. Donna, add ide a mobilod! Ideje feljavítani!
Jenny: Van fegyvered is!
Doctor: Ez nem fegyver!
Jenny: Az akadályok leküzdésére használod! Olyan sokat fogok tanulni tőled, olyan vagy mint egy katona!
Doctor: Donna, megmondanád neki?
Donna: Oh, elállt a szava, ez tetszik! Folytasd Jenny!

Jenny: Mindketten folyton gondolkodtok. Kik vagytok ti?
Doctor: Mondtam. A Doctor vagyok.
Jenny: A Doctor?
Jenny: Ennyi?
Donna: Mindig csak ennyit mond.
Jenny: Tehát neked sincs neved. Te is rendellenesség vagy?
Doctor: Nem.
Donna: Ne hantázz! Te vagy a legrendellenesebb pasas, akit ismerek!

Mi lesz ennek a vége?

A TARDIS Jenny miatt érkezett, mivel érzékelte benne a Doctort, csak korábban jöttek és így a Doctor létrehozta Jenny-t, ezért mondják a végén, hogy az egész történet egy paradoxon. (Ettől még a Doctor és Jenny előtte is találkozhattak volna, de nem történt ilyen.) Jenny-t lelövik, és bár két szíve van, mégsem regenerálódik (ezt Martha csak úgy hirtelen megállapítja), ugyanakkor a Forrás, ami életet teremt a bolygón már megkezdte működését és (valószínűleg) emiatt Jenny is feléled, aztán megszökik egy lopott hajóval, hogy bejárja az univerzumot. Nem tudjuk mennyire időlord, mennyire Doctor, mit tud, mire képes vagy nem képes, ahogy azt sem, hogy meddig marad ott a 61. században, ami azért nem baj, mert így még bármilyen formában visszahozható a történetbe. Azt tudjuk, hogy ezzel az epizóddal szándékosan be akartak hozni egy nagy változást a Doctor életébe úgy, hogy az a Doctort is megváltoztassa, és ezt a feladatot most sikerült túlteljesíteni.

 

Oszd meg másokkal is!