POLICE
PUBLIC
CALL
BOX
Totter's_Lane

Classic Doctor Who 1.1

A régi sorozatról részenként

1.1 An Unearthly Child (Egy földöntúli gyermek)

Íme itt vagyunk a kezdet kezdetén. 1963-ban járunk, a BBC-nek szüksége van egy újfajta sorozatra, ami visszacsábítaná a nézőket, mert akkoriban a kereskedelmi csatornák (vagyis a riválisok) magukhoz vonzották az emberek nagy részét. Így jött hát, hogy átvegye a drámai részleget egy Sydney Newman nevű tévés producer, és hogy előálljon egy scifi sorozat ötletével, amiben időutazás zajlik. Meg is kérte hát Verity Lambert-et, hogy levezényelje az egészet, ezzel az első női producerré vált a BBC-nél.

an-adventure-in-space-and-time-verity-newman-william-russell

Rendkívül sok ötletelés után eldőlt, hogy az első történet a beígért idegen világok, futurisztikus kolóniák helyett, a kőkorszaki ősembereknél fog játszódni. Talán nem a legizgalmasabb hely a teljes tér-időhöz képest, de ez is rejthet magában izgalmakat. Azonban ne siessünk ennyire előre.

Történetünk kezdetén egy meglehetősen atmoszférikus nyitójelenet után, amiben rácsodálhattunk egy titokzatos telefonfülkére a roncstelepen, a legendás Coal Hill általános iskolában két tanárnak feltűnik az egyik diákuk rendkívül szokatlan viselkedése az óráikon.

Susan

Példának okáért nem tudja hány shillinget tesz ki egy font, mert úgy hitte, hogy a tízes mértékrendszer a használatos. Vagy a kémia órákon a kísérletek számára gyerekjátékok, és inkább tovább ugrana egy sokkal komplikáltabb feladatra. Szóval adott egy lány, aki teljesen zseniális néhány tantárgyban, de alapvető dolgokat már nem tud. Ezt a különös diáklányt Susan Foremannek hívják.

doctor-who-susan-foreman-theory-return-series-10-jodie-whittaker

Ian és Barbara

Susan tanárait, Ian Chestertont és Barbarát (akik tudományt és történelmet tanítanak) a fentebbi okok miatt hajt a kíváncsiság, épp ezért elkezdik követni arra a bizonyos roncstelepre hogy a végére járjanak ennek. Ekkor összefutnak egy mogorva öregemberrel, aki ügyes módszerrel próbálja kimagyarázni magát, hogy nem tud semmilyen lányról de Susan hangjára reagálva berohamozzák a telefonfülkét, és no lám hova vezet ez a hajthatatlan kíváncsiság…

maxresdefault

Ez a korai Tardis eléggé hibás és megbízhatatlan. Ugyanis nemcsak, hogy a kaméleon-áramköre elromlik (ami egy álcázó berendezés), és örökre rendőrfülke alakjában marad, hanem rossz a navigációs rendszere. Vagyis nem lehet betáplálni a koordinátákat, amikkel irányítani lehetne ezt a masinát. Magyarán bárhol felbukkanhat a térben és időben. De hát pont ebben van a móka nem igaz?

Így történik hát, hogy az itt összegyűlt társaságunk között kitör egy kisebb viszály, miszerint Ianék nem hagyhatják el a Tardist, mert bárkinek elmondhatják ezt a “látványosságot”, ahogy az öregúr nevezi, aki Doctornak hívja magát, és nem mellesleg Susan nagyapja. Azonban egy baleset folytán beindulnak a Tardis műszerei, és hirtelen elkezd materializálódni, és elhagyja Londont. Bárhová kiköthetnek!
Nos valóban az elején említett kőkorszaki ősemberekhez landoltak, akik mintha elvesztették volna a tűzgyújtási képességüket. Ami azért furcsa, mert később ez ösztönként ki fog fejlődni az embernél.

Egy őskori kaland

100000 BC

Mindenesetre most, hogy egy pusztaság kellős közepén érkezett meg a Tardis, így a kétkedő tanárainknak muszáj elhinniük hogy itt bizony időutazás történik. A csapat elkezd kalandtúrát tartani, azonban a Doctornak nyoma vész. A többiek elkezdik követni a nyomokat, és egy táborba érkeznek meg, ahol elfogják őket, és bezárják őket a Koponyák Barlangjába. Végül sok ötletelés és egy segítség folytán sikerül megszökniük, hogy aztán újra elkapják őket. Még akkor se jutnak előrébb, mikor segítik az egyik törzsvezért hatalomra jutni a tábor felett, azzal hogy megtanítsák a törzsnek, hogy kell tüzet gyújtani. Elvégre ahhoz, hogy a megfelelő irányba fejlődjön az emberi faj, muszáj ezt az elengedhetetlen képességet elsajátítaniuk. Hmm, ki tudja, lehet a mi kis csapatunkat pont ezért hozta ide őket a Tardis?

Sajnos azonban a tábor ezek után se engedi el őket, ezért Susannek jön az a zseniális ötlete, hogy halottnak tettetik magukat, hogy aztán csendesen eliszkoljanak a másik irányba. Ez be is válik, és kisebb üldözés után eljutnak a Tardishoz. Viszont a fent említett okok miatt nem tudja a Doctor hazavinni Ianéket, mert nincsenek koordináták. Így történik hát, hogy egy sivár, megkövesedett erdőben kötnek ki, amiről nem tudják, hogy ott radioaktív sugárzás uralkodik!

 

Oszd meg másokkal is!