POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
sol

Az új Doctor Who 4.8 és 4.9

Az új Doctor Who sorozatról részenként

4.8 Silence in the Library (A kihalt könyvtár)

4.9 Forest of the Dead (Holtak erdeje)

Van az igazi világ és egy másik ami a rémálmok világa. Így van, igaz? Ezt már te is megérted. … Azt akarom, hogy emlékezz erre és tudom, nehéz lesz: Az igazi világ hazugság és a rémálmaid valódiak. A könyvtár létezik. Embereket ejtett csapdába, akiket meg kell mentened. Az árnyékok újra megindultak. Azoknak az embereknek az élete a te kezedben van. Csak te mentheted meg őket. Csak te.   – Dr. Moon –

Vashta Nerada

Az univerzum majd minden faja alaptalanul fél a sötéttől. De tévednek. Mert ez a félelem nem alaptalan. Ez a Vashta Nerada. Ez van a sötétben. Mindig a sötétben vannak. Egy mozgó, húsevő raj, a levegő piranhái. Szó szerint “az árnyékok, amik megolvasztják a húst”. A legtöbb bolygón van belőlük, de általában kisebb csoportokban. A Földön és milliárdnyi másik világon. Láthatod őket néha, ha figyelsz. Mint napsugárban a port… Rendszerint félreeső helyeken ölnek, főleg kis állatokat fogyasztanak. De néha emberek is eltűnnek. Nem mindenki tér vissza a sötétből.

Könyvtár

Egy egész bolygónyi könyvtár, ahol megtalálható a valaha létezett összes könyv papírra nyomtatva és számítógépen tárolva. Nem csak a világ legnagyobb könyvtára ez a bolygó, de rendelkezik a történelem legnagyobb merevlemezével is. A rendszer felügyelője és vírusirtója, a körülötte keringő mesterséges hold.

könyvt

Virtuális valóság

A számítógépes rendszer központi irányítója egy valódi ember lementett tudata, egy kislány, akit így mentettek meg a haláltól. Miatta épült a bolygó, az ő szórakoztatására gyűjtötték össze a könyveket, és szellemi jólétének biztonságáról, az egész rendszert felügyelete alatt tartó műhold gondoskodik. Ebben a virtuális világban CAL (Charlotte Abigail Lux) kislányként jelenik meg, ahogy a műhold is személyiséget kapott és Dr. Moon néven, orvosként segíti őt. A kislányt körülvevő világ megjelenítése átfedésben van a valódi világgal, és CAL is képes megfigyelni, kapcsolatba lépni a bolygón lévő emberekkel.

cal

Fák és könyvek

Az erdő mintázatú tapéta is utalás, ugyanis a Vashta Nerada, fák spóráiban költve szaporodik, eredeti lakóhelyük is egy erdő volt, amelynek fáiból papírok lettek és ezekre nyomtatták az összes könyvet, amiből az utódok egytől-egyig kikeltek.

4022 mentve

Megmentve és lementve lenni majdnem ugyan az. Amikor a könyvtár érzékelte, hogy veszélyben vannak az emberek, az összes látogatót egyszerre teleportálta, de az egész bolygón nem maradt számukra sehol biztonságos hely, ezért mindegyikük lementésre került a virtuális világba, egy-egy saját történetbe. Donna Noble családot kapott, férjet, gyerekeket, egy áloméletet, amiből aztán ébrednie kellett.

River Song professzor

Akivel a Doctor első találkozása River számára az utolsó lesz, és akit az az Alex Kingston alakít, aki már több más sorozatnak is gyakori szereplője volt, de akármilyen hihetetlen ez a későbbi találkozások során egyáltalán nem lesz zavaró. River Song számára viszont elég elkeserítő az a helyzet, amelyben a Doctornak fogalma sincs róla ki lehet ő neki. River Song, aki ismeri a Doctor nevét és jövőjét, mégsem ismeri fel Donnát, és akinek mindezekre egyetlen magyarázata lesz: spoiler.

rivson

Ki kapcsolta le a lámpákat?

Ami talán még a Vashta Nerada-nál is félelmetesebb, hogy nem lehetünk benne biztosak ki, mikor, mennyire van életben, és egy ideig a halottak sem tudják magukról, hogy… hát halottak. A csontvázukig lerágott emberek agyhullámai az idegi jelfogóban adatszellemként tovább kísértenek egy rövid ideig. Aztán mindenki meghal. Vagy mentésre kerül.

River

 

Oszd meg másokkal is!